EUR 25.155

USD 23.470

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.155

USD 23.470

Text: Luboš Svačina

18. 12. 2020

0 komentářů

Průměrná cena bytů v listopadu mírně klesla. Blíží se změna trendu?

 

Ceny bytů přestaly v listopadu po dlouhé době růst. Podle aktuálních dat portálu RealityČechy.cz klesla v listopadu průměrná nabídková cena bytů z říjnových 3,76 mil. Kč na 3,75 mil. Kč . V meziročním srovnání však ceny bytů i nadále rostly o 12 %.

Loading



 


Listopadová meziměsíční stagnace je tedy spíše jen krátkodobý stav, z kterého nelze usuzovat na změnu trendu. Z dlouhodobého pohledu meziroční tempo růstu cen v roce 2020 spíše rostlo, jak ilustruje následující graf. A bohužel ani v příštím roce zásadnější korekci nejspíše nedojde.
Listopad 2020 a ceny bytů

Nízké úrokové sazby přehřívají trh

Pro ceny nemovitostí byla a je vždy klíčová situace domácností a to, zda je na trhu dostatečná nabídka dostupných nemovitostí ke koupi. Nicméně v letošním roce poptávku a tím i růst cen nemovitostí akceleruje spekulativní poptávka, kterou silně povzbudilo zrušení daně z nabytí.

„Výnosy ostatních aktiv jsou nízké nebo nejisté, lidé s volnými prostředky tedy investují do nemovitostí, což tlačí jejich ceny vzhůru. Spolu s tím dochází ke zhoršování dostupnosti bydlení. To pak znamená přesun části poptávky po bydlení do sektoru nájemního bydlení, což s sebou přináší nárůst nájemného a to zase zpětně povzbuzuje spekulativní poptávku, čímž se kruh uzavírá,“ říká Libor Vojta Ostatek, ředitel společnosti Golem Finance, která se specializuje na poradenství v oblasti financování bydlení.

Vzhledem k silné poptávce a chybějící nabídce bohužel nelze nejspíše ani v roce 2021 očekávat zásadní cenovou korekci. A to i navzdory poklesu příjmů českých domácností plynoucího z protikoronavirových opatření. Na trhu je stále velká skupina poptávajících, jejichž finanční situaci zmíněná opatření zatím nijak nezasáhla a hledají zhodnocení pro své volné peníze nebo naopak v pořízení vlastního bydlení spatřují jistotu v současném nejistém prostředí. K určité změně by mohlo dojít u cenově nadstandardního bydlení, kde letos zájem akceleroval efekt snížení limitu odpočtu zaplacených úroků z úvěru od základu daně z příjmu, který od příštího roku klesne na polovinu (150 000 Kč/rok).

Pokles hypotečních sazeb pracuje proti růstu cen nemovitostí

Z pohledu dostupnosti bydlení jsou klíčové ceny nemovitostí a příjmy českých domácností. Většina domácností však při pořízení nemovitosti chtě nechtě využívá úvěrové financování a z tohoto pohledu úroveň dostupnost bydlení ovlivňuje také cena úvěrového financování a ochota bank a stavebních spořitelen půjčovat.
Dosažitelnost bydlení monitorujeme od roku 2009 prostřednictvím Indexu dostupnosti bydlení, který vyjadřuje kolik procent činí měsíční splátka hypotéky z průměrného čistého měsíčního příjmu české domácnosti, přičemž výše hypotéky odpovídá aktuální průměrné ceně bytů.
Ač ceny bytů rostou, pokles hypotečních sazeb pomáhá brzdit zhoršování dostupnosti bydlení. Index dostupnosti bydlení v listopadu meziměsíčně dokonce klesl o 0,4 p.b. na 44,6 %. Stále však platí, že index zůstává na celorepublikovém průměru nad 40 %, což obecně značí nepříliš dobré podmínky pro pořízení bydlení.
Z pohledu regionů je situace o něco příznivější. Celorepublikový průměr je totiž  částečně zkreslen daty z Prahy, kde index dostupnosti bydlení aktuálně dosahuje 69,5 %. Ale oproti loňsku je nyní index o 5 procentních bodů níže. Aktuální hodnoty indexů dostupnosti bydlení v jednotlivých krajích ilustruje následující graf, z kterého je patrné, že mediánově se index v regionech pohybuje okolo 36 %, což je výrazně níže, než jaký je celorepublikový průměr.
Listopad 2020 a ceny bytůListopad 2020 a ceny bytů
Zdroj: Golem Finance, RealityČechy.cz, Český statistický úřad

REKLAMA

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje

 


Související články

Ceny nemovitostí

Dočkáme se levnějších nemovitostí a dostupnějších hypoték?

Předvídat vývoj cen nemovitostí je hodně ožehavá záležitost. Která navíc nemusí mít spolehlivé výsledky. Před pár lety během kovidové pandemie se mnoho předpovědí shodlo na tom, že ceny nemovitostí budou spíše stagnovat, možná začnou i klesat. A ceny nemovitostí zatím vyrostly do takové výše, o které se ani nespekulovalo. Protože právě realitní trh byl jeden […]

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

18. 12. 2023


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *