EUR 25.090

USD 23.448

REPO sazba ČNB 5.25 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.090

USD 23.448

Text: Veronika Hejná

Foto: Shutterstock

27. 09. 2021

0 komentářů

Nový stavební zákon – 5. díl: Změny při vynětí půdy ze zemědělského půdního fondu

 

Ani proces vyjmutí pozemků ze zemědělského půdního fondu se nevyhne v souvislosti s novým stavebním zákonem určitým změnám. Co bude od poloviny roku 2023 jinak?

Loading



 

Podání žádosti o vynětí půdy ze zemědělského půdního fondu

V současnosti musíte o vynětí půdy ze zemědělského půdního fondu požádat u obecního úřadu obce s rozšířenou působností, v jehož správním obvodu se nachází největší část zemědělské půdy. Pokud by se rozhodovalo o odnětí nad jeden do deseti hektarů výměry, rozhodoval by krajský úřad.

Žádost o souhlas s odnětím zemědělské půdy ze zemědělského půdního fondu musí kromě náležitostí podle správního řádu obsahovat účel zamýšleného odnětí, vyhodnocení předpokládaných důsledků navrhovaného řešení na zemědělský půdní fond a zdůvodnění, proč je navrhované řešení z hlediska ochrany zemědělského půdního fondu, životního prostředí a ostatních zákonem chráněných veřejných zájmů nejvýhodnější,“ vysvětluje advokát Jan Tomíšek a advokátní kanceláře Rowan Legal.

Opravný prostředek při nevyhovění žádosti  

Na vyřízení žádosti má orgán ochrany zemědělského půdního fondu lhůtu stanovenou správním řádem – žádost vyřídí do třiceti dnů od jejího podání, v odůvodněných případech lze lhůtu prodloužit o dalších třicet dnů.

„Souhlas je součástí navazujícího rozhodnutí podle stavebního zákona. Proti nesouhlasu se tak lze. bránit až podáním odvolání proti meritornímu rozhodnutí stavebního úřadu,“ připomíná Tomíšek.

REKLAMA

O vynětí pro stavební záměry rozhodne stavební úřad

S účinností nového stavebního zákona již nebude zvláštní orgán vydávat samostatný souhlas s odnětím zemědělské půdy z půdního fondu, souhlas nahradí povolení záměru podle stavebního zákona.

„Nově bude stavební úřad rozhodovat o výši odvodů za vynětí ze zemědělského půdního fondu, v případě, že se bude jednat o záměr povolovaný podle stavebního zákona,“ vysvětluje advokát Lukáš Mikeska z advokátní kanceláře Pikes Legal.

U půdy větší rozlohy vyjádření příslušného orgánu ochrany ZPF

Při odnětí půdy o výměře do jednoho hektaru (včetně) rozhodne ve věci stavební úřad sám. „Stavební úřad tak bude vystupovat jako orgán ochrany zemědělského půdního fondu. Pokud se bude jednat o větší pozemek, anebo pozemek umístěný na území národního parku, rozhodne stavební úřad. Učiní tak na základě vyjádření příslušných orgánů ochrany zemědělského půdního fondu,“ dodává Mikeska.

Zatímco doposud rozhodoval o vynětí místní orgán o zemědělské půdě ve svém obvodu, nově rozhodne nezávislý stavební úřad. „Jak to bude fungovat v praxi, to se teprve uvidí. Máme za to, že je problematické, že u pozemků s větší rozlohou bude stavební úřad rozhodovat na základě vyjádření (které si sám obstará) a nikoliv na základě závazného stanoviska, které by umožnilo lépe omezovat moc stavebního úřadu,“ uzavírá Mikeska.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje

 


Související články

Analýza: Poptávka po nových bytech v Praze prudce vzrostla

První čtvrtletí letošního roku přineslo další výrazné oživení poptávky na pražském trhu s novými byty. Prodalo se jich bezmála o čtvrtinu více než v předchozím čtvrtletí a téměř 2,5krát tolik, co ve stejném období loňského roku. Výrazný vliv měly především klesající úrokové sazby a zlepšení dostupnosti hypoték.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

03. 05. 2024

Nájmy rostly pomaleji, než se čekalo

Zajímavá zpráva přichází pro všechny domácnosti mířící do nájmů. Jejich aktuální růst je výrazně nižší, než jaký předpokládaly prognózy ze začátku roku. A to přesto, že poptávka nepřestává být rekordní. Například v Praze se pohybuje kolem 45 zájemců na jeden byt, v Brně kolem 20 zájemců. Pražské ceny se nyní pohybují na úrovni 359 korun za metr […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

02. 05. 2024

Ceny bytů se až na výjimky obrátily k růstu po celém Česku

Stagnace cen na českém realitním trhu, kterou jsme sledovali posledních 18 měsíců, je pravděpodobně ta tam. A tolik očekávané zlevňování nemovitostí už rozhodně nemá smysl vyhlížet. Ceny bytů se až na výjimky obrátily k růstu po celém Česku a výrazně zdražují i rodinné domy. I nadále však platí, že nemovitostí se k široké veřejnosti dostane výrazně méně […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

30. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *