EUR 25.175

USD 23.482

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.175

USD 23.482

Spoření vs. inflace: vítězem loni stavebko, další spořicí produkty inflaci neporazily

 

Stavební spoření loni klientům připsalo výnos 3,2 procenta. Mezi zabezpečenými spořicími produkty je to nejvyšší výnos, spořicí účty, termínované vklady ani státní dluhopisy inflaci neporazily, vyplývá ze studie ČMSS.

Loading



 


Klienti Českomoravské stavební spořitelny (ČMSS) loni při ideální formě úspor ve stavebním spoření získali výnos 3,2 % (při započtení státní podpory, ale i všech souvisejících poplatků). Stavební spoření tak opět porazilo inflaci. Spořicí účty, termínované vklady ani české státní dluhopisy loni inflaci neporazily, stejně jako konzervativní podílové fondy.
„Hlavní výhodou stavebního spoření je jeho stabilita a odolnost vůči vnějším vlivům.
I v prostředí nízkých úrokových sazeb jsme tak (i díky státní podpoře) mohli klientům nabídnout výnos vyšší než je inflace. Stejný vývoj očekáváme i letos, počítáme proto s růstem zájmu o stavební spoření,“
komentoval loňské výnosy místopředseda představenstva ČMSS Jochen Maier.
Pokud klienti spořili nejvhodnější měsíční úložku 1700 Kč, dosáhl jejich roční výnos po započtení státní podpory i všech poplatků 3,2 %. „U dětí a mladých lidí, které jsme zvýhodňovali prémií 2000 Kč, dosáhl výnos dokonce 3,4 %. V této odměně pokračujeme i letos,“ dodal Jochen Maier. Průměrná míra inflace v loňském roce přitom dosáhla 2,5 %. Ostatní zabezpečené spořicí produkty se k této úrovni ani zdaleka nepřiblížily.
Průměrný výnos 10 nejlepších spořicích účtů v České republice dosáhl na konci loňského roku jen 0,48 %, přičemž u nejlepších bank dosahuje 1 % při splnění různých podmínek. Výnosy termínovaných vkladů v bankách pak nepřesahují 0,7 %. Výnosnost českých státních dluhopisů sice v průběhu roku rostla, nicméně nestačilo to na více než 1,5% zhodnocení na konci roku.
Alternativou mohou být investice do podílových fondů, kde už je zpravidla vyšší výnos podmíněn vyšším rizikem a možnou ztrátou. Inflaci přitom v drtivé většině případů loni překonaly pouze více rizikové akciové fondy, výnos konzervativnějších dluhopisových, balancovaných či smíšených fondů byl v průměru výrazně pod inflací a pohyboval se mezi nulou a jedním procentem.  Výnos nad inflaci nabídnou díky státní podpoře pravděpodobně ještě transformované penzijní fondy, jejich výsledky zatím nejsou známé.
Podle aktuálních prognóz by se inflace v České republice i letos měla pohybovat kolem úrovně 2 %. Na vklady může pozitivněji působit růst úrokových sazeb. „Finanční instituce v České republice ale mají dostatek kapitálu, nebudou tak nuceny zvyšovat úrokové sazby na spoření za každou cenu, budou chtít zachovat levné úvěry. Dá se proto předpokládat, že i v roce 2018 bude stavební spoření pro běžné domácnosti nejvýhodnější formou úspor,“ uzavřel Jochen Maier.
Tisková zpráva Českomoravská stavební spořitelna

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje

 


Související články

spořit na bydlení

Jak si spořit na bydlení, když už nechcete stavební spoření

Podpora stavebního spoření byla omezena na pouhých tisíc korun státní podpory za rok. A to při úložce 20 000 Kč ročně. Pokud vezmeme v úvahu to, že výkonnost stavebního spoření je velmi nízká a v posledních letech nedokázala ani porazit inflaci, tak je možná čas najít si jiný způsob spoření na bydlení.

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

21. 03. 2024

stavební spoření 2024

Vyplatí se stavební spoření v roce 2024?

V rámci konsolidačního balíčku byla opět snížena podpora stavebního spoření. Přítom ale už v minulých letech víceméně platilo, že šlo o velmi konzervativní formu spoření/investice. Která nedokázala porazit ani inflaci a to ani po započtení státní podpory. Jak je to se stavebním spořením nyní? Vyplatí se a pro koho?

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

05. 02. 2024

Další ročník programu Nová zelená úsporám odstartoval

Státní fond životního prostředí ČR (SFŽP ČR) tento týden po letní pauze spustil příjem žádostí o dotaci do nové etapy populárního programu Nová zelená úsporám (NZÚ). Pro žadatele je připraveno mnoho novinek včetně několika podprogramů, které reagují především na růst životních nákladů v podmínkách ekonomické krize.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

05. 10. 2023


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *