EUR 24.995

USD 23.189

REPO sazba ČNB 5.25 %

Inflace 2.0 %

EUR 24.995

USD 23.189

05. 06. 2019

0 komentářů

K záchraně lidského osudu mnohdy stačí jen málo, říká Tereza Ševčíková o Občanské poradny ve Valašském Meziříčí

 

„Žena ve střeních letech vyhledala služby naší občanské poradny v okamžiku kdy od soudu obdržela návrh na výpověď nájmu z bytu z důvodu neplacení nájemného. Působila zmateně a nekompetentně. Zjistili jsme, že se stará o nemocného syna, což ji velmi tíží psychicky i finančně, ale podle vlastních slov nájemné platí. Ukázala nám dokonce igelitovou tašku plnou uhrazených složenek.“

Loading



 

„Tak začíná jeden z mnoha příběhů, se kterými se setkáváme dnes a denně“, říká Tereza Ševčíková, vedoucí občanské poradny Pod křídly ve Valašském Meziříčí. Občanské poradny jsou bezplatným zařízením sociálních služeb, kde je klientům poskytováno odborné sociální poradenství, a to celkem v osmnácti oblastech. Ponejvíce jde o dluhovou problematiku, pracovně právní vztahy, sociální zabezpečení nebo právě bydlení.

„Naším cílem je, aby lidé zbytečně netrpěli neznalostí svých práv a díky informacím a naší pomoci se jim podařilo řešit svou nepříznivou situaci, případně aby uměli této situaci předcházet“, pokračuje Ševčíková. Kromě toho, že se poradci pravidelně vzdělávají a seznamují s nejnovější legislativou, musí uživatelům poraden umět poskytnout i emoční a psychickou podporu. A právě tak tomu bylo i ve výše uvedeném příběhu.

„Paní byla vystrašená, bála se, že i s nemocným synem skončí na ulici. Nakonec se ukázalo, že nájem skutečně platila, ale neuváděla variabilní symbol. Platba tak nebyla ztotožněna. Pomohli jsme klientce sepsat vyjádření k soudu a současně požádali správce bytu, aby platby dohledal. Správce pak skutečně potvrdil uhrazené platby a vlastník bytu výpověď z nájmu vzal zpět“, dokončuje příběh se šťastným koncem Ševčíková.

Aby mělo odborné poradenství smysl, nemělo by být zaměřeno jen na jednorázovou radu, ale na dlouhodobější sociální práci. Občanská poradna pak s klientkou pracovala ještě dva roky. Ta začala navštěvovat odborného lékaře, vznikl jí nárok na invalidní důchod 3. stupně, získala stabilní finanční zajištění a opět začala „normálně“ fungovat. I díky přispění pracovníků občanských poraden se tak podařilo „zachránit“ jeden lidský osud.

REKLAMA

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje

 


Související články

Nájmy rostly pomaleji, než se čekalo

Zajímavá zpráva přichází pro všechny domácnosti mířící do nájmů. Jejich aktuální růst je výrazně nižší, než jaký předpokládaly prognózy ze začátku roku. A to přesto, že poptávka nepřestává být rekordní. Například v Praze se pohybuje kolem 45 zájemců na jeden byt, v Brně kolem 20 zájemců. Pražské ceny se nyní pohybují na úrovni 359 korun za metr […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

02. 05. 2024

Investice do nájemních rezidenčních projektů zaznamenávají v Česku boom

V roce 2023 se v Česku do komerčních nemovitostí investovalo celkem 1290 milionů eur, investice do nájemního bydlení činily 167 milionů eur, což je třikrát více než v roce předchozím. Vzrostl také podíl tohoto segmentu na celkovém objemu investic do komerčních nemovitostí. Zatímco v minulosti (s výjimkou roku 2020) šlo maximálně o 3,3 %, loni to bylo 13 %.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

19. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *