21. 12. 2021

Byt jako součást rodinného dědictví a ukazatel prestiže. Týká se to až 5 % všech nákupů

Podle znalců posiluje na trhu realit trend, kdy se byty stávají součástí rodinného dědictví. Rodiny kupují nemovitosti v lukrativních lokalitách, protože vědí, že pro další generace se tato příležitost nenaskytne. Stále silnější motivací je rovněž společenský status, který si s takovým vlastnictvím spojují. Podle kvalifikovaného odhadu odborníků z GarantovanyNajem.cz se fenomén týká až 5 % všech nákupů, přitom ještě před 10 lety to byla naprostá rarita.

Odborníci na trhu nemovitostí pozorují posílení trendu, při kterém se byty stávají rodinným dědictvím a ukazatelem prestiže. Rodiče a prarodiče pořizují nové byty v lukrativních lokalitách pro své děti, protože si uvědomují, že centra měst mají omezenou kapacitu a za 10 let již nebudou k dispozici. Kupující vnímají nemovitosti jako uchovatel hodnoty a jedinou příležitost, jak se jejich děti či vnoučata mohou k těmto VIP lokalitám dostat.

„Podle našich dat se tento trend bytů jako rodinného dědictví týká až 5 % všech nákupů, ještě před deseti lety byla hodnota o více než polovinu nižší. Rodiče vždy chtěli své děti zabezpečit. Dříve se hojně využívalo stavební spoření, to ale nyní nepokryje ani míru inflace a pro lidi už není výhodné, jako tomu bylo dříve. Našli si tedy jiný způsob, jak finance dětem uložit. Vzniká tak jakási moderní aristokracie, u níž se byty budou dlouhodobě dědit, podobně jako se předávají z generace na generaci například šperky,“ komentuje Viktor Mejzlík, spoluzakladatel služby GarantovanyNajem.cz.

Startovací byty pro děti jsou stále častější

REKLAMA

Podle odborníků tvoří dalších až 30 % všech kupujících na trhu realit rodiče, kteří pořizují startovací byty pro své děti. Chtějí jim výrazně ulehčit vstup do dospělého života a zabezpečit je. „Z našich zkušeností můžeme potvrdit, že odhadem 30 % majitelů bytů, kteří v současné době nemovitost pronajímají, je plánují v budoucnu přenechat svým dětem. Typicky jsou to lidé krátce po založení rodiny okolo 35–45 let s dětmi do 10 let věku,“ dodává Mejzlík.

Obliba pořizování startovacích bytů pro děti a vnoučata se promítla i mezi seniory. Ti investují své naspořené finance především donových bytů, nejčastěji o velikosti 2+kk. Potvrzují to data ze září letošního roku.

„Zájemce v seniorním věku jsme měli vždy, ale během posledního roku pozorujeme opravdu velký nárůst. Podle našich dat se nákup nové nemovitosti seniory v uplynulém roce týkal až 20 % všech našich prodejů. Dle našich zkušeností byty nejčastěji pořizují, protože si uvědomují, že se situace na trhu realit v budoucnu zlepšovat nebude a chtějí tak ulehčit svým mladým vnoučatům vstup do samostatného života,“ uzavírá Mejzlík.

Vstoupit do diskuze Žádný příspěvek