10. 02. 2022

Investiční skupina PORTIVA posiluje svoji realitní divizi. Za více než miliardu korun získala od Penty špičkovou pražskou administrativní budovu SmíchOFF

Jedna z nejmodernějších kancelářských budov v Praze, prémiový komplex SmíchOFF v lokalitě na Andělu, má nového majitele. Za více než miliardu korun se jím stala česká investiční skupina PORTIVA. Její realitní divize se převzetím projektu dokončeného v roce 2019 skupinou Penta rozšířila o více než 11 tisíc metrů čtverečních pronajímatelných ploch.

Pro skupinu PORTIVA představuje akvizice špičkové budovy v dynamicky se rozvíjející lokalitě Prahy další krok při naplňování její dlouhodobé vize vyvážené akviziční činnosti. „Na poli energetiky jsme loni vstoupili do oblasti výroby a distribuce tepla, divize private equity pak posílila o jedničku na poli prověřování a zabezpečování vozidel Cebia. Akvizice v oblasti komerčních nemovitostí, jež jsou nejkonzervativnější součástí našeho portfolia, tak představuje další logický krok. Konkrétně pro projekt SmíchOFF jsme se rozhodli proto, že svou kvalitou a umístěním jednoznačně zapadá do naší strategie zaměřené na prémiové nemovitosti,“ popisuje výkonný ředitel skupiny PORTIVA Pavel Svoreň.

Projekt SmíchOFF vyniká vysokým standardem použitých materiálů a mimořádnou kvalitou zpracování. Navíc se pyšní americkou certifikací pro nízkoenergetické a udržitelné budovy LEED Gold. Tyto nemovitosti třídy AAA kladou důraz na využití technologií šetrných k životnímu prostředí a maximální úspory v provozu. SmíchOFF například jako vůbec první budova v Praze využívá takzvanou šedou vodu. Díky speciálnímu systému akumulace a čištění je již jednou spotřebovaná voda recyklována a znovu uvnitř v budově využita. „Přestože je pro nás SmíchOFF Office relativně menší projekt, kvalitativně odpovídá vysokým standardům ostatních budov, které jsme v Praze postavili. Jsme rádi, že budovu, která si získala své příznivce i tramvají v recepci oživující křižovatku u Plzeňské ulice, koupil strategický investor,“ řekl Pavel Streblov, ředitel Penta Real Estate pro komerční výstavbu.

Komplex z kategorie prime asset dále nabízí celkem 10 090 m² kancelářských prostor, 1 000 m² zahrad a venkovních teras, 362 m² skladových prostor a 91 parkovacích míst ve dvou suterénech. V garážích jsou k dispozici i nabíjecí stanice pro elektromobily či elektrokola, cyklisté mohou využít také servisní stanoviště pro drobné úpravy jejich bicyklů a dofukování pneumatik.

Atraktivní pro nájemce je také samotné umístění budovy v jedné z nejfrekventovanějších lokalit na levém břehu Vltavy, navíc s vynikající dopravní dostupností individuální i hromadnou dopravou. „V porovnání s pravým břehem není ten levý z hlediska dostupných m² u kancelářských budov ani zdaleka saturován. Z našeho pohledu se tedy jedná o lokalitu s velkým potenciálem budoucího dynamického rozvoje, což potvrzuje i nově zahájená výstavba v této části Prahy,“ míní ředitel oddělení správy majetku skupiny PORTIVA Miloslav Kocek.

REKLAMA

Budova SmíchOFF je v současnosti téměř celá obsazená nájemci, kteří uzavřeli nájemní smlouvy již v období pandemie. „Díky tomu má naše nájemní struktura velmi silný fundament. Nájemci si již při podpisu nových smluv byli vědomi strukturálních změn v oblasti office, přesto se rozhodli podepsat dlouhodobé kontrakty reflektující novou realitu,“ říká Kocek.

Transakcí, na jejímž financování se podílela UniCredit Bank, skupina PORTIVA z pohledu akvizic zahájila rok 2022. Do budoucna plánuje další nákupy, a to nejen na poli realit. Pokračovat v růstu však hodlá kromě akvizic také organicky – například v podobě rozšiřování podnikání na nové trhy. Příkladem takového růstu je například EAG, lídr datových a softwarových služeb pro automotive ve střední Evropě. Společnost patřící do private equity divize skupiny PORTIVA nedávno rozšířila svoje služby do Itálie, Rakouska, Německa či Polska.