EUR 24.755

USD 22.926

REPO sazba ČNB 5.25 %

Inflace 2.9 %

EUR 24.755

USD 22.926

Text: Milan Vodička

Foto: Shutterstock

20. 07. 2023

0 komentářů

U starších bytů se zastavil pokles cen, jsou výrazně levnější než v loňském létě

 

Ceny starších bytů přestávají klesat a v polovině sledovaných měst dokonce mírně stouply. Odborníci se zatím neodvažují vyslovit jasný trend. jistá ale zůstává skutečnost, že starší byty lze koupit výrazně levněji než v loňském létě. Vyplývá to z analýzy společnosti FérMakléři.cz, která spolupracuje s více než 100 realitními makléři.

Loading



 

Aktuální analýza společnosti FérMakléři.cz upozorňuje na zastavení poklesu cen starších bytů. Zatímco v Českých Budějovicích či Ústí nad Labem ještě byty zlevnily o dvě procenta, v hlavním městě či Plzni, ceny zůstaly na hodnotách prvního kvartálu letošního roku. Starší byt v dobrém stavu či po rekonstrukci o rozloze 60 m2 si lidé v Praze mohou koupit za zhruba 7 milionů korun. V Plzni za 3,8 milionu korun.

Čtyři ze sledovaných měst však ukázaly zvýšení cen v řádu jednotek procent. Cena za m2 se zvedla například v Brně z 89 822 na 90 930 m2. V Olomouci a Ostravě došlo ke zvýšení cen o 2 procenta.

V tuto chvíli nelze mluvit ještě o jasném trendu, řada nemovitostí se prodávala dlouhou dobu, což může statistiky zkreslovat,“ upozorňuje Lumír Kunz, jednatel společnosti FérMakléři.cz. „Pozitivních predikcí o vývoji ekonomiky přibývá, inflace se snižuje, nezaměstnanost zůstává nízká a řadě profesí rostou platy. Kupní síla domácností se tedy pomalu zotavuje a s ní i poptávka po vlastním bydlení, které je mezi Čechy tradičně nejoblíbenější,“ dodává Lumír Kunz.

Starší byty lze koupit stále výrazně levněji, než tomu bylo před rokem. V Praze se loni touto dobou prodávaly byty za 128 009 Kč/m2. Byt o rozloze 60 m2 lze tedy koupit o zhruba 0,6 milionu korun levněji. V Brně ukazují data na ještě výraznější meziroční pokles, a to na průměrných 11 procent. Byt v Brně o rozloze 80 m2 rodina či jedinec pořídí o více než 0,9 milionu korun levněji. V Ostravě došlo dokonce k 13% meziročnímu zlevnění a v Ústí nad Labem k 15%. To znamená možnou úspor na koupi přes 490 tisíc korun v Ostravě, resp. téměř 480 tisíc korun v případě Ústí nad Labem.

REKLAMA

Další vlaštovkou pro rozhýbání trhu s bydlením by mohlo být zrušení jednoho z omezení ČNB v podobě parametru DSTI. Od července žadatelé o hypoteční úvěr nemusí splňovat podmínku, aby se úhrnem splátek všech svých úvěrů vešli do 45 % svých příjmů, resp. 50 % v případě žadatelů mladších 36 let. Největším omezením tak zůstane požadavek na vlastní úspory – limit LTV.

Nutnost mít naspořeno alespoň 20 % z ceny nemovitosti, resp. 10 % u žadatelů o hypotéku mladších 36 let, představuje při aktuálních cenách bydlení a předpokladu případného dofinancování rekonstrukce nebo vybavení domácnosti stále značnou sumu, a tedy i překážku,“ říká Lumír Kunz.

Tabulka: Srovnání vývoje cen u všech velikostí bytů dohromady dle měst


Zdroj : Data společnosti Valuo za byty v osobním vlastnictví, stav průměr nebo po rekonstrukci

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.52 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%

5.52%
Historie vývoje

 

 


Související články

Změna trendu potvrzena, ceny starších domů už rostou

Ceny starších domů pokračují v mírném růstu. Trend, který naznačovaly již zprávy z loňského roku, potvrdila i čísla za první letošní kvartál. Zatímco v meziročním pohledu ještě 6 z 8 zkoumaných měst zaznamenalo mírný cenový pokles, v kvartální pohledu již naopak převládal cenový růst, a to od jednoho procenta v Ostravě až do pět procent v Brně. Vyplývá z analýzy společnosti FérMakléři.cz.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

15. 05. 2024

Rizika špatně nastavené ceny prodávané nemovitosti

Nastavení správné prodejní ceny nemovitosti je naprosto klíčovým krokem v celém procesu prodeje. Ovlivňuje nejen to, jak rychle byt či dům prodáte, ale i to, kolik peněz ve výsledku získáte. Když cenu nastavíte adekvátně, budete mít dostatek zájemců a prodáte relativně rychle, v opačném případě si na kupce počkáte měsíce či roky, a budete muset postupně […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

14. 05. 2024

Nový stavební zákon pod lupou

Nový stavební zákon bude pro všechny typy staveb účinný od 1. července 2024. Jedním ze zamýšlených cílů nové úpravy bylo stavebníkům ulevit a také zrychlit celý povolovací proces. Zaměřme se na novinku v podobě jednotného řízení o povolení záměru – v čem skutečně stavebníkům usnadní život a s jakými úskalími je třeba počítat?

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

13. 05. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *