EUR 25.025

USD 23.283

REPO sazba ČNB 5.25 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.025

USD 23.283

27. 11. 2020

1 komentář

Subjekty:
EKOSPOL

Koronavirus zásadně ovlivnil prodeje bytů, předražené ležáky nikdo chtít nebude

 

Letošní koronavirová pandemie a s ní související přísná omezení výrazným způsobem změnila prodeje nových bytů. Jarní zákaz pohybu a omezená možnost setkávání v podstatě zmrazil celý realitní trh, který dosud zcela nerozmrzl. Spousta lidí se stále bojí nejen setkání s cizími lidmi, ale strach mají i o svou budoucnost. Zásadní investice, kam koupě bytu bezpochyby patří, proto odkládají na lepší časy. Úzkostlivé domácnosti tak nyní částečně nahrazují investoři. Ale i pro ně je koupě nového bytu nyní komplikovaná.

Loading



 


Nové byty totiž nejsou jako jiné komodity a nelze je prodávat online. Zákazníci si chtějí všechno prohlédnout na vlastní oči a vybrané materiály si důkladně prozkoumat v reálné vzorkovně. Stejně tak i nadále preferují osobní kontakt se svým makléřem. To všechno po dobu jarních protivirových opatření možné nebylo. Problematické bylo také uzavírání smluv, které jsou vždy písemné. A ani nyní není setkávání s klienty jednoduché. Důležité je samozřejmě dodržovat veškerá hygienická a protiepidemiologická opatření včetně nošení roušek, dezinfekce rukou a zamezení jakéhokoliv kontaktu. To osobní jednání dost komplikuje.
Někteří developeři proto zkouší využít moderní technologie a testují virtuální prohlídky bytů. Tyto neosobní a vzdálené pokusy však podle mě osobní prohlídku přímo na místě nikdy nahradit nedokáží. Většina klientů bude stále trvat na osobní prohlídce staveniště i rozestavěného bytu, stejně jako na reálné prezentaci a přímé komunikaci tváří v tvář.
Na současné koronavirové krizi však přesto klienti vydělají. Na trh se totiž postupně opět vrátí cenově dostupné byty. Předražené rádobyluxusní byty s cenou vysoce přesahující hranici 120 tisíc korun za metr čtvereční totiž nikdo chtít nebude. Lidé také budou mnohem více posuzovat, od koho byt nakupují. Výhodu budou mít zkušené developerské firmy s jasnou a čitelnou minulostí, které se mohou prokázat stovkami či dokonce tisíci dokončenými byty.
 
RNDr. Evžen Korec, CSc.
Generální ředitel a předseda představenstva
EKOSPOL a. s.

Loading

Vstoupit do diskuze 1 komentář

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje

 


Související články

Analýza: Poptávka po nových bytech v Praze prudce vzrostla

První čtvrtletí letošního roku přineslo další výrazné oživení poptávky na pražském trhu s novými byty. Prodalo se jich bezmála o čtvrtinu více než v předchozím čtvrtletí a téměř 2,5krát tolik, co ve stejném období loňského roku. Výrazný vliv měly především klesající úrokové sazby a zlepšení dostupnosti hypoték.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

03. 05. 2024

Nájmy rostly pomaleji, než se čekalo

Zajímavá zpráva přichází pro všechny domácnosti mířící do nájmů. Jejich aktuální růst je výrazně nižší, než jaký předpokládaly prognózy ze začátku roku. A to přesto, že poptávka nepřestává být rekordní. Například v Praze se pohybuje kolem 45 zájemců na jeden byt, v Brně kolem 20 zájemců. Pražské ceny se nyní pohybují na úrovni 359 korun za metr […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

02. 05. 2024

Ceny bytů se až na výjimky obrátily k růstu po celém Česku

Stagnace cen na českém realitním trhu, kterou jsme sledovali posledních 18 měsíců, je pravděpodobně ta tam. A tolik očekávané zlevňování nemovitostí už rozhodně nemá smysl vyhlížet. Ceny bytů se až na výjimky obrátily k růstu po celém Česku a výrazně zdražují i rodinné domy. I nadále však platí, že nemovitostí se k široké veřejnosti dostane výrazně méně […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

30. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *