EUR 25.235

USD 23.616

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.235

USD 23.616

Text: Jana Zámečníková

Foto: Fincentrum Hypoindex

07. 09. 2022

0 komentářů

Fincentrum Hypoindex září 2022: Sazby klesly. Přichází změna trendu?

 

Po dlouhých měsících růstu úrokové sazby hypoték klesly. Pokles průměrné nabídkové sazby hypoték podle Fincentrum Hypoindexu o pět bazických bodů zájemcům o hypotéku zatím na splátkách příliš neuleví. Může mírný pokles znamenat změnu trendu?

Loading



 

Průměrná nabídková sazba klesla na 6,23 %

Průměrná nabídková sazba hypoték podle Fincentrum Hypoindexu za poslední měsíc klesla o 0,05 procentního bodu a k 5. září činila 6,23 % p. a. Velmi mírný pokles sazeb ovšem změnu trendu zatím nepřináší. Sazby budou zřejmě i nadále stagnovat.

„I přesto, že u mezibankovních úrokových sazeb nedošlo k žádným změnám, vykazuje zářijový Fincentrum Hypoindex pokles o pět bazických bodů na hodnotu 6,23 %. Toto velmi mírné snížení je způsobeno již avizovanými akčními nabídkami některých bank. Zatím se tedy trh vyvíjí dle odhadů, tj. úrokové sazby hypoték tedy více méně stagnují,“ uvedl Jiří Sýkora, specialista oddělení produktového managementu společnosti Fincentrum & Swiss Life Select.

Graf 1: Fincentrum Hypoindex září 2022

Zdroj: Fincentrum Hypoindex

REKLAMA

Měsíční splátka

Měsíční splátka hypotečního úvěru na 3,5 milionu korun sjednaného do 80 % odhadní ceny nemovitosti při fixaci na tři roky, splatnosti 25 let a průměrné nabídkové sazbě 6,23 % p. a. činí v září 23 035 korun.

„Mírný pokles sazeb se samozřejmě projevil i ve výši splátky průměrné 3,5 milionové hypotéky, která poklesla zhruba o 115 korun. Což je ovšem při těchto cenách pokles tak zanedbatelný, že nemá praktický dopad na hypoteční trh jako takový,“ dodal Jiří Sýkora.

Hypotéky pro mladé zdražily

Úrokové sazby u hypoték do 80 % odhadní ceny nemovitosti (LTV) klesly u všech fixací. Nejvýrazněji se snížily u hypoték s fixací na pět let, a to o 0,07 procentního bodu na 5,94 % p. a. Sazby hypoték fixovaných na jeden, tři a 10 let klesly shodně o pět bazických bodů. Hypotéky s fixací na jeden rok tak banky nabízejí v průměru za 6,52 % p. a., s fixací na tři roky za 6,41 % p. a. a s fixací na 10 let za 6,03 % p. a.

Hypotéky nad 80 % odhadní ceny nemovitosti, které jsou určené pro mladé do 36 let, naopak zdražily. Nejnižší nárůst zaznamenaly hypotéky s fixací na pět let, jejichž sazby vzrostly v průměru o pět bazických bodů na 6,28 % p. a. Sazby u hypoték s fixací na jeden, tři a 10 let se zvýšily o 0,06 procentního bodu. Zafixovat hypotéku nad 80 % LTV můžete v průměru za 6,27 % p. a., na tři roky za 6,74 % p. a. a na 10 let za 6,36 % p. a.

Bude stagnace pokračovat?

Bankovní rada České národní banky (ČNB) bude opět jednat o nastavení základních úrokových sazeb na konci září. Základní scénář nové makroekonomické prognózy ukazuje, že by centrální banka nemusela ve zvyšování úrokových sazeb pokračovat ani na příštích zasedáních.

Bankovní rada se ale s velkou pravděpodobností zatím nevydá ani cestou snižování základních sazeb. To by pro hypoteční trh znamenalo, že úrokové sazby hypoték zůstanou nějakou dobu na současných vysokých úrovních. Mírné výkyvy přinesou nejspíš pouze akční nabídky bank v rámci konkurenčního boje.

————————————————————————————————————-

Fincentrum Hypoindex je nově reprezentován číslem, které odráží aktuální průměrnou nabídkovou sazbu hypotečního úvěru pro LTV do 80 %.

Data ukazatele Fincentrum Hypoindex jsou vydávána vždy na začátku každého měsíce, a to k pátému pracovnímu dni.

Vedle výše uvedeného reprezentativního příkladu nabízí nový Fincentrum Hypoindex podrobnější informace o průměrných sazbách s různými fixacemi od krátkodobých po dlouhodobé a při využití zajištění do a nad 80 % hodnoty nemovitosti. Spotřebitel si tak může velmi snadno zjistit informaci o průměrných sazbách, které jsou relevantní vzhledem k jeho konkrétním požadavkům. Vše je přehledně zpracováno v interaktivním grafu dostupným na stránce https://www.hypoindex.cz/hypoindex-vyvoj/.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje


Související články

V Praze výrazně rostou prodeje nových bytů, ale už i ceny

Prodeje nových bytů v Praze v letošním roce výrazně rostou, developeři za první čtvrtletí prodali celkem 1520 nových bytů. To je ve srovnání se stejným obdobím loňského roku takřka trojnásobek. První čtvrtletí loňského roku však bylo z pohledu prodejů nejhorší v historii monitoringu trhu, tedy za poslední dvě desetiletí.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

22. 04. 2024

Během prvního čtvrtletí se v Brně prodalo nejvíce bytů za dva roky

Za první kvartál roku 2024 našlo své kupce celkem 246 brněnských novostaveb. Oproti průměru za předchozí rok, který byl poznamenán utlumenou poptávkou v důsledku vysokých úrokových sazeb, se jedná o 100% nárůst. Jak vyplývá z dat společnosti Trikaya, začátek letošního roku byl natolik úspěšný, že dokonce překonal dlouhodobý průměr. Ceny zatím stoupají pozvolna, pohybují se […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

17. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *