20. 12. 2021

Zdražování hypoték pokračovalo i v listopadu stejným tempem, průměrná úroková sazba vzrostla na 2,86 %. Sazby mají nejčastěji 5letou fixaci

Podle listopadových výsledků Broker Consulting Indexu hypotečních úvěrů si průměrná úroková sazba hypoték držela stejné tempo růstu jako v říjnu. Meziměsíčně tak vzrostla o 0,14 procentního bodu na 2,86 %. Průměrná výše hypotečního úvěru dosahuje dle výsledků indexu částky 3 032 311 korun. Žadatelé o úvěr mají i nadále největší zájem o fixaci sazby na 5 let. Jak ukazuje FIXIndex, tato fixace je sjednávána u více než 70 % úvěrů.

„Výsledky našeho listopadového hypotečního indexu překvapivě reflektují velmi pomalé zvyšování průměrné úrokové sazby. Index dosahuje hodnoty 2,86 %, zatímco na trhu začínají úrokové sazby pro fixaci na 5 let s využitím všech slev na sazbě 3,79 %. Úroková sazba pouze s účtem pak začíná na 3,99 %. Index tak jasně dokládá, že se klienti v obavě před dalším zvyšováním úrokových sazeb takzvaně předzásobili hypotečními úvěry,“ vysvětluje Martin Novák, hlavní analytik společnosti Broker Consulting.

Růst úrokových sazeb není s největší pravděpodobností ani zdaleka u konce. ČNB jasně deklaruje, že bude dál bojovat s inflací pomocí zvýšení základních úrokových sazeb v ekonomice, od kterých se hypoteční sazby odvíjejí. Do jaké míry se úrokové sazby následně zvednou, nelze v tuto chvíli odhadnout. Podle odborníku by k ustálení situace mělo dojít v prvním kvartále, či spíše až v první polovině roku 2022.

Z údajů Broker Consulting Indexu hypotečních úvěrů vyplývají další zajímavé poznatky. Jedním z nich je dramatický nárůst průměrné výše hypotečních úvěrů, který v letošním roce prolomil hranici 3 milionů korun. „Aktuální výše hypotéky činí 3 032 311 Kč. V rozmezí posledních 10 let jde o nárůst o neuvěřitelných 91,16 %, přičemž důvodem je bezesporu zvýšení cen nemovitostí,“ vysvětluje Tomáš Mašek, ředitel pobočky OK POINT ve Znojmě.

REKLAMA

Neméně zajímavé jsou také aktuální výsledky Broker Consulting FIXIndexu, které ukazují dramatickou změnu v oblíbenosti fixací úrokových sazeb hypoték. Preference fixací u žadatelů o úvěr v podstatě kopíruje růst sazeb. V dobách nízkých sazeb žadatelé upřednostňovali delší úrokové sazby nad 5 let, nezřídka i na 10 let, zatímco v době zvyšujících se sazeb se pak oblíbenost 5leté fixace sazby vrátila. Aktuálně tato fixace sjednávána u více než 70 % hypotečních úvěrů.

Vstoupit do diskuze Žádný příspěvek