EUR 25.165

USD 23.481

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.165

USD 23.481

Text: Jana Zámečníková

Foto: sxc.hu

29. 01. 2024

0 komentářů

Aktuální sazby hypoték: Nabídka sazeb pod hranicí 5 % se rozšiřuje

 

Konkurenční boj  bank sílí a úrokové sazby hypotečních úvěrů pokračují v poklesu. Některé banky následují Monetu a posouvají hypoteční sazby pod hranici 5 %. Česká národní banka (ČNB) zatím snížila sazby pouze o čtvrt procentního bodu. Otázkou zůstává, jak odvážná bude bankovní rada na únorovém zasedání.

Loading



 

Česká národní banka (ČNB) vyslala na konci prosince hypotečnímu trhu zprávu, že období vysokých sazeb je u konce. Snížení základní sazby o čtvrt procentního bodu na 6,75 % bylo ale zatím spíše symbolickým gestem a tak se ani banky do výraznějšího zlevňování hypoték příliš nehrnou. Některé banky jsou přesto odvážnější a hypoteční sazby snižují pod pětiprocentní hranici.

Hypotéky od Fio banky a Air Bank za méně než 5 %

Fio banka je druhou bankou, která se odhodlala snížit hypoteční sazby pod hranici pěti procent. První byla již v prosinci Moneta Money Bank, která přesto i nadále nabízí nejlevnější hypotéku na trhu, a to u fixací na pět let a sazbou 4,69 % p. a.

Fio banka snížila sazby hypoték s fixací na pět let o 0,4 procentního bodu na 4,78 % p. a. a za Monetou tak zaostává jen nepatrně. Na poli tříletých fixací ale Fio banka prvenství od Monety převzala, když sazby hypoték snížila o 0,4 procentního bodu na 4,88 % p. a.

Air Bank zlevnila na konci ledna hypotéky o 0,3 procentního bodu. Nově tak nabízí hypotéky s fixací na tři roky za 5,49 % p. a. a s fixací na pět let za 5,29 % p. a. Nejnižší sazbu ale nabízí při refinancování hypotéky, a to u hypoték s fixací na pět let za 4,99 % p. a.

„V lednové úpravě úrokových sazeb jsme chtěli reagovat na zvyšující se poptávku po tzv. krátkých fixacích. Využili jsme postupné snižování ceny zdrojů a zvýhodnili jsme klienty poptávané 2-, 3- a 5leté fixace. Zároveň můžeme opět nabídnout úrokovou sazbu pod 5 %,“ říká Marek Richter, vedoucí hypotečních služeb Air Bank.

Česká spořitelna snížila sazby poprvé od října

Česká spořitelna snížila poprvé od konce října loňského roku úrokové sazby hypotečních úvěrů. S platností od 9. ledna zlevnila hypotéky všech sledovaných fixací o 0,15 procentního bodu.

Nejvýhodnější sazbu nabízí Česká spořitelna u hypotečních úvěrů s fixací na pět let, která nově začíná na 5,59 % p. a. Úrokové sazby hypoték s fixací na tři roky klesly na 5,79 % p. a. a s fixací na jeden rok na 6,59 % p. a.

ČSOB snížila sazby pouze u hypoték s fixací na jeden rok, ale za to výrazněji o více než půl procentního bodu z 6,19 % p. a. na 5,64 % p. a. UniCredit Bank snížila sazby hypotečních úvěrů s fixací na tři roky o 0,2 procentního bodu na 5,19 % p. a. Jediná banka, která si z konkurenčního boje zatím nic nedělá, je mBank. Od října 2022 nabízí nejdražší hypotéky na trhu.

Kdy se ČNB odhodlá k výraznějšímu snižování sazeb?

ČNB bude opět rozhodovat o nastavení úrokových sazeb na začátku února. V té době ovšem ještě nebude mít k dispozici údaje o lednové inflaci, které Český statistický úřad zveřejní až po zasedání bankovní rady v polovině února.

Centrální banka přesto počítá s dalším snižováním sazeb. „Inflace se výrazně sníží, úrokové sazby proto budeme snižovat. Na každém zasedání ale vždy velmi pečlivě vyhodnotíme situaci“ uvedla viceguvernérka ČNB Eva Zamrazilová.

Analytici se domnívají, že ČNB bude na příštím zasedání ještě opatrná. „Na únorovém zasedání nebude mít ČNB data lednové inflace. Proto se mírně kloníme k malému poklesu sazeb o 25 bodů a zrychlení uvolňování měnové politiky tak čekáme až od března,“ míní analytici České spořitelny. Pokles hypotečních sazeb tak lze očekávat i v dalších měsících.

Tabulka: Minimální nabídkové úrokové sazby bank (v %) k 26. 1. 2024

Banka Fixace      1 rok Fixace        3 roky Fixace        5 let   LTV
Air Bank —–    5,49*      5,29* do 80 %
Česká spořitelna     6,59*    5,79*     5,59* do 80 %
ČSOB / Hypoteční banka     5,64*    5,84     5,94 od 70 do 80 %
Fio banka     6,28 4,88*     4,78* do 80 %
Komerční banka     7,49*    5,99     5,99 do 80 %
mBank     9,99       7,99     6,99 do 80 %
Moneta Money Bank     7,19    4,99     4,69 do 80 %
Raiffeisenbank     6,99      5,79   5,69 od 70 do 80 %
UniCredit Bank     —–    5,19*     5,49 do 80 %

Poznámka: *sazby jsou nižší, ** sazby jsou vyšší než v předchozím porovnání úrokových sazeb

Air Bank: Nabízí hypotéky s fixací na 2, 3, 5, 7 a 10 let. Uvedená úroková sazby je od 1,5 milionu korun do 5 milionů korun.

Banka Creditas: přestala nabízet hypotéky v polovině listopadu 2023.

Česká spořitelna: Úrokové sazby zohledňují slevu za splácení z aktivního Osobního účtu ČS (Osobního konta ČS) ve výši 0,5 procentního bodu, slevu za sjednané pojištění schopnosti splácet od PČS pro případ smrti, plné invalidity, pracovní neschopnosti a ztráty zaměstnání.

ČSOB / Hypoteční bankaVýše uvedené úrokové sazby platí pro nově poskytnuté hypoteční úvěry po dobu prvního fixačního období. V úrokových sazbách účelových úvěrů do 90 % hodnoty nemovitosti je zahrnuta:

  • sleva za sjednání úvěrového životního pojištění na 100 % výše úvěru či pojištění Náš život na 100 % výše úvěru od ČSOB Pojišťovny. V případě nesplnění této podmínky se úroková sazba zvyšuje o 0,2procentního bodu.
  • úroková sazba platí za předpokladu splácení hypotečního úvěru inkasem z běžného účtu vedeného u ČSOB či u ČSOB Poštovní spořitelny za podmínky realizace 3 plateb debetní kartou měsíčně a použití aplikace ČSOB Smart minimálně jednou za 3 měsíce. V případě nesplnění této podmínky se úroková sazba zvyšuje o 0,3procentního bodu.
  • úroková sazba platí dále za předpokladu, že o úvěr žádají dvě osoby a žadatel o úvěr má vedený alespoň 3 měsíce běžný účet v ČSOB či v ČSOB Poštovní spořitelně. 
  • sleva za předložení Průkazu energetické náročnosti financované nemovitosti ve třídě A nebo B. V případě nesplnění této podmínky se úroková sazba zvyšuje o 0,1procentního bodu.
  • sleva za splácení z účtu v ČSOB, na který chodí každý měsíc alespoň 50 000 Kč. V případě nesplnění této podmínky se úroková sazba zvyšuje o 0,1procentního bodu.

Fio banka: Výše uvedené úrokové sazby jsou minimální, tj. s nejnižší možnou rizikovou přirážkou a s využitím veškerých poskytovaných slev při koupi nemovitosti, pojištěním schopnosti splácet a hypotéce nad 1 milion korun. Výslednou sazbu stanovuje Fio banka, a.s. pro každý hypoteční úvěr individuálně dle konkrétních podmínek.

Komerční banka: Minimální výše úrokové sazby po splnění podmínek daných bankou. Sazby pro LTV od 80 % do 90 % jsou o 1 procentní bod vyšší.

mBank: Zvýhodněná sazba zahrnuje slevu 0,65 % p.a. Sleva je poskytnuta klientům s jiným úvěrovým produktem mBank (mPůjčka Plus, mPůjčka Pro nebo kreditní karta mBank), u něhož nedošlo za posledních 6 měsíců k selhání při jeho splácení.

Moneta Money Bank: Podmínkou sazby je minimální měsíční obrat na účtu MMB 15 tis. Kč, čerpání úvěru do 3 měsíců od podpisu, udělení individuální sazby (započtena sleva, kterou dostává více jak 80 % klientů).

Raiffeisenbank: V úrokovém lístku banka uvádí, že sazby úvěrů pro fyzické osoby stanovuje individuálně.

UniCredit Bank: Úrokové sazby jsou platné při sjednání placeného pojištění schopnosti splácet úvěr. Hypotéka s LTV od 80 % do 95 % je o 0.5 procentní bod dražší.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje

 


Související články

Přehled aktuálních sazeb hypoték – Fio banka je nejlevnější, některé banky dokonce zdražily

Kdo čekal, že se po březnovém snížení základní úrokové sazby ČNB o půl procentního bodu podobně zachovají i banky v případě hypotečních úvěrů, ten se nedočkal. Až na několik málo výjimek, jako v případě Fio banky, UniCredit Bank a AirBank, se všechny ostatní peněžní ústavy “zabetonovaly“ nad 5% hranicí.

Text: redakce hypoindex.cz

26. 04. 2024

V Praze výrazně rostou prodeje nových bytů, ale už i ceny

Prodeje nových bytů v Praze v letošním roce výrazně rostou, developeři za první čtvrtletí prodali celkem 1520 nových bytů. To je ve srovnání se stejným obdobím loňského roku takřka trojnásobek. První čtvrtletí loňského roku však bylo z pohledu prodejů nejhorší v historii monitoringu trhu, tedy za poslední dvě desetiletí.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

22. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *