EUR 25.025

USD 23.283

REPO sazba ČNB 5.25 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.025

USD 23.283

12. 11. 2018

0 komentářů

Doufám, že radnice bude dostatečně silná, aby své zájmy v Praze prosadila

 

Lídři Pirátů Zdeněk Hřib, Prahy Sobě Jan Čižinský a Spojených sil pro Prahu Jiří Pospíšil dnes podepsali koaliční smlouvu. Nová pražská koalice se podle programového prohlášení mimo jiné zaměří na stavbu silničních okruhů a metra D, umožní výstavbu na brownfieldech a chce také opravovat byty.

Loading



 


Plány nové radnice se jeví rozumě. Bude ale záležet na zdánlivých maličkostech, jak moc budou s tímto programem úspěšní. Některé projekty jsou v chodu a je nutné je dotáhnout. Mezi na patří například Metropolitní plán, humanizace magistrály nebo spousta projektů vzešlých z architektonických soutěží, pro které je změna na radnici obdobím nejistoty.
Nové vedení Prahy chce umožnit výstavbu v bývalých průmyslových zónách, takzvaných brownfieldech. Ty lze chápat jako takovou zásobu volných ploch v jinak zastavěném a uceleném městě. Jsem rád, že některé z nich přečkaly ta horší a divočejší údobí novodobé historie města. Dávají nám možnost výrazně pomoci některým čtvrtím při jejich rozvoji. Jde tak tudíž o to, jak se v těchto oblastech bude stavět. Jestli si v nich město prosadí své zájmy, které by neměly být primárně komerční, ale naopak tvořivé a měly by zohledňovat potřeby místních obyvatel. Proto tu také město je, aby zastupovalo zájmy těch, kteří v něm žijí a nemají tolik času, aby si ho řídili sami.
Otevření prázdných budov města k nějakému smysluplnému využití je počin, který pro město obecně pozitivní. Je pravda, že tento nápad mělo již i několik bývalých vedení města. Úskalí však bylo v tom shodnout se na tom „komu, za co, jak a na co“. Na tom většina jednání zkrachovala. Ten samý prostor můžete pronajmout jako bydlení pro seniory nebo Airbnb hotel.
Doufám, že radnice bude dostatečně silná aby své zájmy v Praze prosadila. My jako architekti budeme doufat, že jsou to zájmy na té pozitivnější části spektra.
Štěpán Toman, architekt
Architektonické studio Ting

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje

 


Související články

Analýza: Poptávka po nových bytech v Praze prudce vzrostla

První čtvrtletí letošního roku přineslo další výrazné oživení poptávky na pražském trhu s novými byty. Prodalo se jich bezmála o čtvrtinu více než v předchozím čtvrtletí a téměř 2,5krát tolik, co ve stejném období loňského roku. Výrazný vliv měly především klesající úrokové sazby a zlepšení dostupnosti hypoték.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

03. 05. 2024

Nájmy rostly pomaleji, než se čekalo

Zajímavá zpráva přichází pro všechny domácnosti mířící do nájmů. Jejich aktuální růst je výrazně nižší, než jaký předpokládaly prognózy ze začátku roku. A to přesto, že poptávka nepřestává být rekordní. Například v Praze se pohybuje kolem 45 zájemců na jeden byt, v Brně kolem 20 zájemců. Pražské ceny se nyní pohybují na úrovni 359 korun za metr […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

02. 05. 2024

Ceny bytů se až na výjimky obrátily k růstu po celém Česku

Stagnace cen na českém realitním trhu, kterou jsme sledovali posledních 18 měsíců, je pravděpodobně ta tam. A tolik očekávané zlevňování nemovitostí už rozhodně nemá smysl vyhlížet. Ceny bytů se až na výjimky obrátily k růstu po celém Česku a výrazně zdražují i rodinné domy. I nadále však platí, že nemovitostí se k široké veřejnosti dostane výrazně méně […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

30. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *