EUR 25.005

USD 23.223

REPO sazba ČNB 5.25 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.005

USD 23.223

08. 02. 2022

0 komentářů

Společnost Prochazka & Partners vyjednala v roce 2021 rekordní objem nájemních závazků v hodnotě 3 miliard Kč

 

Společnost Prochazka & Partners hlásí rekordní rok. Za zrychleným tempem růstu stojí nejen vliv covid-19, během kterého se většina kancelářských firem snaží ušetřit v rámci svých nájemních a investičních závazků, ale také výrazné množství úspěchů v oblasti průmyslových nemovitostí. Klienti si tak stále více cení role nezávislého poradce, který je zastupuje v jednání s developery či vlastníky nemovitostí, ale navíc dokáže nabídnout i služby v oblasti architektury a projektového managementu, včetně služeb cost managementu, tendrování a vedení stavebních zakázek. Zatímco v oblasti industriálních nemovitostí je přejednána s poradcem jen zhruba třetina všech transakcí, v sektoru kanceláří je to pak drtivá většina.

Loading



 

„Na trhu industriálních nemovitostí, který loni zažíval rekordní růst, mají developeři a pronajímatelé určitě informační a vyjednávací převahu. Výhodou nás jako poradců je tak nejen detailní znalost trhu a vylepšení vyjednávací pozici nájemce, ale také komplexita nabízených služeb, a to včetně technického poradenství, které standardně poskytujeme i v rámci našich poradenských služeb. Tím jsme i v dnešní době schopni zajistit pro klienty výhodnější nájemní závazky. Technické služby klienti využijí např. při výstavbě, rekonstrukci či tzv. reinstatementu, tedy uvedení prostor do původního stavu po ukončení nájmu a tím dosahují další optimalizace nákladů. I díky tomu jsme v loňském roce významně navýšili náš podíl na průmyslovém trhu,“ říká Petr Narwa, Head of Transaction & Consulting Services.

V oblasti kanceláří se již stalo standardem, že nájemci využívají služeb poradců a je opravdu minimum transakcí, které se domluví napřímo mezi pronajímatelem a nájemcem. Důvody jsou nasnadě – schopný poradce dokáže ušetřit minimálně 20 % nákladů z nájemních závazků. Tyto úspory jsou výsledkem vyjednání lepších nájemních podmínek, nicméně mnoho klientů může pak generovat další úspory např. při zavádění hybridního pracovního modelu. Poradenství v oblasti efektivního využití kancelářských prostor tzv. workplace strategy se tak v loňském roce stalo další součástí služeb v sektoru kanceláří v Prochazka & Partners.

„V kancelářském prostředí se skladba našich služeb významně odvíjí od aktuálně převažující ekonomické situace v zemi. Zatímco během konjunktury převažují expanze a stěhování do nových prostor, v krizových letech, jakým byl pro kanceláře i rok 2021, pak převažuje hledání nájemních a investičních úspor, a firmy tak častěji zůstávají ve stejných prostorech i na další nájemní období. Fenoménem loňského roku pak byly určitě podnájmy vlastních prostor třetí straně a zavádění tzv. hybridní režimu a snižování počtu pracovních stanic na počet zaměstnanců, díky čemuž firmy zbytečně neplatí za nevyužívané metry svých kanceláří,“ říká Radek Procházka, Managing Partner společnosti Prochazka & Partners.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje

 


Související články

Začal lobbing za státem dotované hypotéky. Jak velká by to byla chyba?

Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů a dokonce […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

07. 05. 2024

Nájmy rostly pomaleji, než se čekalo

Zajímavá zpráva přichází pro všechny domácnosti mířící do nájmů. Jejich aktuální růst je výrazně nižší, než jaký předpokládaly prognózy ze začátku roku. A to přesto, že poptávka nepřestává být rekordní. Například v Praze se pohybuje kolem 45 zájemců na jeden byt, v Brně kolem 20 zájemců. Pražské ceny se nyní pohybují na úrovni 359 korun za metr […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

02. 05. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *