EUR 25.005

USD 23.223

REPO sazba ČNB 5.25 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.005

USD 23.223

20. 12. 2021

0 komentářů

Zdražování hypoték pokračovalo i v listopadu stejným tempem, průměrná úroková sazba vzrostla na 2,86 %. Sazby mají nejčastěji 5letou fixaci

 

Podle listopadových výsledků Broker Consulting Indexu hypotečních úvěrů si průměrná úroková sazba hypoték držela stejné tempo růstu jako v říjnu. Meziměsíčně tak vzrostla o 0,14 procentního bodu na 2,86 %. Průměrná výše hypotečního úvěru dosahuje dle výsledků indexu částky 3 032 311 korun. Žadatelé o úvěr mají i nadále největší zájem o fixaci sazby na 5 let. Jak ukazuje FIXIndex, tato fixace je sjednávána u více než 70 % úvěrů.  

Loading



 

„Výsledky našeho listopadového hypotečního indexu překvapivě reflektují velmi pomalé zvyšování průměrné úrokové sazby. Index dosahuje hodnoty 2,86 %, zatímco na trhu začínají úrokové sazby pro fixaci na 5 let s využitím všech slev na sazbě 3,79 %. Úroková sazba pouze s účtem pak začíná na 3,99 %. Index tak jasně dokládá, že se klienti v obavě před dalším zvyšováním úrokových sazeb takzvaně předzásobili hypotečními úvěry,“ vysvětluje Martin Novák, hlavní analytik společnosti Broker Consulting.

Růst úrokových sazeb není s největší pravděpodobností ani zdaleka u konce. ČNB jasně deklaruje, že bude dál bojovat s inflací pomocí zvýšení základních úrokových sazeb v ekonomice, od kterých se hypoteční sazby odvíjejí. Do jaké míry se úrokové sazby následně zvednou, nelze v tuto chvíli odhadnout. Podle odborníku by k ustálení situace mělo dojít v prvním kvartále, či spíše až v první polovině roku 2022. 

Z údajů Broker Consulting Indexu hypotečních úvěrů vyplývají další zajímavé poznatky. Jedním z nich je dramatický nárůst průměrné výše hypotečních úvěrů, který v letošním roce prolomil hranici 3 milionů korun. „Aktuální výše hypotéky činí 3 032 311 Kč. V rozmezí posledních 10 let jde o nárůst o neuvěřitelných 91,16 %, přičemž důvodem je bezesporu zvýšení cen nemovitostí,“ vysvětluje Tomáš Mašek, ředitel pobočky OK POINT ve Znojmě.

Neméně zajímavé jsou také aktuální výsledky Broker Consulting FIXIndexu, které ukazují dramatickou změnu v oblíbenosti fixací úrokových sazeb hypoték. Preference fixací u žadatelů o úvěr v podstatě kopíruje růst sazeb. V dobách nízkých sazeb žadatelé upřednostňovali delší úrokové sazby nad 5 let, nezřídka i na 10 let, zatímco v době zvyšujících se sazeb se pak oblíbenost 5leté fixace sazby vrátila. Aktuálně tato fixace sjednávána u více než 70 % hypotečních úvěrů.

REKLAMA

  

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje

 


Související články

Swiss Life Hypoindex květen 2024: Úrokové sazby hypoték (ne)překvapivě stagnují, banky vytvářejí „polštář“

Průměrná nabídková sazba hypoték podle Swiss Life Hypoindexu v květnu zanedbatelně klesla z dubnových 5,57 % p. a. na aktuálních 5,52 %. Zatímco Česká národní banka letos snížila dvoutýdenní repo sazbu už o 1,5 procentního bodu, banky úrokovou sazbu hypotečních úvěrů pouze o půl procentního bodu (podle Swiss Life Hypoindexu). Cesta k levnějším hypotékám, a […]

Text: Milan Vodička

Foto: Swiss Life Select

08. 05. 2024

Začal lobbing za státem dotované hypotéky. Jak velká by to byla chyba?

Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů a dokonce […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

07. 05. 2024

Přehled aktuálních sazeb hypoték – Fio banka je nejlevnější, některé banky dokonce zdražily

Kdo čekal, že se po březnovém snížení základní úrokové sazby ČNB o půl procentního bodu podobně zachovají i banky v případě hypotečních úvěrů, ten se nedočkal. Až na několik málo výjimek, jako v případě Fio banky, UniCredit Bank a AirBank, se všechny ostatní peněžní ústavy “zabetonovaly“ nad 5% hranicí.

Text: redakce hypoindex.cz

26. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *