31. 08. 2020

Motýlí efekt na realitním trhu. V Praze je více nabídek k pronájmu, regiony zlevňují

Pandemie koronaviru zapříčinila mimo jiné i krizi ekonomickou. Na začátku tohoto období se zdálo, že se zastaví developerské projekty a nemovitosti budou ležet ladem a těžko budou hledat své kupce. Ale opak je pravdou.

Po skončení nouzového stavu způsobeného Covidem, se realitní transakce vrátily na svá předkrizová čísla. Některé výsledky hovoří zároveň o nárůstu realitních transakcí. To je dáno především tím, že transakce, které se nevyřídily v nouzovém stavu se začaly vyřizovat po jeho skončení. Tím došlo tedy k nárůstu,“ vysvětluje Kamila Houšková z portálu Bydlisnami.cz.
Ten, kdo chtěl koupit nemovitost si v době nouzového stavu raději nechal na nové bydlení zajít chuť. Jenže s postupným uvolňováním se touha po novém bydlení vrátila a lidé se do nákupu nemovitostí znovu pustili. Zvlášť ti, které koronakrize finančně nijak nezasáhla. Poptávka po nemovitostech je totiž podle Bydlisnami.cz stejně silná jako před krizí, ne-li dokonce silnější.
Nouzový stav nás naučil žít trochu jinak. Mnoho lidí zjistilo, že k životu nepotřebují vůni dálek, ale stačí jim rodná hrouda, respektive chata v příjemné dojezdové vzdálenosti.
Chaty a chalupy se dostaly do hledáčku kupujících zákazem cestování. V současné době se chata či chalupa v téměř jakémkoli stavu na trhu moc neohřeje, tedy pokud není kupující s představami o ceně ve sci-fi sféře.
V Praze je draze, v regionech už méně
Krize většinou cenu nemovitostí srazí, ale letos bylo patrné jen mírné zhoupnutí. „V poslední době na realitním trhu sledujeme nárůst nabídky prodejů v panelových domech a nabídku nájemního bydlení v Praze. Všem je nyní jasné, že zvýšení nabídky pronájmů je způsobeno sníženou činností Airbnb,“ popisuje Houšková.
Větší nabídka pronájmů v hlavním městě ovlivňuje i chod života v regionech. Ceny pronájmů se v jiných městech snížily, a to právě kvůli zvýšené nabídce v Praze. Podle Bydlisnami.cz se například byt 2+1 v Mostě v dobré lokalitě před krizí nabízel až za 12 tisíc korun. V současné době se tato nabídková cena snížila o 10–20 procent.
Mnoho lidí z regionu severních Čech pracuje přímo v Praze a toto snížení ceny pronájmů způsobilo migraci za bydlením pracovní síly z regionů do Prahy, místo předchozího dojíždění,“ dodává Houšková.