EUR 25.155

USD 23.470

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.155

USD 23.470

Text: Veronika Hejná

10. 12. 2020

0 komentářů

Airbnb jde na burzu. Pandemii navzdory

 

Navzdory koronaviru a propadu tržeb v letošním roce Airbnb chystá v tomto týdnu vstup na burzu. V pondělním oficiálním podání S-1/A navíc uvedla, že akcie by měly být upisovány za cenu 56 až 60 dolarů. Vyplatí se investovat do Airbnb? Jaký vliv bude mít na firmu další regulace?  

Loading



 

Airbnb vstoupí na burzu NASDAQ jako „ABNB“

Americká firma se sídlem v San Franciscu, která má pod palcem online platformu nabízejících krátkodobé ubytování po celém světě, vstoupí na burzu NASDAQ. Akcie se budou obchodovat jako ABNB. Airbnb tím může získat kapitál až ve výši 2,6 miliardy dolarů.

„Vstupem na burzu NASDAQ pod symbolem ABNB by mělo být k dispozici až 51,9 milionů akcií. Při odhadované ceně 50 dolarů za akcii získá Airbnb přibližně 2,6 miliardy. Takový kapitál je vzhledem k aktuálním problémům způsobeným pandemií koronaviru jistě vítaný,“ komentuje IPO šéf LYNX Broker Jonáš Mlýnek.

IPO pandemii navzdory

Airbnb pandemie koronaviru na jaře tvrdě zasáhla. Pokles obratu vedl k razantnímu cost cuttingu a propuštění přibližně čtvrtiny zaměstnanců. V důsledku negativních události a nouzového financování (úvěr ve výši přibližně 2 miliard dolarů) poklesla hodnota Airbnb v dubnu na cca 20 miliard dolarů. Aktuální ocenění činí zhruba 35 miliard dolarů.
Omezení cestování, které je spojené s koronavirem COVID-19, se stalo novou realitou. Lidé stále častěji pracují z domova, a tak klesá podíl zahraničních návštěvníků; ty však střídají zákazníci tuzemští. Změna prostředí při práci z domova totiž není tak úplně od věci.
V období mezi letošním 17. květnem a 3. červnem zaznamenala platforma více rezervací v USA než ve stejném období loňského roku. „Lidé, kteří byli uvězněni ve svých domovech několik měsíců, se chtějí dostat ven. To je zřejmé,“ uvedl generální ředitel Airbnb Brian Chesky v rozhovoru pro Bloomberg.
Platforma také rozšiřuje nabídku sdíleného ubytování o zážitkové služby, a to díky partnerství s dalšími společnostmi.

Nabídka společnosti byla rozšířena o ‚zážitky‘ prostředkované jednotlivými hostiteli, např. exkurze, výuku, pěší výlety nebo ochutnávky jídel. Proslýchá se, že by začala i s rezervacemi letenek. Aby mohla rezervace letenek nabízet, musí uskutečnit ještě řadu kroků.  Airbnb však projevuje ambici stát se společností se širší turistickou nabídkou a svou činnost rozšířit nad rámec pouhého ubytování,“ potvrzuje Jozo Perić, hlavní analytik CapitalPanda.

REKLAMA

Čísla Airbnb může ovlivnit další regulace

Experti připomínají, že Airbnb už dávno není start-upem (i když tak její příběh začal), ale jde o stabilní firmu, která je na trhu již 13 let. Pružně zareagovala na novou realitu spojenou s koronavirem a v letošním 3. čtvrtletí dosáhla výnosů ve výši 1,34 miliardy dolarů a vygenerovala zisk ve výši přibližně 220 milionů dolarů  Pro úplnost – za první tři kvartály roku 2020 firma eviduje čistou ztrátu 697 milionů dolarů s tržbami na úrovni 2,52 miliard dolarů.

„V odvětví sdílení ubytování působí mnoho konkurentů. I online cestovní kanceláře jako Booking Holdings (NASD: BKNG), Expedia Group, Inc. (NASD: EXPE) a Trivago N.V. (NASD: TRVG) se snažily čelit hrozbě Airbnb nabídkou pronájmu ubytování v bytech a domech, což ukazuje, že odvětví cestovního ruchu revoluční změny prováděné společností Airbnb absorbovalo a přechází k tomu, co spotřebitelé chtějí,“ připomíná Perić, podle kterého budoucnost leží ve sdílené ekonomice. „Airbnb je na dobré cestě ke stabilizaci podnikatelské činnosti a pravděpodobně tu s námi bude mnoho dalších let. Tato IPO určitě vzbudí zájem investorů a může přinést dobrou dlouhodobou návratnost investici,“ dodává analytik.

Ve stínu pandemie koronaviru COVID-19, s níž bojuje celé odvětví cestovního ruchu, zapomínáme na to největší riziko pro Airbnb rostoucí regulaci ubytovacích služeb. Po zpřísnění pravidel sdíleného ubytování volá Americká asociace hotelů i občané a hoteliéři v jednotlivých členských státech EU, Českou republiku nevyjímaje.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje

 


Související články

příjem z pronájmu

Jak realizovat příjem z pronájmu

Máte prázdnou nemovitosti a jejím pronájmem si chcete přivydělat. V základě máte dvě možnosti, jak si zajistit pravidelný příjem z pronájmu této nemovitosti. Můžete ji pronajmout dlouhodobě. Nebo krátkodobě v rámci ubytovacích služeb.

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

25. 04. 2024

Analýza: Budou v Praze nájmy opět srovnatelné se splátkami hypoték?

Doba, kdy bude v Praze opět srovnatelné splácet vlastní byt a bydlet v nájmu, se pravděpodobně rychle blíží. V následujících dvou letech by se ceny nových bytů měly zvyšovat o 5 % ročně, postupně klest sazby hypoték ke 3 % a růst nájemné v průměrně o 10 % za rok. Vyplývá to z aktuální analýzy Central Group.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

16. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *