EUR 25.320

USD 23.408

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.320

USD 23.408

Daň z nemovitosti: nezapomeňte na druhou splátku

 

Daň z nemovitosti je místní daň, která se platí každý rok vždy do konce května. A tuto daň je povinný platit každý majitel nemovitosti, jako soukromá osoba i jako podnikatel nebo právnická osoba. Daň z nemovitosti se platí na základě daňového přiznání k dani z nemovitých věcí, které podáváte vždy jednou za vlastnictví nemovitosti, po koupi nemovitosti, a poté už jen platíte každý rok předepsanou částku.

Loading



 


Datem splatnosti pro daň z nemovitosti je 31. květen. A většina z nás platí tuto daň každý rok právě v květnu za základě rozesílaných složenek od krajských finančních úřadů. Jsou ale situace, kdy můžete daň platit do konce listopadu, nebo kdy si můžete daň rozdělit na dvě splátky, tedy na květnovou a listopadovou. Za jakých podmínek platíte v listopadu daň z nemovitosti? A do kdy musíte tuto daň zaplatit, když 30. listopadu připadá letos na sobotu?

5 000 Kč jako limit

Zaprvé je nutno říct, že pokud vám byla vyměřena daň z nemovitých věcí v částce nižší než 5 000 Kč za rok, tak jste povinni tuto daň splatit v jedné splátce a to do 31. května. Pokud jste ji letos zapomněli zaplatit, tak co nejdříve kontaktujte finanční úřad, je možné, že už vás také o platbu dávno urgoval.
Pokud předepsaná daň za rok je vyšší než 5 000 Kč, tak tuto daň platíte ve dvou stejných splátkách: do 31. května a poté do 30. listopadu. To platí pro fyzické i právnické osoby. Nic ovšem nikomu nebrání daň zaplatit najednou při první splátce v květnu. Pokud ale na jaře nemáte dostatečné finanční prostředky, můžete druhou půlku daně doplatit právě v listopadu. Při rozesílání složenek finanční úřady posílají obě složenky zároveň právě na jaře. A je už jen na vás se rozhodnout, jestli zaplatíte obě naráz, nebo tu druhou až v listopadu.

Pole a ryby až v srpnu a listopadu

Dle zákona č. 338/1992 Sb o dani z nemovitých věcí je pak ještě další výjimka v termínech placení. A to dle §15 Placení daně. poplatníci provozující zemědělskou výrobu a chov ryb daň z nemovitých věcí platí ve dvou stejných splátkách: do 31. srpna a do 30. listopadu. I v tomto případě je možné daň zaplatit najednou v jedné splátce.

30. listopadu je v sobotu, kdy se platí daň

Letos připadá termín druhé splátky daně z nemovitosti na sobotu 30. listopadu. V takovém případě platí, že daň je splatná první pracovní den, který následuje po termínu splatnosti. Letos je proto druhá splátka daně z nemovitosti splatná v pondělí 2. prosince.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

Inflační koeficient

Co je to inflační koeficient u dani z nemovitých věcí

Konsolidační balíček platí od ledna letošního roku. V jeho rámci došlo k růstu daně z nemovitosti, která průměrně vzrostla téměř na dvojnásobek. Přibyla navíc povinnost platit daň z nemovitosti dle toho, jak je nemovitosti zapsaná v katastru. A řadě domácností mohla daň z nemovitosti citelně stoupnout. To ale není konec zvyšování daně z nemovitosti. Od […]

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

19. 02. 2024

Zvýšení daně z nemovitosti 2024

Zvýšení daně z nemovitosti v roce 2024

Pro rok 2024 byl přijat konsolidační balíček, který kromě jiných daní mění i výši daně z nemovitých věcí. Zvyšuje koeficient, navíc zavádí úpravu daně z nemovitosti podle inflace. Řada měst také plánuje měnit místní koeficienty a upravovat daň z nemovitosti místně. Jak se tedy tato daň zvýší v roce 2024?

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

20. 12. 2023


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *