EUR 25.025

USD 23.283

REPO sazba ČNB 5.25 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.025

USD 23.283

01. 07. 2019

0 komentářů

Pražské a brněnské byty od začátku roku dál zdražují, tempo růstu cen se ale zpomaluje

 

U bytů v největších městech, a to jak u těch v novostavbách, tak u starších  pokračoval v prvním pololetí tohoto roku další mírný nárůst cen. Vyplývá to ze statistik společnosti M&M Reality. V porovnání s červencem 2018 jsou byty v Praze v průměru dražší zhruba o  11 procent, brněnské podražily v průměru zhruba o 8,5 procenta.

Loading



 


V Praze jsou stále nejlevnější panelové byty, za které kupující dle statistik společnosti M&M Reality zaplatí v průměru zhruba 76 tisíc korun za metr čtvereční. Průměrná cena bytů v novostavbách se pak  blíží už 105 tisícům korun za metr čtvereční. U starších cihlových pražských bytů se průměr pohybuje přibližně  okolo 92 tisíc korun za čtvereční metr. Záleží ale hodně na konkrétní adrese. „Starší cihlové byty v dobrém technickém stavu v  žádaných lokalitách od Vršovic a Vinohrad přes centrum až na Smíchov se cenám v novostavbách přibližují. V užším centru přece jen nevzniká tolik nových projektů a zrekonstruované byty v původní zástavbě patří k velmi žádaným,“ říká k tomu Jan Martina z pražské pobočky společnosti  M&M Reality.
 
Jak se budou ceny pražských bytů vyvíjet v následujících měsících, podle něho záleží na mnoha okolnostech. Poptávka po pražských bytech stále převyšuje nabídku, a to i přes to, že od října 2018 (opatření ČNB) trochu polevila. „Dokud je poptávka silná, mohou ceny pěkných nemovitostí v žádaných lokalitách i nadále pozvolna narůstat. Ale to tempo růstu se během posledních měsíců zpomaluje. Jednotliví kupci, stejně jako investoři stále více zvažují, jakou nemovitost pořídit a zda je její cena adekvátní,“ pokračuje Jan Martina.
Spíše stagnaci cen pak v příštích měsících očekává u bytů, jejichž cílová skupina potenciálních kupců dnes problematicky řeší možnosti financování. „Tedy spíše u větších rodinných bytů v méně žádaných lokalitách, jako jsou například některá panelová sídliště,“ dodává Jan Martina.
V Brně lze podle Jarmily Odehnalové z tamní pobočky společnosti  M&M Reality sledovat útlum v růstu cen nemovitostí. Od začátku letošního roku poskočily v průměru jen asi o 3 procenta. „Průměrná cena prodaných novostaveb se aktuálně pohybuje okolo 64 tisíc korun za čtvereční metr, u starších cihlových bytů je to 55 tisíc korun a u panelových 51 tisíc korun za metr čtvereční,“ říká Odehnalová.  V porovnání s červencem 2016 se podle ní u všech typů nemovitostí jedná o téměř 27procentní cenový nárůst.
Také v moravské metropoli poptávka po bytech stále převyšuje nabídku. „Ubývá ale lidí, kteří nákupem řeší vlastní bytovou situaci. Zvyšuje se naopak počet klientů, kteří kupují za účelem následného pronajímání. U bytů prodaných v Brně je takto využit až každý druhý,“ přibližuje Odehnalová.  Zpomalení tempa růstu cen tak podle ní není způsobeno slábnoucí poptávkou, ale spíše tím, že u mnohých nemovitostí už jsou částky na hranici toho, co kupující chtějí, a hlavně si mohou dovolit zaplatit.
Tiskové zprávy M&M Reality

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje

 


Související články

Analýza: Poptávka po nových bytech v Praze prudce vzrostla

První čtvrtletí letošního roku přineslo další výrazné oživení poptávky na pražském trhu s novými byty. Prodalo se jich bezmála o čtvrtinu více než v předchozím čtvrtletí a téměř 2,5krát tolik, co ve stejném období loňského roku. Výrazný vliv měly především klesající úrokové sazby a zlepšení dostupnosti hypoték.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

03. 05. 2024

Nájmy rostly pomaleji, než se čekalo

Zajímavá zpráva přichází pro všechny domácnosti mířící do nájmů. Jejich aktuální růst je výrazně nižší, než jaký předpokládaly prognózy ze začátku roku. A to přesto, že poptávka nepřestává být rekordní. Například v Praze se pohybuje kolem 45 zájemců na jeden byt, v Brně kolem 20 zájemců. Pražské ceny se nyní pohybují na úrovni 359 korun za metr […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

02. 05. 2024

Ceny bytů se až na výjimky obrátily k růstu po celém Česku

Stagnace cen na českém realitním trhu, kterou jsme sledovali posledních 18 měsíců, je pravděpodobně ta tam. A tolik očekávané zlevňování nemovitostí už rozhodně nemá smysl vyhlížet. Ceny bytů se až na výjimky obrátily k růstu po celém Česku a výrazně zdražují i rodinné domy. I nadále však platí, že nemovitostí se k široké veřejnosti dostane výrazně méně […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

30. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *