EUR 25.145

USD 23.453

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.145

USD 23.453

Češi chtějí vlastní bydlení, jinde jsou více rozšířené nájmy

 

Zájem o úvěry stavebních spořitelen v letošním roce rychle roste. ČMSS poskytla doposud úvěry za 24 miliard korun, to je meziročně o čtvrtinu více, výrazně také roste průměrná výše úvěru. Češi používají úvěry od stavebních spořitelen na koupě i rekonstrukce, rádi totiž bydlí ve vlastním. K nárůstu zájmu přispívají i výhodné úrokové sazby. 

Loading



 


„Zatímco v Německu či Rakousku bydlí v nájemním bytě téměř polovina obyvatel, v České republice je podíl nájemního bydlení výrazně nižší. Proto Češi chtějí do svých bytů investovat výrazně více a chtějí kupovat nové nemovitosti i rekonstruovat ty starší,“ uvedl člen představenstva ČMSS Jochen Maier.
Podíl nájemního bydlení je v ČR jeden z nejmenších v Evropě, podle Eurostatu bydlí v nájmu pouze 21 % českých domácností. Vyšší podíl nájemního bydlení je přitom tradičně v zemích západní Evropy, naopak méně bydlí v nájmu lidé na východ od českých hranic. Průměr zemí Evropské unie činí 30 % nájemního bydlení.
„Ruku v ruce s vlastním bydlením jde ale i stáří bytového fondu. To je v ČR výrazně vyšší než na západ od českých hranic. Češi chtějí své bydlení rekonstruovat a zhruba polovina domácností plánuje vylepšení svého bydlení v nejbližších dvou letech,“ dodal Jochen Maier. Nahrávají jim přitom i výhodné úrokové sazby stavebních spořitelen, v ČMSS lze získat zajištěný úvěr se sazbou 1,99 %.
Všechny tyto faktory nahrávají rostoucímu zájmu o úvěry stavebních spořitelen. ČMSS od počátku roku poskytla více než 23 tisíc úvěrů za 24 miliard korun, to je meziročně o čtvrtinu více.  „Celkově by letošní rok měl být pro stavební spořitelny nejlepší za posledních 8 let,“ uzavřel Jochen Maier.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje

 


Související články

Nájmy rostly pomaleji, než se čekalo

Zajímavá zpráva přichází pro všechny domácnosti mířící do nájmů. Jejich aktuální růst je výrazně nižší, než jaký předpokládaly prognózy ze začátku roku. A to přesto, že poptávka nepřestává být rekordní. Například v Praze se pohybuje kolem 45 zájemců na jeden byt, v Brně kolem 20 zájemců. Pražské ceny se nyní pohybují na úrovni 359 korun za metr […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

02. 05. 2024

Investice do nájemních rezidenčních projektů zaznamenávají v Česku boom

V roce 2023 se v Česku do komerčních nemovitostí investovalo celkem 1290 milionů eur, investice do nájemního bydlení činily 167 milionů eur, což je třikrát více než v roce předchozím. Vzrostl také podíl tohoto segmentu na celkovém objemu investic do komerčních nemovitostí. Zatímco v minulosti (s výjimkou roku 2020) šlo maximálně o 3,3 %, loni to bylo 13 %.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

19. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *