EUR 25.005

USD 23.223

REPO sazba ČNB 5.25 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.005

USD 23.223

24. 01. 2023

0 komentářů

Industriální trh začíná vysílat varovné signály

 

Zatímco v kancelářském sektoru se nájemci chystají na první větší zdražování po deseti letech, na industriálním trhu došlo ke zdražení o 50–70 % již během posledních 18 měsíců. Industriální trh se stále potýká s nízkou neobsazeností, na což developeři reagují. Nyní je tak rozestavěno přes jeden milion metrů čtverečních nových industriálních ploch, z toho velká část v rámci spekulativní výstavby. To je přibližně 10 % aktuální velikosti tohoto trhu v České republice.

Loading



 

 „Aktuálně začínáme v některých sektorech vidět trend nižšího využívání pronajatých prostor, které byly zasmluvněny v rámci expanzí posledních tří let, jako příklad lze uvést oblast e-commerce. V tomto sektoru vinou současného dění na trhu klesá poptávka a začíná se objevovat trend podnájmů, který byl v kancelářském trhu na vrcholu během covidu, kdy byla docházka do kanceláří na minimálních úrovních. To má v praxi na industriální trh dvojí dopad – na jedné straně vzniká nová konkurence prostorům, které nabízí developeři a zároveň se začínají opět objevovat flexibilnější nájemní smlouvy,“ říká Petr Narwa, Head of Transaction & Consulting Services z Prochazka & Partners.

Zatímco obvyklým standardem v industriálních nájmech v našem regionu jsou smlouvy na pět či deset let, současná situace s podnájmy nahrává možnosti i kratších kontraktů. Někteří pronajímatelé tak již dnes začínají nabízet i smlouvy tříleté, či pětileté s možností ukončení po 3 letech. Tato změna v přístupu je vždy ukázkou toho, že nájemci začínají mít více možností při výběru prostor a také lepší pozici při vyjednávání nájemních podmínek. Neznamená to ale automaticky prostor ke snižování cen nájemného.

 „Výhodou podnájmu je jednak kratší délka závazku, ale také to, že se často jedná o smlouvu z dřívější doby, která může mít kupříkladu odlišně zafixované inflační doložky či výhodnější ceny. Zájemce o podnájem se tak může dostat k lepším nájemním podmínkám, než kdyby šel do přímého nájmu se současnými cenami. Obecně pak na industriálním trhu opět začínáme vidět tendence směrem k renegociacím a setrvání ve stávajících prostorech, spíše než k rozšiřování a hledání prostor pro expanzi. Industriální trh je však stále aktivní a velikost poptávky je v celkovém pohledu stále poměrně vysoká. Nedá se tak v žádném případě hovořit o zamrznutí trhu, jako se například stalo loni na podzim v oblasti rezidenčního bydlení,“ dodává Narwa.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje

 


Související články

Začal lobbing za státem dotované hypotéky. Jak velká by to byla chyba?

Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů a dokonce […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

07. 05. 2024

Analýza: Poptávka po nových bytech v Praze prudce vzrostla

První čtvrtletí letošního roku přineslo další výrazné oživení poptávky na pražském trhu s novými byty. Prodalo se jich bezmála o čtvrtinu více než v předchozím čtvrtletí a téměř 2,5krát tolik, co ve stejném období loňského roku. Výrazný vliv měly především klesající úrokové sazby a zlepšení dostupnosti hypoték.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

03. 05. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *