EUR 25.090

USD 23.448

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.090

USD 23.448

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

26. 05. 2022

0 komentářů

Nemovitosti v prvním čtvrtletí zdražují stejným tempem jako v loňském roce

 

Růst cen nemovitostí nezastavil ani v úvodu letošního roku. V prvním čtvrtletí zrychlily nejvíce ceny bytů, konkrétně o 5,4 %. U rodinných domů a pozemků je tempo růstu cen srovnatelné, jako v posledním čtvrtletí loňského roku. Zatímco ceny rodinných domů vzrostly o 4,7 %, pozemky zaznamenaly růst o 5,6 %. Meziročně tak tempo růstu u pozemků dosáhlo na rekordních 23,7 %. Vyplývá to z aktuálních hodnot HB INDEXu.

Loading



 

„Ani v prvním čtvrtletí nového roku nedošlo k ochlazení trhu a nemovitosti i nadále podražují. Tempo růstu zatím nezpomalily ani kroky České národní banky v oblasti úrokových sazeb. Ceny tak dále rostou stejným tempem jako v loňském roce. Svůj podíl na růstu cen má pravděpodobně malá nabídka nemovitostí, vysoký růst stavebních nákladů, obava z dalšího nárůstu úrokových sazeb a snaha lidí ochránit investicemi do nemovitostí finanční prostředky před pádivou inflací,“ vysvětluje Jiří Feix, předseda představenstva Hypoteční banky a ČSOB Stavební spořitelny.

„Vývoj velmi vysokého růstu cen u bytů pokračoval i v prvním čtvrtletí a dosáhl opět nad 5% hranici. Tempo nárůstu cen bylo nejvyšší v těch krajích, kde jsou v České republice dlouhodobě byty nejlevnější. Na pražském trhu postupně prodeje zpomalují, i zde ale růst cen atakuje 5 %. Do cen u nových výstaveb se začínají promítat rostoucí stavební náklady, ale také zvyšující se nároky na vybavení novostaveb či vyšší úroveň staveb z hlediska Průkazu energetické náročnosti budov,“ shrnuje Jiří Feix.

„Oproti minulému období tempo růstu u rodinných domů mírně narostlo, meziročně tak růst indexu atakuje hranici 20 %. Lidé mají i nadále největší zájem o rodinné domy, které nepotřebují rekonstrukci, a to kvůli rostoucím stavebním nákladům, které znamenají horší předvídatelnost při plánování rozpočtu. Z důvodu nižších cen zájemci vyhledávají nemovitosti ve vzdálenějších lokalitách od velkých měst. Pokud mají lidé zájem o novostavby v developerských projektech, nejčastěji sahají po řadových zástavbách. Celkově jsou však rostoucí ceny a nedostupnost stavebních materiálů velkou přítěží pro stavitele,“ doplňuje Radim Maštalíř, expert pro oblast oceňování majetku v ČSOB.

 „Pozemky i nadále zaznamenávají největší nárůst ze všech segmentů, i když v prvním čtvrtletí roku tempo růstu cen mírně zpomalilo. Kategorie pozemků dlouhodobě naráží na limity trhu spojené s nízkou nabídkou i s problematikou zastaralých územních plánů a nedostatečné kapacity inženýrských sítí pro výstavbu. I v této kategorii zaznamenáváme nárůst zájmu o pozemky vzdálené od měst, které jsou lépe cenově dostupné. Co se týče výstavby v hlavním městě, nově schválený Fond spoluúčasti investorů na rozvoji území má pomoci financovat veřejnou infrastrukturu, na kterou finance města nestačí. V následujících obdobích tak očekáváme nárůst poptávky po pražských parcelách na brownfieldech, které do dnešní doby nebyly pro developery atraktivní z důvodu vysokých nákladů na vybudování základních podmínek pro výstavbu,“ uzavírá Jiří Feix.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje

 


Související články

Nájmy rostly pomaleji, než se čekalo

Zajímavá zpráva přichází pro všechny domácnosti mířící do nájmů. Jejich aktuální růst je výrazně nižší, než jaký předpokládaly prognózy ze začátku roku. A to přesto, že poptávka nepřestává být rekordní. Například v Praze se pohybuje kolem 45 zájemců na jeden byt, v Brně kolem 20 zájemců. Pražské ceny se nyní pohybují na úrovni 359 korun za metr […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

02. 05. 2024

Ceny bytů se až na výjimky obrátily k růstu po celém Česku

Stagnace cen na českém realitním trhu, kterou jsme sledovali posledních 18 měsíců, je pravděpodobně ta tam. A tolik očekávané zlevňování nemovitostí už rozhodně nemá smysl vyhlížet. Ceny bytů se až na výjimky obrátily k růstu po celém Česku a výrazně zdražují i rodinné domy. I nadále však platí, že nemovitostí se k široké veřejnosti dostane výrazně méně […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

30. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *