EUR 25.305

USD 23.413

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.305

USD 23.413

Hypotéky zdražují. Jakou fixaci zvolit?

 

Úrokové sazby u hypotečních úvěrů rostou a nižší v dohledné době rozhodně nebudou. Právě naopak. Zájem o hypotéky neklesá a lidé stále chtějí bydlet ve vlastním. Jakou fixaci tedy zvolit i přes rostoucí sazby?

Loading



 

Jedním z kritérií, podle čeho si lidé vybírají hypoteční úvěr, je úroková sazba. Ruku v ruce s tím jde i délka fixace. Je-li hypotéka třeba na 30 let, neznamená to, že po celou dobu budete platit stejnou měsíční splátku. Výhoda a zároveň nevýhoda je, že po konci fixačního období se splátka hypotéky může změnit. Ti, kdo si pořídili hypotéku třeba se snovou sazbou kolem 1,5 procenta, mohou po uplynutí fixačního období refinancovat i za 4 procenta. Na splátkách je to pak v řádech tisíců korun. Platí to ale i naopak,“ vysvětluje Jakub Veverka, hlavní ekonom Videobydleni.cz.

V dalších měsících letošního roku zdraží hypotéky do pěti až šesti procent a budou atakovat svůj rekord za celou dobu sledování od roku 2003. Podle Fincentrum Hypopoindex byla nejvyšší úroková sazba v srpnu roku 2008, kdy se vyšplhala na 5,82 procenta.

Pokud váháte, zda si koupit nemovitost na hypotéku teď nebo ještě vyčkat, tak nečekejte. Úrokové sazby letí vzhůru a zatím nepředpokládáme, že by měly výhledově klesat. Na konci roku 2022 můžeme čekat více jak 7% úrokové sazby. Podle vývoje inflace bude tedy ČNB šlapat dále na brzdu. Při současné inflaci 7-8 % je základní úroková sazba, kterou stanovuje ČNB, stále velmi nízko,“ podotýká Jakub Veverka z Videobydleni.cz.

Sen o vlastním bydlení se pro mnohé rozplývá

Přibývá lidí, pro které jsou hypotéky drahé a splátka by značně zatížila rodinný rozpočet. Proto zůstávají bydlet v nájmech, či u rodičů.  Letos bude tento trend podle oborníků sílit.  „Zvláště od jarních měsíců dále bude zájem o hypotéky slábnout velice znatelně, neboť jejich průměrná sazba se přiblíží úrovni šesti procent a zároveň budou od dubna v platnosti přísnější podmínky jejich poskytování,“ upřesňuje Lukáš Kovanda, hlavní ekonom Trinity Bank.

REKLAMA

Zpřísnit poskytování hypoték může Česká národní banka, která určí, jak mají banky posuzovat bonitu klienta a schopnost jeho splácení. Už v listopadu loňského roku ČNB rozhodla, že od 1. dubna 2022 budou poskytovatelé hypotečních úvěrů opět povinni dodržovat limity příjmového ukazatele DTI a ukazatele dluhové služby DSTI. Centrální banka tak nechce dovolit, aby došlo k destabilizaci celého hypotečního trhu.

Ceny nemovitostí nadále porostou

Podle Lukáše Kovandy je na trhu stále citelný převis poptávky po nemovitostech nad jejich nabídkou, což souvisí s přílivem zahraničních investorů do realit, dlouhodobě extrémně expanzivní měnovou politikou centrálních bank či regulatorně silně omezovanou výstavbou nových bytů a domů v ČR.

Očekáváme, že příští rok ceny nemovitostí stále porostou, ale tempo se výrazně zpomalí. Již dnes vidíme, že potenciální kupující vnímají růst ceny peněz a začali počítat. Je reálné čekat zpomalení, nikoliv však pokles. Mimo jiné i proto, že nemovitostí je celkově málo,“ komentuje vývoj na realitním trhu Petr Míka, CEO Boutiq Real Estate a dodává, že trh v reakci na rostoucí inflaci očekává zvýšení repo sazby Českou národní bankou. „Nevíme, kam až hypoteční sazby porostou a jak moc to bude bolet. Dá se ale předpokládat, že růst ještě není u konce.“

 

 

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

Obrat cyklu, příliv a odliv na realitních trzích

Co se týká cen nemovitostí, čeká se růst. Aktuální prognóza ČNB naznačuje od prvního čtvrtletí tohoto roku návrat meziročního tempa růstu cen rezidenčních nemovitostí do mírně kladných hodnot. Trh s hypotečními úvěry zažil v roce 2023 útlum, objem nových hypotečních úvěrů se snížil o čtvrtinu. Trend se změnil a ČNB očekává v roce 2024 oživení […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

22. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *