EUR 25.165

USD 23.481

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.165

USD 23.481

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

24. 11. 2023

0 komentářů

Nezapomeňte do konce listopadu zaplatit daň z nemovitosti

 

Daň z nemovitosti je daň z majetku, která se platí zpravidla jednou ročně a to na současné daňové období. Daň se platí částečně dopředu, je splatná do konce května a platí se na celý daný rok. Přitom ale někteří poplatníci si můžou daň rozdělit do dvou splátek. Druhá splátka je pak splatná do 30. listopadu.

Loading



 

Daňové přiznání a daň z nemovitosti

Daňové přiznání k dani z nemovitosti se podává pouze jednou a to vždy po nabytí nemovitosti. Daň z nemovitosti máte povinnost platit každý rok a to na základě platných předpisů. Výše daně z nemovitosti se může měnit, většinou se mění pouze místně podle toho, jak místní samospráva upraví koeficienty daně.

Daň z nemovitosti platíte na základě předpisů, které rozesílá místně příslušný finanční úřad. Složenky a pokyny k platbě se rozesílají na jaře, na přelomu dubna a května. Složenky v papírové podobě jsou poštou rozesílány postupně, poslední chodí na svá místa určení v druhé půlce května. Pokud vám složenka nepřišla, stále máte povinnost daň z nemovitosti zaplatit.

Daň z nemovitosti ve dvou splátkách

Daň se platí většinou do konce května. Pokud ale máte daň z nemovitosti vyšší než 5 000 Kč za rok, tak daň je vám rozdělena na dvě splátky, jedna z nich je splatná do konce května, druhou je nutno zaplatit do konce listopadu daného roku. V takovém případě vám přišly dvě složenky a dva předpisy pro platbu.

Daň můžete i v tomto případě platit v jedné splátce do konce května. Pokud jste tak ale neučinili, tak pamatujte, že druhá spátka má termín do konce listopadu. Tedy do čtvrtka 30. listopadu. V tento den by měl mít finanční úřad peníze už na účtu.

REKLAMA

Také pamatujte na to, že daň z nemovitosti je místně příslušná. Pokud vlastníte více nemovitostí ve více krajích, tak musíte daň zaplatit na místně příslušné účty finančních úřadů.

Jak zaplatit daň z nemovitosti

Daň můžete zaplatit několika způsoby. Tím nejjednodušším a nejrychlejším je převod na účet finančního úřadu. Daň ale můžete zaplatit i došlou složenkou. Případně hotově na pokladnách finančních úřadů. Pokud budete platit složenkou, tak si nechte dostatečnou rezervu, aby měl finanční úřad peníze na účtu opravdu do konce listopadu. Při platbě bankovním převodem také počítejte s menším zdržením, než se platba připíše.

Co když daň zapomenete zaplatit?

  • Finanční úřady projevuje určitou benevolenci a ještě pár dní vám nechá pro bezplatné doplacení daně. Po této toleranční době vám ovšem začne nabíhat úrok z prodlení a také penále za nezaplacenou částku.
  • Od pátého dne prodlení ale začne na nezaplacené dani nabíhat úrok z prodlení za nezaplacenou částku. Ten se počítá jako repo sazba vyhlášená ČNB (od června 2022 platí sazba 7 %) zvýšená o 14 procentních bodů.
  • Od šestého pracovního dne začíná také nabíhat penále za nezaplacení daně. Penále tvoří 0,05 % dlužné daně za každý den prodlení.
  • Pokutu nemusíte platit, pokud je nižší než 200 Kč.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje

 


Související články

Inflační koeficient

Co je to inflační koeficient u dani z nemovitých věcí

Konsolidační balíček platí od ledna letošního roku. V jeho rámci došlo k růstu daně z nemovitosti, která průměrně vzrostla téměř na dvojnásobek. Přibyla navíc povinnost platit daň z nemovitosti dle toho, jak je nemovitosti zapsaná v katastru. A řadě domácností mohla daň z nemovitosti citelně stoupnout. To ale není konec zvyšování daně z nemovitosti. Od […]

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

19. 02. 2024

Zvýšení daně z nemovitosti 2024

Zvýšení daně z nemovitosti v roce 2024

Pro rok 2024 byl přijat konsolidační balíček, který kromě jiných daní mění i výši daně z nemovitých věcí. Zvyšuje koeficient, navíc zavádí úpravu daně z nemovitosti podle inflace. Řada měst také plánuje měnit místní koeficienty a upravovat daň z nemovitosti místně. Jak se tedy tato daň zvýší v roce 2024?

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

20. 12. 2023


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *