EUR 25.005

USD 23.223

REPO sazba ČNB 5.25 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.005

USD 23.223

21. 12. 2021

0 komentářů

Byt jako součást rodinného dědictví a ukazatel prestiže. Týká se to až 5 % všech nákupů

 

Podle znalců posiluje na trhu realit trend, kdy se byty stávají součástí rodinného dědictví. Rodiny kupují nemovitosti v lukrativních lokalitách, protože vědí, že pro další generace se tato příležitost nenaskytne. Stále silnější motivací je rovněž společenský status, který si s takovým vlastnictvím spojují. Podle kvalifikovaného odhadu odborníků z GarantovanyNajem.cz se fenomén týká až 5 % všech nákupů, přitom ještě před 10 lety to byla naprostá rarita.

Loading



 

Odborníci na trhu nemovitostí pozorují posílení trendu, při kterém se byty stávají rodinným dědictvím a ukazatelem prestiže. Rodiče a prarodiče pořizují nové byty v lukrativních lokalitách pro své děti, protože si uvědomují, že centra měst mají omezenou kapacitu a za 10 let již nebudou k dispozici. Kupující vnímají nemovitosti jako uchovatel hodnoty a jedinou příležitost, jak se jejich děti či vnoučata mohou k těmto VIP lokalitám dostat.

„Podle našich dat se tento trend bytů jako rodinného dědictví týká až 5 % všech nákupů, ještě před deseti lety byla hodnota o více než polovinu nižší. Rodiče vždy chtěli své děti zabezpečit. Dříve se hojně využívalo stavební spoření, to ale nyní nepokryje ani míru inflace a pro lidi už není výhodné, jako tomu bylo dříve. Našli si tedy jiný způsob, jak finance dětem uložit. Vzniká tak jakási moderní aristokracie, u níž se byty budou dlouhodobě dědit, podobně jako se předávají z generace na generaci například šperky,“ komentuje Viktor Mejzlík, spoluzakladatel služby GarantovanyNajem.cz.

Startovací byty pro děti jsou stále častější

Podle odborníků tvoří dalších až 30 % všech kupujících na trhu realit rodiče, kteří pořizují startovací byty pro své děti. Chtějí jim výrazně ulehčit vstup do dospělého života a zabezpečit je. „Z našich zkušeností můžeme potvrdit, že odhadem 30 % majitelů bytů, kteří v současné době nemovitost pronajímají, je plánují v budoucnu přenechat svým dětem. Typicky jsou to lidé krátce po založení rodiny okolo 35–45 let s dětmi do 10 let věku,“ dodává Mejzlík.

REKLAMA

Obliba pořizování startovacích bytů pro děti a vnoučata se promítla i mezi seniory. Ti investují své naspořené finance především donových bytů, nejčastěji o velikosti 2+kk. Potvrzují to data ze září letošního roku.

„Zájemce v seniorním věku jsme měli vždy, ale během posledního roku pozorujeme opravdu velký nárůst. Podle našich dat se nákup nové nemovitosti seniory v uplynulém roce týkal až 20 % všech našich prodejů. Dle našich zkušeností byty nejčastěji pořizují, protože si uvědomují, že se situace na trhu realit v budoucnu zlepšovat nebude a chtějí tak ulehčit svým mladým vnoučatům vstup do samostatného života,“ uzavírá Mejzlík.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.52 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%

5.52%
Historie vývoje

 


Související články

Swiss Life Hypoindex květen 2024: Úrokové sazby hypoték (ne)překvapivě stagnují, banky vytvářejí „polštář“

Průměrná nabídková sazba hypoték podle Swiss Life Hypoindexu v květnu zanedbatelně klesla z dubnových 5,57 % p. a. na aktuálních 5,52 %. Zatímco Česká národní banka letos snížila dvoutýdenní repo sazbu už o 1,5 procentního bodu, banky úrokovou sazbu hypotečních úvěrů pouze o půl procentního bodu (podle Swiss Life Hypoindexu). Cesta k levnějším hypotékám, a […]

Text: Milan Vodička

Foto: Swiss Life Select

08. 05. 2024

Začal lobbing za státem dotované hypotéky. Jak velká by to byla chyba?

Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů a dokonce […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

07. 05. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *