EUR 25.165

USD 23.481

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.165

USD 23.481

Daň z nemovitosti: kde se bude zvyšovat v roce 2020

 

Daň z nemovitosti je místní daň, která se odvádí do místních rozpočtů. Tato daň zůstává většinou rok od roku stejná, pokud dochází ke změně její výše, tak je to rozhodnutím o změně místních koeficientů. Pokud se tato daň zvyšuje, tak většinou jen někde.

Loading



 

Co určuje výši daně z nemovitých věcí?

Daň z nemovitých věcí se platí dle plochy nemovitosti za m2. Výše daně je odstupňována dle druhu nemovitosti, u obytného domu zaplatíte méně než u komerční nemovitosti.
Dále pak výši daně ovlivňují místní a základní koeficienty. Méně zaplatíte za nemovitost na vesnici, více si díky vyššímu základnímu koeficientu připlatíte za nemovitost v Praze. Tohle ale také hodně záleží na rozhodnutí místního zastupitelstva, které má nárok upravovat základní i místní koeficient.

Kdo daň z nemovitosti platí?

Poplatníkem daně z nemovitých věcí je dle zákona č. 338/1992 Sb o dani z nemovitých věcí vlastník nemovitosti, pozemku a stavby. Dále je nutné rozlišovat mezi daní z pozemku a daní ze staveb.

Základní sazba

Daň z pozemku se většinou v případě bytu platí z tzv. zastavěné plochy, sazba je 0,20 Kč za metr čtvereční. A poté platíte další daň za obytnou plochu bytu. Základní sazba je 2 Kč za metr čtvereční u obytných bytů. Za nemovitosti určené k rekreaci zaplatíte 6 Kč za metr čtvereční, daň za garáž je 8 Kč.

Koeficient podle obcí

Základní sazba daně se poté násobí koeficientem podle velikosti obce dle počtu obyvatel. Tento koeficient je až do velikosti 4,5 a v podstatě to znamená, že ve větších městech zaplatíte za daň z nemovitých věcí více. Obec může navíc vlastním rozhodnutím koeficient snížit či zvýšit. Může také upravovat místní koeficient a to ve výši 2, 3, 4 nebo 5. Obec tak může upravovat výši daně z nemovitosti dle momentálních potřeb.

REKLAMA

Daň z nemovitosti a její zvyšování v roce 2020

Pro rok 2020 oznámilo především hlavní město Praha, že se budou zvyšovat místní koeficienty. Ve 24 městských částech zůstane daň stejná, bude sice zaveden místní koeficient 2, ale zároveň se sníží základní koeficient na polovinu, z 5 na 2,5. V dalších městských částech se pak bude daň z nemovitosti zvyšovat. Místní koeficient 2 totiž bude platit všude, ale základní koeficient se bude snižovat jen málo, nebo vůbec ne.
V 8 městských částech zůstane koeficient 3,5 a daň se mírně zvýší. Ve 4 městských částech se koeficient změní jen mírně na 4,5. A v 21 městských částech zůstane koeficient 5. Díky místnímu koeficientu 2 se pak daň z nemovitosti zdvojnásobí. U nemovitostí k podnikání se navíc základní koeficient nepoužívá, takže díky zavedení místního koeficientu dojde v Praze ke zdvojnásobení daně.
Místní koeficient 2 bude zavedený také v Ústí nad Orlicí, v Chebu od příští roku platí koeficient 1,5 u některých nemovitostí k podnikání, u některých objektů se bude zvyšovat také daň z nemovitosti v Plzni.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje

 


Související články

Inflační koeficient

Co je to inflační koeficient u dani z nemovitých věcí

Konsolidační balíček platí od ledna letošního roku. V jeho rámci došlo k růstu daně z nemovitosti, která průměrně vzrostla téměř na dvojnásobek. Přibyla navíc povinnost platit daň z nemovitosti dle toho, jak je nemovitosti zapsaná v katastru. A řadě domácností mohla daň z nemovitosti citelně stoupnout. To ale není konec zvyšování daně z nemovitosti. Od […]

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

19. 02. 2024

Zvýšení daně z nemovitosti 2024

Zvýšení daně z nemovitosti v roce 2024

Pro rok 2024 byl přijat konsolidační balíček, který kromě jiných daní mění i výši daně z nemovitých věcí. Zvyšuje koeficient, navíc zavádí úpravu daně z nemovitosti podle inflace. Řada měst také plánuje měnit místní koeficienty a upravovat daň z nemovitosti místně. Jak se tedy tato daň zvýší v roce 2024?

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

20. 12. 2023


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *