EUR 25.005

USD 23.223

REPO sazba ČNB 5.25 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.005

USD 23.223

31. 08. 2020

0 komentářů

Motýlí efekt na realitním trhu. V Praze je více nabídek k pronájmu, regiony zlevňují

 

Pandemie koronaviru zapříčinila mimo jiné i krizi ekonomickou. Na začátku tohoto období se zdálo, že se zastaví developerské projekty a nemovitosti budou ležet ladem a těžko budou hledat své kupce. Ale opak je pravdou.

Loading



 


Po skončení nouzového stavu způsobeného Covidem, se realitní transakce vrátily na svá předkrizová čísla. Některé výsledky hovoří zároveň o nárůstu realitních transakcí. To je dáno především tím, že transakce, které se nevyřídily v nouzovém stavu se začaly vyřizovat po jeho skončení. Tím došlo tedy k nárůstu,“ vysvětluje Kamila Houšková z portálu Bydlisnami.cz.
Ten, kdo chtěl koupit nemovitost si v době nouzového stavu raději nechal na nové bydlení zajít chuť. Jenže s postupným uvolňováním se touha po novém bydlení vrátila a lidé se do nákupu nemovitostí znovu pustili. Zvlášť ti, které koronakrize finančně nijak nezasáhla. Poptávka po nemovitostech je totiž podle Bydlisnami.cz stejně silná jako před krizí, ne-li dokonce silnější.
Nouzový stav nás naučil žít trochu jinak. Mnoho lidí zjistilo, že k životu nepotřebují vůni dálek, ale stačí jim rodná hrouda, respektive chata v příjemné dojezdové vzdálenosti.
Chaty a chalupy se dostaly do hledáčku kupujících zákazem cestování. V současné době se chata či chalupa v téměř jakémkoli stavu na trhu moc neohřeje, tedy pokud není kupující s představami o ceně ve sci-fi sféře.
V Praze je draze, v regionech už méně
Krize většinou cenu nemovitostí srazí, ale letos bylo patrné jen mírné zhoupnutí. „V poslední době na realitním trhu sledujeme nárůst nabídky prodejů v panelových domech a nabídku nájemního bydlení v Praze. Všem je nyní jasné, že zvýšení nabídky pronájmů je způsobeno sníženou činností Airbnb,“ popisuje Houšková.
Větší nabídka pronájmů v hlavním městě ovlivňuje i chod života v regionech. Ceny pronájmů se v jiných městech snížily, a to právě kvůli zvýšené nabídce v Praze. Podle Bydlisnami.cz se například byt 2+1 v Mostě v dobré lokalitě před krizí nabízel až za 12 tisíc korun. V současné době se tato nabídková cena snížila o 10–20 procent.
Mnoho lidí z regionu severních Čech pracuje přímo v Praze a toto snížení ceny pronájmů způsobilo migraci za bydlením pracovní síly z regionů do Prahy, místo předchozího dojíždění,“ dodává Houšková.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.52 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%

5.52%
Historie vývoje

 


Související články

Swiss Life Hypoindex květen 2024: Úrokové sazby hypoték (ne)překvapivě stagnují, banky vytvářejí „polštář“

Průměrná nabídková sazba hypoték podle Swiss Life Hypoindexu v květnu zanedbatelně klesla z dubnových 5,57 % p. a. na aktuálních 5,52 %. Zatímco Česká národní banka letos snížila dvoutýdenní repo sazbu už o 1,5 procentního bodu, banky úrokovou sazbu hypotečních úvěrů pouze o půl procentního bodu (podle Swiss Life Hypoindexu). Cesta k levnějším hypotékám, a […]

Text: Milan Vodička

Foto: Swiss Life Select

08. 05. 2024

Začal lobbing za státem dotované hypotéky. Jak velká by to byla chyba?

Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů a dokonce […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

07. 05. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *