EUR 25.305

USD 23.413

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.305

USD 23.413

Text: Jana Zámečníková

Foto: Fincentrum Hypoindex

07. 12. 2022

0 komentářů

Fincentrum Hypoindex prosinec 2022: Hypoteční sazby stagnují

 

Hypoteční sazby zůstaly v prosinci prakticky beze změny. Průměrná nabídková sazba hypoték podle Fincentrum Hypoindexu vzrostla o tři bazické body. Hypotéky pro mladé v posledním měsíci roku sice nepatrně zlevnily, přesto zůstávají nejdražší.

Loading



 

Průměrná nabídková sazba vzrostla na 6,34 %

Průměrná nabídková sazba hypoték podle Fincentrum Hypoindexu po listopadovém nárůstu o 11 bazických bodů vzrostla v posledním měsíci letošního roku pouze o tři bazické body a k 5. prosinci činila 6,34 % p. a.

„Velmi drobnou korekci této nabídkové sazby má za následek úprava sazeb u jedné z menších bank. I nadále se tak můžeme bavit o stagnaci úrokových sazeb, za kterým stojí především ČNB, která si i přes nátlak na úpravu sazeb, i nadále stojí za svými nedávnými prohlášeními,“ uvedl Jiří Sýkora, specialista oddělení produktového managementu společnosti Fincentrum & Swiss Life Select.

Graf 1: Fincentrum Hypoindex prosinec 2022
Fincentrum Hypoindex prosinec 2022
Zdroj : Fincentrum Hypoindex

Stagnují sazby, stagnuje měsíční splátka

Měsíční splátka hypotečního úvěru na 3,5 milionu korun sjednaného do 80 % odhadní ceny nemovitosti při fixaci na tři roky, splatnosti 25 let a průměrné nabídkové sazbě 6,34 % p. a. činí v prosinci 23 274 korun.

V posledních dvanácti měsících rostla měsíční splátka v průměru zhruba o 550 korun měsíčně, výjimkou byly mírné poklesy v září a v říjnu, kdy výši sazeb ovlivnily slevové akce bank. Prosincová měsíční splátka tak s růstem o 46 korun v porovnání s nárůsty v posledním roce stagnuje.

REKLAMA

Hypotéky pro mladé zlevnily, přesto jsou stále nejdražší

Úrokové sazby hypoték do 80 % zástavní hodnoty nemovitosti (LTV) zůstaly v prosinci beze změny pouze u fixací na pět let, a to na 6,07 % p. a. Hypotéky s fixací na jeden a tři roky zdražily o 0,02 procentního bodu na 6,7 % p. a., resp. 6,48 % p. a. Nejvýrazněji, ale přesto stále nepatrně, se posunula sazba hypoték do 80 % LTV fixovaných na deset let, a to o pět bazických bodů na 6,1 % p. a.

Opačným směrem se vydaly sazby hypoték s LTV nad 80 %, které jsou určené pro mladé do 36 let, a s fixací na tři a pět let. Sazba hypoték s tříletou fixací poklesla o 0,02 procentního bodu na 6,72 % p. a. a s pětiletou fixací o 0,03 procentního bodu na 6,31 % p. a. Hypotéky nad 80 % LTV fixované na tři roky přesto zůstávají nejdražší na trhu.

Rétorika ČNB beze změny

Základní úroková sazba České národní banky (ČNB) zůstává od července, kdy se guvernérem stal Aleš Michl, beze změny. Aleš Michl na konci listopadu uvedl, že základní úroková sazby je již na úrovni, která tlumí hospodářskou aktivitu. Další zvýšení základní sazby by podle něj mohlo prohloubit recesi, protože měnová politika ovlivňuje ekonomickou aktivitu s více než ročním zpožděním.

„Ekonomicky nesprávný přístup zvyšovat sazby, dokud se nákladová inflace neotočí, vede k přestřelení. Výsledná recese bude hlubší, než je nezbytně nutné,“ uvedl guvernér při své přednášce na Masarykově univerzitě v Brně. Rétorika guvernéra se tak ani v posledních týdnech nezměnila a sazby by mohly zůstat na sedmiprocentní úrovni i po prosincovém měnověpolitickém jednání. Další směřování sazeb ovšem bude záležet na vyhodnocení nových makroekonomických údajů a především vývoji inflace.

————————————————————————————————————-

Fincentrum Hypoindex je nově reprezentován číslem, které odráží aktuální průměrnou nabídkovou sazbu hypotečního úvěru pro LTV do 80 %.

Data ukazatele Fincentrum Hypoindex jsou vydávána vždy na začátku každého měsíce, a to k pátému pracovnímu dni.

Vedle výše uvedeného reprezentativního příkladu nabízí nový Fincentrum Hypoindex podrobnější informace o průměrných sazbách s různými fixacemi od krátkodobých po dlouhodobé a při využití zajištění do a nad 80 % hodnoty nemovitosti. Spotřebitel si tak může velmi snadno zjistit informaci o průměrných sazbách, které jsou relevantní vzhledem k jeho konkrétním požadavkům. Vše je přehledně zpracováno v interaktivním grafu dostupným na stránce https://www.hypoindex.cz/hypoindex-vyvoj/.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

Hypoteční trh se postupně zotavuje

Banky a stavební spořitelny poskytly domácnostem v únoru hypotéky v objemu téměř 16 miliard Kč. Objem poskytnutých hypoték tak meziměsíčně vzrostl o 21 %. Potvrzuje se pokračující zotavování hypotečního trhu po jeho zamrznutí v druhé polovině roku 2022. Vyplývá to z aktuálních dat ČBA Hypomonitoru.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

20. 03. 2024

Nový vzestup na trhu: Hypotéky a ceny nemovitostí nabírají dech

O českém trhu rezidenčních nemovitostí a trhu hypotečním není špatné pohovořit s někým, kdo se o dění zajímá. Zájem o hypotéky opět stoupá a s ním i ceny nemovitostí, které začínají nabírat dech. Očekávání a uvolnění parametrů obezřetnosti DTI a DSTI při poskytování úvěrů hraje svou roli. Nedostatek nabídky není jen otázkou poptávky, ale i „zelené“ […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

19. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *