EUR 25.265

USD 23.707

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.265

USD 23.707

Text: Veronika Hejná

Foto: Shutterstock

06. 05. 2022

0 komentářů

Domácnosti dostanou na výměnu starých kotlů dva roky navíc

 

Zákon, který umožní lidem odložit výměnu starých neekologických kotlů o dva roky, schválila v dubnu Poslanecká sněmovna.  Novela nyní prodlužuje lhůtu u rodinných domů, bytových domů a staveb pro rodinnou rekreaci. 

Loading



 

Odlehčení pro domácnosti v podobě dodatečné lhůty

Ministerstvo životního prostředí odhaduje, že kotel si zatím nestihlo vyměnit 150 tisíc domácností. Vyčkávají jak z důvodu zdražování, tak kvůli ruskému plynu ve světle války na Ukrajině.

„Chceme ulehčit domácnostem, aktuálně zatíženým komplikacemi spojenými s pandemií covid, inflací, růstem cen energií a úvahami o odklonu plynu. Vláda proto schválila návrh Ministerstva životního prostředí na posun termínu zákazu provozu starých neekologických kotlů o dva roky, platil by tedy od 1. 9. 2024,“ uvedla k tomu ministryně životního prostředí Anna Hubáčková (KDU-ČSL).

Zákon o ochraně ovzduší předepisuje provozovateli stacionárního zdroje, aby nejpozději do deseti let od nabytí účinnosti zákona (tj. do 1. září 2022) provozoval zdroj v souladu s přílohou 11 zákona. Příloha č. 11 potom upřesňuje emisní požadavky. V provozu po 1. září letošního roku mají zůstat pouze kotle třetí a vyšší emisní třídy. Novela zákona o daních z příjmů však zapracovává návrh ministerstva a dává domácnostem dva roky k dobru.

„Pokud je spalovací stacionární zdroj podle věty první provozován v rodinném domě, bytovém domě nebo stavbě pro rodinnou rekreaci, je provozovatel povinen jej provozovat v souladu s požadavky uvedenými v § 17 odst. 1 písm. g) nejpozději do 31. srpna 2024,“ doplňuje novela k ustanoví § 41 odst. 16 zákona o ochraně ovzduší.

Konec podpory plynových zdrojů

Za účelem podpory snahy zbavit se závislosti na ruském plynu Státní fond životního prostředí omezil podporu plynových kotlů jak v programu kotlíkových dotací pro nízkopříjmové domácnosti, tak u Nové zelené úsporám. Zároveň došlo k navýšení kotlíkové dotace na tepelné čerpadlo o 50 tisíc korun na celkových 180 tisíc korun.

REKLAMA

„Vysíláme signál směrem ke všem zájemcům o kotlíkové dotace pro nízkopříjmové domácnosti a zároveň informujeme kraje, které je administrují. Omezení podpory pro plynové kotle chceme ale žadatelům vykompenzovat právě vyšší podporou pro tepelná čerpadla. Obnovitelné zdroje jsou totiž v daný okamžik – spolu s energetickými úsporami – nejčistší, nejlevnější a nejrychlejší cestou, jak urychlit odklon od drahých fosilních paliv, primárně od ruského plynu,“ vysvětluje ministryně Hubáčková.

Podpora plynových kotlů skončila ke konci dubna. V rámci kotlíkových dotací avizovalo ministerstvo připravenost uhradit způsobilé výdaje tehdy, pokud už došlo k výměně, anebo byla vystavena objednávka v termínu mezi 1. lednem 2021 a 30. dubnem 2022.

Ukončení podpory se týká také propan-butanu ze zásobníků (LPG). Podle generálního ředitele společnosti Primagas Jiřího Karlíka je právě u LPG možné odstřihnout se od Ruska prakticky ihned. „Nevidím jedinou překážku, proč by se veškerá tuzemská poptávka po LPG nedala uspokojit z jiných než ruských zdrojů,“ říká Jiří Karlík. „Evropské terminály umožňují importovat propan prakticky odkudkoliv, z USA, Kataru a dalších zemí. Stejně tak propan-butan, který se získává při rafinaci ropy v tuzemsku, nemá díky napojení rafinerie v Kralupech na ropovod Ingolstadt zdroj v Rusku,“ uzavírá Karlík.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje


Související články

Nová zelená úsporám: Stát přispívá i na solární panely

Na výměnu oken, dveří či zateplení domu již pospíchat nemusíte. O dotace v programu Nová zelená úsporám (NZÚ) pro rodinné domy je nově možné žádat průběžně až do konce roku 2021. Stát se navíc rozhodl motivovat lidi k větší energetické soběstačnosti, nově proto přispěje až sto tisíc korun na solární panely nainstalované na střechu rodinného domu. Dočkají se dotací i novostavby?

Text: Jiří Havelka

23. 10. 2015


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *