EUR 24.760

USD 22.861

REPO sazba ČNB 5.25 %

Inflace 2.9 %

EUR 24.760

USD 22.861

05. 03. 2024

0 komentářů

Přelom v ekologické výstavbě v ČR: v tuzemsku již půjde postavit vícepodlažní dřevostavby o výšce až 22,5 m

 

UBM Development Czechia informuje, že v České republice nyní nově lze stavět budovy s konstrukčním systémem ze dřeva až do požární výšky 22,5 metrů, a to tzv. inženýrským způsobem. Využití pro dřevostavby bylo potvrzeno na základě společného odborného stanoviska zainteresovaných institucí (HZS, ČAS a UCEEB ČVUT) zveřejněného koncem loňského roku ve Věstníku Úřadu pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví. Systematická změna příslušných norem by se měla uskutečnit v 1. pololetí příštího roku. Donedávna bránila v České republice většímu rozvoji ekologických vícepodlažních dřevostaveb soudobá legislativa.

Loading



 

K legislativní změně ve prospěch českého udržitelného stavebnictví a urychlení celého procesu úpravy norem v souvislosti s odborným stanoviskem zveřejněným ve Věstníku již byly vydány jednotlivé části druhé generace Eurokódů 5 pro navrhování dřevěných konstrukcí formou Technické normalizační informace a byly zavedeny čtyři mezinárodní ISO standardy zaměřené na požárně inženýrský přístup do systému ČSN. Vydání návrhu na změnu norem je nyní naplánováno na 1. pololetí roku 2025 a výrazně k němu také napomohly aktivity Platformy pro udržitelné stavebnictví ze dřeva. Platformu na jaře loňského roku iniciovala developerská společnost UBM Development Czechia společně s architektonickou a realizační společností se zaměřením na dřevostavby Prodesi/Domesi. V současné době jsou členy Platformy firmy, kterým záleží na ekologičtější budoucnosti českého stavebnictví (Skanska, Linkcity, Trigema, Edifice Group, YIT, JRD, Crestyl, Komerční banka a Česká spořitelna). Při plánovaném březnovém setkání členů se Platforma pravděpodobně rozroste o další.

Josef Wiedermann, jednatel společnosti UBM Development Czechia, která v Praze realizuje bytový projekt Timber Praha, první vícepodlažní dřevostavby v historii hlavního města, k tomu dodal: „Tento krok znamená významný posun směrem k udržitelnému stavebnictví v Česku a dostává nás na úroveň vyspělých států západní Evropy, kde se takto staví už několik let. Na straně státní správy a pověřených institucí v České republice, s nimiž Platforma spolupracuje, nadále probíhají práce na jednotlivých úkolech a řešeních, jež by měly vést k finální změně legislativy. Naše mateřská společnost UBM Development AG realizuje řadu projektů vícepodlažních dřevostaveb v Rakousku a Německu od rezidenčních projektů až po kancelářské budovy. V současné době má v přípravě přes 250 000 m² dřevostaveb. Velmi nás těší, že schválení legislativy vedoucí k výstavbě vyšších budov ze dřeva nám umožní ekologické dřevostavby stavět ve větší míře také u nás. Dřevo dokáže výborně pohlcovat emise oxidu uhličitého a jeho použití jako stavebního materiálu je oproti betonu či oceli mnohem ohleduplnější k životnímu prostředí. Domy z masivních dřevěných CLT panelů se staví s minimální uhlíkovou stopou. V projektu Timber Praha jsme například použili 1 800 m3 dřeva, které na sebe váže 1 800 tun uhlíku. Porovnáme-li tento projekt s tradiční stavbou, činí pokles emisí CO2 zhruba 60 %.“

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.52 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%

5.52%
Historie vývoje

 

 


Související články

Změna trendu potvrzena, ceny starších domů už rostou

Ceny starších domů pokračují v mírném růstu. Trend, který naznačovaly již zprávy z loňského roku, potvrdila i čísla za první letošní kvartál. Zatímco v meziročním pohledu ještě 6 z 8 zkoumaných měst zaznamenalo mírný cenový pokles, v kvartální pohledu již naopak převládal cenový růst, a to od jednoho procenta v Ostravě až do pět procent v Brně. Vyplývá z analýzy společnosti FérMakléři.cz.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

15. 05. 2024

Rizika špatně nastavené ceny prodávané nemovitosti

Nastavení správné prodejní ceny nemovitosti je naprosto klíčovým krokem v celém procesu prodeje. Ovlivňuje nejen to, jak rychle byt či dům prodáte, ale i to, kolik peněz ve výsledku získáte. Když cenu nastavíte adekvátně, budete mít dostatek zájemců a prodáte relativně rychle, v opačném případě si na kupce počkáte měsíce či roky, a budete muset postupně […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

14. 05. 2024

Nový stavební zákon pod lupou

Nový stavební zákon bude pro všechny typy staveb účinný od 1. července 2024. Jedním ze zamýšlených cílů nové úpravy bylo stavebníkům ulevit a také zrychlit celý povolovací proces. Zaměřme se na novinku v podobě jednotného řízení o povolení záměru – v čem skutečně stavebníkům usnadní život a s jakými úskalími je třeba počítat?

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

13. 05. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *