EUR 24.995

USD 23.189

REPO sazba ČNB 5.25 %

Inflace 2.0 %

EUR 24.995

USD 23.189

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

28. 02. 2022

0 komentářů

Vyplatí se nyní hypotéku fixovat na delší období?

 

Rok 2022 znamená pro hypotéky další zdražování. Jen během ledna vzrostly úrokové sazby v průměru o 0,5–0,7 procentního bodu. Obvykle bývají nejdražší hypotéky s delší fixací, aktuálně je tomu paradoxně naopak a například jednoleté fixace již mnohdy atakují úroveň 6 %. Přitom 5leté fixace se většinou drží pod 5 % a 10leté ještě níž. Obliba delších fixací v poslední době výrazně rostla. Je to však nyní dobrá volba, nebo má větší smysl akceptovat krátkou, ale dražší fixaci s předpokladem, že hypotéky v brzké době opět zlevní?

Loading



 

Pro běžné parametry průměrné hypotéky začínal rok 2021 podle Fincentrum Hypoindexu na 1,94 % p. a. a letošní na 3,43  % p. a. „Takový růst sazeb zvýšil splátku průměrné hypotéky o zhruba tři a půl tisíce korun. Je pravděpodobné, že úrokové sazby letos přesáhnou pět procent ročně a docela vážně se mluví i o možnosti dosažení šestiprocentní úrovně,“ upozorňuje David Eim, místopředseda představenstva společnosti Gepard Finance.

Během letošního ledna úrokové sazby skutečně dále rostly v průměru o 0,5–0,7 procentního bodu. Kdo uvažuje o hypotečním úvěru, bude muset brát v úvahu fakt drahých hypoték a současně výrazně rostoucích cen nemovitostí. Komu končí fixace, ten nemá jinou možnost, než se smířit s tím, že jeho nová úroková sazba bude klidně i trojnásobná v porovnání s podmínkami, které měl v posledních letech.

V obou případech ale bude vhodné zvážit ještě další skutečnost, a to na jak dlouho se k nabízené úrokové sazbě zavážete. V posledních letech roste obliba delších fixací. Například podíl fixací nad 5 let se od roku 2016 více než zdvojnásobil, a to především na úkor těch krátkodobých s trváním do tří let. Takových bylo loni jen něco přes desetinu, zatímco hypoték s fixací nad 5 let necelá polovina. To je stav zcela opačný například ve srovnání s rokem 2014.

Obecně platí, že delší fixace jsou úročeny vyšší úrokovou sazbou. „Pokud jste si dříve chtěli zafixovat úrokovou sazbu na delší dobu, abyste měli jistotu, že se vám úrok, a tedy splátka za krátký čas nezvedne, bylo to vykoupeno vyšší sazbou. Klidně až o jeden procentní bod,“ připomíná David Eim.

REKLAMA

Stává se ale, že se toto pravidlo obrátí „naruby“. A to se děje právě nyní, přičemž rozdíl v nákladech mezi krátkými a dlouhými fixacemi je nebývale velký. „Zatímco vyhlašované úrokové sazby bank se na pětileté fixaci již blíží na dohled pěti procentům, kratší fixace už tuto hranici s přehledem překonávají. Nejdražší jednoleté fixace se dokonce blíží k úrovni šest procent. Přitom úrokové sazby u desetileté fixace jsou o několik desetin procentního bodu nižší než sazby na pět let,“ popisuje David Eim.

S předpokladem nadále rostoucích sazeb může na první pohled dávat smysl zvolit spíše delší fixaci, zvláště když je to nyní netypicky levnější. „Aktuální situace, kdy jsou sazby dlouhodobých fixací nižší než u krátkodobějších, je však odrazem současného výrazného růstu sazeb a přesvědčení trhu, že v horizontu několika let se sazby budou navracet k příznivějším hodnotám. To znamená, že vázat se na desetiletou fixaci pravděpodobně nebude pro klienty výhodné,“ upozorňuje David Eim. „V desetiletém výhledu pokládám aktuální sazby za spíše vysoké. Předpokládám, že se v dohledném období alespoň částečně sníží. V takové situaci by byla škoda, pokud by byl klient zbytečně vázán v dlouhé fixaci,“ dodává David Eim.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje

 


Související články

Analýza: Poptávka po nových bytech v Praze prudce vzrostla

První čtvrtletí letošního roku přineslo další výrazné oživení poptávky na pražském trhu s novými byty. Prodalo se jich bezmála o čtvrtinu více než v předchozím čtvrtletí a téměř 2,5krát tolik, co ve stejném období loňského roku. Výrazný vliv měly především klesající úrokové sazby a zlepšení dostupnosti hypoték.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

03. 05. 2024

Nájmy rostly pomaleji, než se čekalo

Zajímavá zpráva přichází pro všechny domácnosti mířící do nájmů. Jejich aktuální růst je výrazně nižší, než jaký předpokládaly prognózy ze začátku roku. A to přesto, že poptávka nepřestává být rekordní. Například v Praze se pohybuje kolem 45 zájemců na jeden byt, v Brně kolem 20 zájemců. Pražské ceny se nyní pohybují na úrovni 359 korun za metr […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

02. 05. 2024

Ceny bytů se až na výjimky obrátily k růstu po celém Česku

Stagnace cen na českém realitním trhu, kterou jsme sledovali posledních 18 měsíců, je pravděpodobně ta tam. A tolik očekávané zlevňování nemovitostí už rozhodně nemá smysl vyhlížet. Ceny bytů se až na výjimky obrátily k růstu po celém Česku a výrazně zdražují i rodinné domy. I nadále však platí, že nemovitostí se k široké veřejnosti dostane výrazně méně […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

30. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *