EUR 25.025

USD 23.283

REPO sazba ČNB 5.25 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.025

USD 23.283

Růst cen stavebních prací i materiálu zpomaluje, na trh by se mohly vrátit cenově dostupné byty

 

Ceny stavebních prací i materiálu, které se v minulých měsících utrhly z řetězu, pravděpodobně pomalu dosáhly svého maxima. Podle aktuálních dat Českého statistického úřadu (ČSÚ) vzrostly ceny materiálů a výrobků spotřebovávaných ve stavebnictví v dubnu meziročně o 7,8 procenta, což je o 2,4 procentního bodu méně než v březnu. Ceny stavebních prací se ve čtvrtém měsíci meziročně zvýšily o rovných šest procent oproti březnovému růstu o 9,4 procenta.

Loading



 

Meziměsíční srovnání dokonce ukazuje na stagnaci cen. Stavební práce v dubnu v porovnání s březnem zdražily jen o 0,3 procenta, stavební materiál dokonce nepatrně zlevnil o 0,1 procenta. Po mnoha měsících dvouciferného růstu jde jednoznačně o dobrou zprávu. I březnové zdražení o deset procent znamenalo, že investor rodinného domu za deset milionů korun dal za jeho výstavbu letos o milion korun více, než kolik by zaplatil za stejnou stavbu ještě před rokem. O situaci před dvěma roky ani nemluvě.

Jako první se očekávaný pokles stavebních prací a materiálu projeví u velkých bytových projektů, u nichž umí investoři vyjednat lepší podmínky. Dá se tak očekávat, že by se na trh mohly v nejbližší době vrátit cenově dostupnější nové byty.

Dobrá zpráva je to i pro stát a další veřejné investory, kteří by mohli ušetřit nejen na velkých infrastrukturních zakázkách. Právě u finančně náročných dopravních staveb za stovky milionů až miliardy korun bylo zdražování ve stavebnictví vidět nejvíce. Pokud by se současný trend potvrdil i v následujících měsících, vyděláme na tom úplně všichni. Za stejné peníze bude moct vzniknout víc kilometrů dálnic, železnic či jiných infrastrukturních staveb.

Autor: Evžen Korec, generální ředitel a předseda představenstva EKOSPOL

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje

 


Související články

Analýza: Poptávka po nových bytech v Praze prudce vzrostla

První čtvrtletí letošního roku přineslo další výrazné oživení poptávky na pražském trhu s novými byty. Prodalo se jich bezmála o čtvrtinu více než v předchozím čtvrtletí a téměř 2,5krát tolik, co ve stejném období loňského roku. Výrazný vliv měly především klesající úrokové sazby a zlepšení dostupnosti hypoték.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

03. 05. 2024

Nájmy rostly pomaleji, než se čekalo

Zajímavá zpráva přichází pro všechny domácnosti mířící do nájmů. Jejich aktuální růst je výrazně nižší, než jaký předpokládaly prognózy ze začátku roku. A to přesto, že poptávka nepřestává být rekordní. Například v Praze se pohybuje kolem 45 zájemců na jeden byt, v Brně kolem 20 zájemců. Pražské ceny se nyní pohybují na úrovni 359 korun za metr […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

02. 05. 2024

Ceny bytů se až na výjimky obrátily k růstu po celém Česku

Stagnace cen na českém realitním trhu, kterou jsme sledovali posledních 18 měsíců, je pravděpodobně ta tam. A tolik očekávané zlevňování nemovitostí už rozhodně nemá smysl vyhlížet. Ceny bytů se až na výjimky obrátily k růstu po celém Česku a výrazně zdražují i rodinné domy. I nadále však platí, že nemovitostí se k široké veřejnosti dostane výrazně méně […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

30. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *