EUR 25.305

USD 23.413

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.305

USD 23.413

Text: PR článek

24. 12. 2013

1 komentář

Koupit nebo pronajmout?

 


 

Pořízení jakékoliv reality je velmi složitá věc. Při zvažování všech těch jednotlivých faktorů často nad rozumem zvítězí srdce. Tato rozhodnutí jsou ovšem natolik důležitá, že by se mělo postupovat pouze na základě racionálních argumentů.

Když si byt koupím, je můj.

Toto je příklad argumentu, který je zcela chybný. Samozřejmě jste uvedeni v katastru nemovitostí. Do vaší schránky chodí pošta, která je určená vám. Je tu ovšem jedna malá drobnost. V katastru nemovitostí je i malá poznámka o smluvním právu zástavním. A když zrovna neručíte nemovitostí, kterou jste si pořídili, tak nějakou jinou.

Pokud nebudete schopni hypotéku splácet, může se klidně stát, že banka své právo uplatní. A v nejhorším vás vystěhuje. Tak snadné to není, ale tento fakt si uvědomuje jen málo kdo. Je dobré vědět, že banka nemá povinnost vám splátky odložit.

Z nájmu mě mohou kdykoliv vystěhovat

I nový občanský zákoník ponechává pronajímateli možnost vás vystěhovat. Nicméně to není tak snadné. Do této situace se dostanete až poté, co zameškáte platbu nájemného tři měsíce po sobě. Samozřejmě i zde platí, že je vždy lepší se domluvit.

Přes to vše vás pronajímatel nemůže vystěhovat tzv. na ulici. Musí vám poskytnout lhůtu přiměřenou k úhradě dlužného nájemného. Není tedy možné, abyste se ocitli bez střechy nad hlavou.

REKLAMA

Pokud se vám nájem zdá vysoký, vždy si můžete (třeba jen krátkodobě) najít pronájem menšího bytu. Takovouto flexibilitu s hypotékou mít nebudete.

Loading

Vstoupit do diskuze 1 komentář

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje



Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • PiDzej

    29 prosince, 2013

    Takovej blábol jsem dlouho nečet a aspoň vím, jaký realitce se vyhnout.

    Díky

    Odpovědět