EUR 25.025

USD 23.283

REPO sazba ČNB 5.25 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.025

USD 23.283

Text: Veronika Hejná

03. 11. 2021

0 komentářů

Hypotéky pro mladé, digitalizace, uvolnění státních pozemků obcím pro výstavbu bytů. Jaká je budoucnost bydlení v případě nové koaliční vlády?

 

Zlepšení dostupnosti bydlení bylo jedním z velkých témat programů politických stran, které v letošních volbách do poslanecké sněmovny bojovaly o přízeň voličů. Na pokus o sestavení vlády nyní čeká vítězné uskupení dvou koalic SPOLU (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL) a Piráti a Starostové. Zvýhodněné hypotéky na startovací byty, bezúročné státní půjčky pro mladé rodiny, zkrácení odpisové doby pro investory do výstavby, podpora nákupu a bourání zchátralých budov v centrech měst či digitalizace a zefektivnění procesů stavebních řízení. To a mnoho dalšího je potenciální budoucnost občanského bydlení, pokud koalice vládu úspěšně postaví a dodrží své sliby.

Loading



 

Již několik let se Česká republika potýká s nedostatkem domů a bytů k bydlení, k čemuž se přidal i prudký růst cen. Česká národní banka zároveň přišla s novými regulacemi, jejichž vlivem může dojít ke zdražování hypoték, což nedostupnost bydlení rovněž negativně ovlivní. Jak se k této výzvě ve svém programu staví potenciální nová česká vláda? A je její strategie vhodná a reálně proveditelná?

Zvýhodněné hypotéky na první bydlení

Koalice SPOLU, vítěz říjnových voleb, ve svém programu vyslovila jednoznačnou podporu mladým rodinám a s ohledem na bydlení by pro ně ráda zajistila zvýhodněné hypotéky na první bydlení. Povinná spoluúčast, která aktuálně činí 20 %, by se snížila na 10 %. Zároveň by lidé na první bydlení mohli čerpat bezúročnou státní půjčku ve výši právě 10 % hypotéky. Tento dluh by se rodinám navíc po narození prvního, druhého a třetího dítěte postupně snižoval.

O 40 tisíc nových bytů ročně více

REKLAMA

V roce 2019 se dle statistik v České republice dokončilo zhruba 36,5 tisíce nových bytů, meziroční nárůst dosáhl asi 7,6 %. Růstový trend přitom už přetrvává několik let, takže by se mohlo zdát, že se situace vyvíjí dobře. Z dlouhodobého hlediska se však intenzita výstavby drží kolem průměrných hodnot, žádný stavební boom se nekoná. Například v roce 1975 se u nás postavilo kolem 100 tisíc nových bytů ročně. Koalice SPOLU by se těmto číslům ráda přiblížila a její strategie kalkuluje s navýšením tempa výstavby o 40 tisíc nových bytů za rok. Z konkrétních kroků, jak toho dosáhnout, jmenuje koalice kupříkladu podporu investic zkrácením lhůty pro uplatnění daně z příjmu při prodeji nemovitosti či zkrácením odpisové doby pro investory.

Potenciál ve zchátralých budovách či brownfieldech

V plánu je rovněž podpora nákupu a bourání zchátralých budov v intravilánech měst a obcí, pokud v nich vzniknout nové prostory pro bydlení. Pro obce by se výstavba měla zjednodušit uvolněním pozemků v držení státu a posílením role samospráv v územním plánování. „Byť neznám konkrétní kontury záměru koalice, na první dobrou mi dává velký smysl podpořit nákup a případně i bourání zchátralých budov v centrech měst. Ze zkušenosti vím, že realizovat kompletní rekonstrukci zchátralého bytového domu v centru města o velikosti tři až dvanáct bytů v současné době prakticky nedává ekonomický smysl, nebavíme-li se o nejdražších českých městech,“ myslí si Jan Boruta, jednatel společnosti FérMakléři.cz. „Představy prodávajících totiž bývají nesmyslně vysoké. Ještě horší je pak situace, je-li investičním záměrem realizovat byty na nájem. To by mnohdy měl majitel prodávané nemovitosti investorovi ještě doplatit, aby se tomu vyplatilo nemovitost koupit, rekonstruovat a nestavět na zelené louce,“ dodává Jan Boruta.

Rychlejší a efektivnější výstavbu má podpořit digitalizace a omezení byrokracie

REKLAMA

Stavební řízení by se dle koalice mělo celkově zrychlit a zjednodušit změnami ve stavebním zákoně, proces vyřizování stavebního povolení by poté mělo být možné celý provést online. O větší míru digitalizace stavebního řízení usiluje i druhá potenciálně vládní koalice Pirátů a Starostů a nezávislých. V jejich programu zároveň silně rezonuje zaměření na obecní a sociální bydlení, finanční podpora obcí k vytvoření vlastního bytového fondu, ale například také omezení byrokracie a zrušení některých regulací, kupříkladu omezení kolaudace: „K bydlení není dnes možno zkolaudovat ateliéry a jiné nenormové byty, ve kterých se bydlí skvěle – jen nezapadají do desítky let starých tabulek. Regulace pročistíme a umožníme obcím, aby si vytvořily pravidla na míru,“ stojí v programovém prohlášení koalice PirSTAN.

„Věřím, že by velmi pomohlo, pokud bychom detailně analyzovali veškerý pracovní čas úředníků na stavebním úřadě a na základě toho jim nabídli nové nástroje, automatizaci, zázemí a správný motivační program. Jsem přesvědčen, že řada úkonů jim zabírá zbytečně mnoho času. Tento čas je třeba analyzovat a neefektivity v maximální míře eliminovat. Výsledkem by byla rychlejší výstavba a levnější kapitál investora,“ komentuje Jan Boruta.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje

 


Související články

Analýza: Poptávka po nových bytech v Praze prudce vzrostla

První čtvrtletí letošního roku přineslo další výrazné oživení poptávky na pražském trhu s novými byty. Prodalo se jich bezmála o čtvrtinu více než v předchozím čtvrtletí a téměř 2,5krát tolik, co ve stejném období loňského roku. Výrazný vliv měly především klesající úrokové sazby a zlepšení dostupnosti hypoték.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

03. 05. 2024

Nájmy rostly pomaleji, než se čekalo

Zajímavá zpráva přichází pro všechny domácnosti mířící do nájmů. Jejich aktuální růst je výrazně nižší, než jaký předpokládaly prognózy ze začátku roku. A to přesto, že poptávka nepřestává být rekordní. Například v Praze se pohybuje kolem 45 zájemců na jeden byt, v Brně kolem 20 zájemců. Pražské ceny se nyní pohybují na úrovni 359 korun za metr […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

02. 05. 2024

Ceny bytů se až na výjimky obrátily k růstu po celém Česku

Stagnace cen na českém realitním trhu, kterou jsme sledovali posledních 18 měsíců, je pravděpodobně ta tam. A tolik očekávané zlevňování nemovitostí už rozhodně nemá smysl vyhlížet. Ceny bytů se až na výjimky obrátily k růstu po celém Česku a výrazně zdražují i rodinné domy. I nadále však platí, že nemovitostí se k široké veřejnosti dostane výrazně méně […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

30. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *