EUR 25.375

USD 23.368

REPO sazba ČNB 4.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.375

USD 23.368

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

28. 05. 2024

0 komentářů

Vyšší daň z nemovitosti je splatná do 31. května

 

Do konce května je splatná daň z nemovitosti za rok 2024. Složenku nebo informace jinou cestou byste už měli mít k dispozici. A možná vás překvapila o dost vyšší částka, než na kterou jste byli zvyklí v předchozích letech. Proč je letos daň z nemovitosti vyšší?

Loading



 

Daň z nemovitosti je daň z majetku, která se platí každý rok. Platí se za celý rok a to dopředu, v termínu do posledního května platíte daň z nemovitosti za daný rok. V případě, že je vám vyměřená daň vyšší než 5 000 Kč, tak můžete daň platit ve dvou splátkách. Druhá je splatná do konce listopadu.

Růst daně z nemovitosti

O výši daně z nemovitosti se poměrně dlouhou dobu vedou různé debaty. V Česku je totiž tradičně tato daň hodně nízká. Zatímco na západ od nás bývá daň z nemovitosti a celkově daň z majetku o dost vyšší.

V České republice byla navíc daň z nemovitosti nejen na nízké úrovni, ale také poměrně fixní. Její výše se měnila pouze málo a pouze místně a to díky využití místního koeficientu. Lokálně tak občas vzrostla daň z nemovitosti, ale všeobecně zůstávala česká daň fixována na jedné úrovni. Která se neměnila ani s inflací, ani s růstem cen nemovitostí.

Nakonec nastavení daně z nemovitosti změnila až pravicová vláda pětikoalice a to s platností od roku 2024. Nové nastavení daně obsahuje řadu opatření, mění se základní sazby daně a to v průměru o 80 %. Mění se také pravidla pro to, za jaký prostor platíte daň z nemovitosti. Pokud například nemovitosti či její část pronajímáte v rámci AirBnB, tak je nutno za tuto část platit i odpovídající daň.

REKLAMA

Nově také daň z nemovitosti představila tzv. inflační koeficient. Stále tedy platí, že lokálně omezeně můžou místní samosprávy upravovat daň díky místnímu koeficientu. Nově se ale výše daně z nemovitosti změní každý rok o inflaci. Pokud vás tedy překvapila letos vyšší daň z nemovitosti, tak počítejte s tím, že příští rok může být daň opět o něco vyšší.

Je růst daně z nemovitosti správným krokem?

To, že rostou daně z nemovitých věcí, se zdá být spíše nepopulárním krokem. Na druhé straně je ale nutno říct, že česká daň z nemovitosti v posledních letech absolutně neodpovídala rostoucí ceně nemovitostí ani rostoucí celkové životní úrovni. V reálném vyjádření se tak daň z nemovitosti neustále snižovala.

Je tedy jen logické, že by tato daň měla být navázána na růst cen nemovitostí. Které během posledních let vzrostly na dvojnásobek, zatímco daň z nemovitosti zůstávala fixována na stále stejné úrovni. Tento růst ceny nemovitostí nová daň z nemovitosti promítla do skokového nárůstu základních sazeb. Které vedou k tomu, že daň z nemovitosti se zvyšuje v průměru o 80 %.

Zhruba tak platí, že pokud jste za menší byt dříve platili daň z nemovitosti 400 Kč ročně, tak letos zaplatíte 700 Kč za rok 2024. A navíc daň dále poroste i v příštím roce, kdy vzroste zhruba o několik procent, dle tzv. inflačního koeficientu. V příštím roce by tak daň z nemovitosti mohla vzrůst zhruba o 3 %, v našem případě tedy o 21 Kč ročně. Konkrétní inflační koeficient pro příští rok bude znám v následujícím měsíci.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.49 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%

5.52%

5.51%

5.49%
Historie vývoje

 

 


Související články

Inflační koeficient

Co je to inflační koeficient u dani z nemovitých věcí

Konsolidační balíček platí od ledna letošního roku. V jeho rámci došlo k růstu daně z nemovitosti, která průměrně vzrostla téměř na dvojnásobek. Přibyla navíc povinnost platit daň z nemovitosti dle toho, jak je nemovitosti zapsaná v katastru. A řadě domácností mohla daň z nemovitosti citelně stoupnout. To ale není konec zvyšování daně z nemovitosti. Od […]

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

19. 02. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *