EUR 25.005

USD 23.223

REPO sazba ČNB 5.25 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.005

USD 23.223

13. 11. 2019

0 komentářů

PRESTIŽNÍ SOUTĚŽ „BEST OF REALTY – NEJLEPŠÍ Z REALIT“ ZNÁ VÍTĚZE LETOŠNÍHO ROČNÍKU

 

Na slavnostním večeru byly včera v pražském Foru Karlín vyhlášeny výsledky a předána ocenění nejlepším projektům českého realitního trhu za uplynulý rok. O vítězích 21. ročníku soutěže „Nejlepší z realit – Best of Realty“, která se v tuzemsku považuje za nejprestižnější ve svém oboru, rozhodla devítičlenná odborná porota v čele s Dr. Tomášem Drtinou (GfK Czech). Členy jury byli zástupci Asociace pro rozvoj trhu nemovitostí (ARTN), České rady pro šetrné budovy, bankéřů, realitních makléřů a poradenských společností.

Loading



 


O nominaci na ocenění titulem „Nejlepší z realit 2019“ se ucházely stavby dokončené na území České republiky po 1. lednu 2018, a to v pěti základních kategoriích: Rezidenční projekty, Nová administrativní centra, Obchodní centra, Hotely a Průmyslové a skladové areály. Vedle toho získal Zvláštní cenu poroty projekt, který za uplynulý rok jedinečným způsobem přispěl k rozvoji českého trhu s nemovitostmi či architektury a pozvedl kvalitu lokality, v níž se nachází. Svou cenu „Award for Excellence“ udělila i Asociace pro rozvoj trhu nemovitostí, pod jejíž odbornou záštitou soutěž od počátku své existence probíhá. A stejně jako v předchozích ročnících byla udělena i Cena čtenářů: na webu soutěže mohli dát hlas nejlepšímu realitnímu projektu bez výběru kategorie laici i odborná veřejnost a vyjádřit tak „vox populi“. Ke všem zmíněným oceněním letos přibyla další dvě: do Síně slávy byla uvedena osobnost, která se v uplynulých letech výjimečnou formou zasadila o rozvoj, propagaci a dobré jméno realitního trhu, developmentu a souvisejících oborů. V neposlední řadě byla udělena cena Environmentálně šetrný projekt, a to napříč všemi kategoriemi. Je příznačné, že do své třetí dekády vstoupila soutěž Best of Realty – Nejlepší z realit galavečerem s vyhlášením výsledků právě ve Foru Karlín, které patří k oceněným projektům – roku 2014 v této soutěži získalo Zvláštní cenu poroty,“ uvedl Tomáš Drtina, předseda odborné jury.
Rozhodujícími kritérii při posuzování kvality nominovaných projektů byl rozvoj lokality, urbanistické a architektonické řešení včetně vnitřních dispozic, kvalita realizace a v neposlední řadě také úspěšnost na realitním trhu a ohleduplnost projektu vůči životnímu prostředí. „I letos jsme mezi nominacemi měli řadu velmi kvalitních projektů z Prahy i českých a moravských regionů, takže to porota při rozhodování o vítězích a oceněných neměla vůbec jednoduché,“ dodal Tomáš Drtina,
V tradičně nejsilněji zastoupené kategorii rezidenčních projektů letos získalo nominaci 21 uchazečů: 11 v kategorii menších bytových projektů a 10 v kategorii větších projektů. V první z nich porotci postavili nejvýše projekt Barrandovská zahrada v Praze 5. Ocenili velmi elegantní a tvůrčí využití specifického pozemku při respektu k okolní zástavbě. V rámci nominantů zaujala Barrandovská zahrada také kvalitním zpracováním veškerých detailů. V kategorii rezidenčních projektů většího rozsahu si vítězství odnesl projekt Rezidence Waltrovka – II. etapa, západ v Praze 5. Jury v tomto případě vyzdvihla nadstandardní bydlení v nově vzniklé městské čtvrti, nabízející rezidence různého charakteru a s dostatkem společného prostoru při zachování soukromí obyvatel lokality. Komplexní vybavenost nové čtvrti v blízkosti centra Prahy, napojené na trasu metra B, a přesto v zeleni přilehlého parku a parkových ploch, uspokojuje maximum požadavků obyvatel.
Mezi novými administrativními centry zvítězil projekt Praga Studios v Praze 8, a to díky důrazu na udržitelnost, doposud nevídané zastoupení nejmodernějších technologií i celkový komerční úspěch. Praga Studios jde příkladem ve všech porotou posuzovaných oblastech – jedná se o budovu výjimečnou nejen v rámci České republiky, ale i celé střední Evropy.
V kategorii obchodních center triumfovala rekonstrukce obchodního domu Zlín za stavebně a staticky velmi náročnou a architektonicky zdařilou rekonstrukci unikátního prvorepublikového objektu, díky níž město získalo atraktivní obchodní pasáž s výrazným zastoupením gastronomických jednotek, představující příjemné nákupní místo s jedinečnou atmosférou.
V kategorii hotelů titul získal Hotel Jungmannovo náměstí 1 v Praze 1. Projekt byl odbornou porotou oceněn za výjimečnou a citlivou rekonstrukci objektu v samotném srdci Prahy. Díky kombinaci funkcí bude tato budova stále žít. Hotel nabízí stylové a historicky laděné pokoje, které bezesporu zanechají v návštěvnících Prahy trvalý pozitivní dojem.
V kategorii skladových a průmyslových areálů se na stupni nejvyšším umístil projekt Viapharma / Dr. MAX v rámci Panattoni Parku Prague Airport II. Jury u něj vyzdvihla ohleduplnost k životnímu prostředí i řadu zvolených technických řešení, kterými byl během spekulativní výstavby přizpůsoben konkrétnímu nájemci. Budova tak splňuje požadavky konceptu Průmysl 4.0 a je v tomto ohledu v rámci ČR poměrně ojedinělá. S ohledem na provoz pak dostála i přísným kritériím Státního úřadu pro kontrolu léčiv.
Zvláštní cenu poroty letos získala Zóna pro umění 8smička v Humpolci, a to za citlivou rekonstrukci a proměnu bývalé textilní továrny v unikátní galerii s kavárnou a knihkupectvím a zároveň za mimořádný přínos lokalitě. Soukromá galerie, která vznikla za podpory místních umělců, podnikatelů a široké komunity, je významným místem setkávání napříč uměním a generacemi.
Cenu „Award for Excellence“, kterou uděluje Asociace pro rozvoj trhu nemovitostí, si odneslo technologicko-informační centrum Cyberdog s roboticky obsluhovanou vinárnou v Praze 5. Centrum se stalo místem setkávání lidí z okolí, návštěvníků z celé Prahy i cizinců. To vše díky své unikátnosti, kreativní architektuře a řadě technologických vychytávek, díky nimž  si hosté mohou vychutnat nejenom občerstvení a dobré víno, které jim připraví robotická ruka, ale také zajímavosti a novinky z oblasti robotiky a kybernetiky.
Držitelem ocenění Environmentální projekt roku se stala inovativní komplexně řešená kancelářská budova Praga Studios (Skanska Property CR) v Praze 8, přispívající k dalšímu rozvoji pražského Karlína. Projekt soutěžil (a zvítězil) v kategorii nových administrativních center. Cílí na dvojí certifikaci: LEED Platinum a WELL Gold, což je dokladem precizní práce v oblastech udržitelnosti a přívětivosti pro své uživatele. Garantem této kategorie byla Česká rada pro šetrné budovy – v porotě zasedala Simona Kalvoda, výkonná ředitelka Rady.
První osobností, která byla v rámci soutěže „Best of Realty – Nejlepší z realit“ uvedena do Síně slávy, se stal Serge Borenstein – spoluzakladatel společnosti Karlín Group, která vznikla v roce 1997. V současné době je stěžejním akcionářem skupiny, jejíž název se inspiroval pražskou čtvrtí Karlín, v níž svými úspěšně realizovanými projekty zanechal výraznou stopu.
Cena čtenářů pro rok 2019 patří projektu Churchill v Praze 2, který soutěžil v kategorii nových administrativních center a obsadil v ní druhé místo.
S oznámením výsledků soutěže byl zároveň vyhlášen další, v pořadí již 22. ročník. V průběhu roku 2020 se do něj mohou hlásit projekty, které byly dokončeny mezi 1. lednem 2019 a podzimem roku 2020.
 
Kompletní přehled projektů oceněných v 21. ročníku soutěže „Best of Realty“
Rezidenční projekty menšího rozsahu

  1. místo Barrandovská zahrada, Praha 5; developer: skupina T.E; architekt / architekt interiéru:

                        C.A.I.S. Architekti / Jestico+Whiles / Flera (zahradní architekti)

  1. místo PECR DEEP, Pec pod Sněžkou; K2 invest; Ing. arch. Zdeněk Kozub / Ing. arch.

                        Zdeněk Kozub

  1. místo Apartmány Padesátka II. etapa, Bedřichov v Jizerských horách; AND Apartmány

                        Padesátka; Podlipný Sladký architekti / Podlipný Sladký architekti
Rezidenční projekty většího rozsahu

  1. místo Rezidence Waltrovka – II. etapa, západ, Praha 5; developer: Penta Real Estate;

                        architekt / architekt interiéru: Casua / Casua

REKLAMA

  1. místo Rezidence Hadovitá, Praha 4; Metrostav Development / DÍVČÍ HRADY PRAHA;

                        Ing. arch. Ivan Sládek / ARX studio

  1. místo Berounská Brána – I. etapa, Beroun; Crestyl real estate; Ian Bryan Architects / Ian

                        Bryan Architects
 Nová administrativní centra

  1. místo Praga Studios, Praha 8; developer: Skanska Property Czech Republic;

                        architekt / architekt interiéru: ADNS architekti / neuvedeno

  1. místo Churchill, Praha 2; Penta Real Estate; Jakub Cigler Architekti, Aukett / Atelier Kunc

                          Architects

REKLAMA

  1. místo Vlněna Office Park – budova A, B, Brno; CTP Invest; Studio Acht / Vos interiors

Obchodní centra

  1. místo Rekonstrukce obchodního domu Zlín; developer: PRIOR Zlín; architekt / architekt

                        interiéru: Ing. arch. Jaroslav Ševčík (ARCH.Z.STUDIO), Ing. arch. Marek Šlesinger,
                        Ing. arch. Jiří Soukal / Ing. arch Beata Gistrová, Ing. arch. Jaroslav Ševčík

  1. místo Centrum Stromovka, Praha 7; Lordship; SIAL architekti a inženýři / Chapman Taylor
  2. místo Korso Karviná; Bluehouse Capital; Kyzlink Architects / Kyzlink Architects

Hotely

  1. místo Hotel Jungmannovo náměstí 1, Praha 1; developer: Generali Real Estate Fund CEE,

                        investiční fond; architekt / architekt interiéru: TaK Architects / Hop! Design (Paolo Tosi,
                        Marta Gervasoni)

  1. místo Hotel Urban Crème, Praha 1; Dafné Property; ra15 / Jestico+Whiles
  2. místo Aparthotel Svatý Vavřinec, Pec pod Sněžkou; Kubík Sněžka; ov architekti / ov

                        architekti (část interiérů: ateliér edit!)
Skladové a průmyslové areály

  1. místo Viapharma / Dr. MAX v rámci Panattoni Park Prague Airport II, Pavlov; developer:

                        Panattoni /AEW ; architekt / architekt interiéru: Rota Group / Rota Group

  1. místo SEGRO Logistic Park Prague, Hostivice; SEGRO Czech Republic; CONSTRUO /

                        CONSTRUO

  1. místo Prologis Park Prague-Airport, DC3, Jeneč; Prologis Czech Republic; Rota Group /

                        neuvedeno
 Zvláštní cena poroty
8smička – zóna pro umění, Humpolec
Investor: Nadační fond 8smička
Architekt: OK PLAN ARCHITECTS
Cena Asociace pro rozvoj trhu nemovitostí (ARTN) – ARTN Award for Excellence
Technologicko-informační centrum Cyberdog s roboticky obsluhovanou vinárnou
Developer: Trigema
Architekt: David Černý, Tomáš Císař – Black n‘ Arch
Environmentálně šetrný projekt
Praga Studios, Praha 8 (projekt soutěžil v kategorii Nová administrativní centra)
Developer: Skanska Property Czech Republic
Architekt: ADNS architekti
Síň slávy – Lifetime achievement award
Serge Borenstein, Karlín Group
Cena čtenářů
Churchill, Praha 2 (projekt soutěžil v kategorii Nová administrativní centra)
Developer: Penta Real Estate
Architekt / architekt interiéru: Jakub Cigler Architekti, Aukett / Atelier Kunc Architects
 
Tisková zpráva Best of Realty

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.52 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%

5.52%
Historie vývoje

 


Související články

Swiss Life Hypoindex květen 2024: Úrokové sazby hypoték (ne)překvapivě stagnují, banky vytvářejí „polštář“

Průměrná nabídková sazba hypoték podle Swiss Life Hypoindexu v květnu zanedbatelně klesla z dubnových 5,57 % p. a. na aktuálních 5,52 %. Zatímco Česká národní banka letos snížila dvoutýdenní repo sazbu už o 1,5 procentního bodu, banky úrokovou sazbu hypotečních úvěrů pouze o půl procentního bodu (podle Swiss Life Hypoindexu). Cesta k levnějším hypotékám, a […]

Text: Milan Vodička

Foto: Swiss Life Select

08. 05. 2024

Začal lobbing za státem dotované hypotéky. Jak velká by to byla chyba?

Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů a dokonce […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

07. 05. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *