EUR 25.025

USD 23.283

REPO sazba ČNB 5.25 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.025

USD 23.283

10. 02. 2022

0 komentářů

Investiční skupina PORTIVA posiluje svoji realitní divizi. Za více než miliardu korun získala od Penty špičkovou pražskou administrativní budovu SmíchOFF

 

Jedna z nejmodernějších kancelářských budov v Praze, prémiový komplex SmíchOFF v lokalitě na Andělu, má nového majitele. Za více než miliardu korun se jím stala česká investiční skupina PORTIVA. Její realitní divize se převzetím projektu dokončeného v roce 2019 skupinou Penta rozšířila o více než 11 tisíc metrů čtverečních pronajímatelných ploch.

Loading



 

Pro skupinu PORTIVA představuje akvizice špičkové budovy v dynamicky se rozvíjející lokalitě Prahy další krok při naplňování její dlouhodobé vize vyvážené akviziční činnosti. „Na poli energetiky jsme loni vstoupili do oblasti výroby a distribuce tepla, divize private equity pak posílila o jedničku na poli prověřování a zabezpečování vozidel Cebia. Akvizice v oblasti komerčních nemovitostí, jež jsou nejkonzervativnější součástí našeho portfolia, tak představuje další logický krok. Konkrétně pro projekt SmíchOFF jsme se rozhodli proto, že svou kvalitou a umístěním jednoznačně zapadá do naší strategie zaměřené na prémiové nemovitosti,“ popisuje výkonný ředitel skupiny PORTIVA Pavel Svoreň.

Projekt SmíchOFF vyniká vysokým standardem použitých materiálů a mimořádnou kvalitou zpracování. Navíc se pyšní americkou certifikací pro nízkoenergetické a udržitelné budovy LEED Gold. Tyto nemovitosti třídy AAA kladou důraz na využití technologií šetrných k životnímu prostředí a maximální úspory v provozu. SmíchOFF například jako vůbec první budova v Praze využívá takzvanou šedou vodu. Díky speciálnímu systému akumulace a čištění je již jednou spotřebovaná voda recyklována a znovu uvnitř v budově využita. „Přestože je pro nás SmíchOFF Office relativně menší projekt, kvalitativně odpovídá vysokým standardům ostatních budov, které jsme v Praze postavili. Jsme rádi, že budovu, která si získala své příznivce i tramvají v recepci oživující křižovatku u Plzeňské ulice, koupil strategický investor,“ řekl Pavel Streblov, ředitel Penta Real Estate pro komerční výstavbu.

Komplex z kategorie prime asset dále nabízí celkem 10 090 m² kancelářských prostor, 1 000 m² zahrad a venkovních teras, 362 m² skladových prostor a 91 parkovacích míst ve dvou suterénech. V garážích jsou k dispozici i nabíjecí stanice pro elektromobily či elektrokola, cyklisté mohou využít také servisní stanoviště pro drobné úpravy jejich bicyklů a dofukování pneumatik.

Atraktivní pro nájemce je také samotné umístění budovy v jedné z nejfrekventovanějších lokalit na levém břehu Vltavy, navíc s vynikající dopravní dostupností individuální i hromadnou dopravou. „V porovnání s pravým břehem není ten levý z hlediska dostupných m² u kancelářských budov ani zdaleka saturován. Z našeho pohledu se tedy jedná o lokalitu s velkým potenciálem budoucího dynamického rozvoje, což potvrzuje i nově zahájená výstavba v této části Prahy,“ míní ředitel oddělení správy majetku skupiny PORTIVA Miloslav Kocek.

REKLAMA

Budova SmíchOFF je v současnosti téměř celá obsazená nájemci, kteří uzavřeli nájemní smlouvy již v období pandemie. „Díky tomu má naše nájemní struktura velmi silný fundament. Nájemci si již při podpisu nových smluv byli vědomi strukturálních změn v oblasti office, přesto se rozhodli podepsat dlouhodobé kontrakty reflektující novou realitu,“ říká Kocek.

Transakcí, na jejímž financování se podílela UniCredit Bank, skupina PORTIVA z pohledu akvizic zahájila rok 2022. Do budoucna plánuje další nákupy, a to nejen na poli realit. Pokračovat v růstu však hodlá kromě akvizic také organicky – například v podobě rozšiřování podnikání na nové trhy. Příkladem takového růstu je například EAG, lídr datových a softwarových služeb pro automotive ve střední Evropě. Společnost patřící do private equity divize skupiny PORTIVA nedávno rozšířila svoje služby do Itálie, Rakouska, Německa či Polska.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje

 


Související články

Analýza: Poptávka po nových bytech v Praze prudce vzrostla

První čtvrtletí letošního roku přineslo další výrazné oživení poptávky na pražském trhu s novými byty. Prodalo se jich bezmála o čtvrtinu více než v předchozím čtvrtletí a téměř 2,5krát tolik, co ve stejném období loňského roku. Výrazný vliv měly především klesající úrokové sazby a zlepšení dostupnosti hypoték.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

03. 05. 2024

Nájmy rostly pomaleji, než se čekalo

Zajímavá zpráva přichází pro všechny domácnosti mířící do nájmů. Jejich aktuální růst je výrazně nižší, než jaký předpokládaly prognózy ze začátku roku. A to přesto, že poptávka nepřestává být rekordní. Například v Praze se pohybuje kolem 45 zájemců na jeden byt, v Brně kolem 20 zájemců. Pražské ceny se nyní pohybují na úrovni 359 korun za metr […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

02. 05. 2024

Ceny bytů se až na výjimky obrátily k růstu po celém Česku

Stagnace cen na českém realitním trhu, kterou jsme sledovali posledních 18 měsíců, je pravděpodobně ta tam. A tolik očekávané zlevňování nemovitostí už rozhodně nemá smysl vyhlížet. Ceny bytů se až na výjimky obrátily k růstu po celém Česku a výrazně zdražují i rodinné domy. I nadále však platí, že nemovitostí se k široké veřejnosti dostane výrazně méně […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

30. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *