EUR 25.165

USD 23.481

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.165

USD 23.481

Text: Veronika Hejná

Foto: Shutterstock

22. 11. 2023

0 komentářů

Od nového roku se do účtů za energie vrací poplatek za POZE

 

Od loňského října a po celé období letošního roku jako doplněk k úspornému tarifu nemusely domácnosti platit poplatek za podporované obnovitelné zdroje (POZE). V příštím roce se poplatek vrací, a to jak pro domácnosti, tak pro firmy.

Loading



 

Kolik platíme za elektřinu?

Český statistický úřad v září uveřejnil zprávu, podle níž dojde k zahrnutí nového ukazatele o průměrných cenách energie do statistik cen energií. „Pokud nedochází k zásadním změnám na trhu, tak nabídkové ceny přibližně kopírují i ceny reálné. V turbulentní době, kdy je situace na energetickém trhu dynamická, se však rozdíl mezi nabídkovými a skutečně hrazenými cenami prohloubil,“ vysvětluje Marek Rojíček, předseda Českého statistického úřadu. Zatímco předchozí metodika počítala s ceníkovými cenami obchodníků s energiemi, nový výpočet vychází z jednotkových cen vypočtených jako podíl tržeb za období a prodaného množství.

„V prvním pololetí letošního roku platily domácnosti průměrně 7 607 Kč za MWh elektrické energie v nejběžnějším odběrovém pásmu DC a 2 696 Kč za MWh plynu (odběrové pásmo D2). V mezinárodním srovnání byly ve druhém pololetí roku 2022, za které jsou srovnatelná data dostupná, ceny elektřiny v Česku 7. nejnižší v EU a ceny plynu pak 10. nejnižší. V souladu s doporučením Eurostatu je přitom v cenách elektřiny za druhé pololetí roku 2022 promítnut úsporný tarif a odpuštění poplatku na podporované zdroje energie. Meziročně tak platily domácnosti za elektřinu o 20 % méně, zatímco plyn pro domácnosti byl o 74 % dražší. Bez úsporného tarifu by bývaly domácnosti platily za elektřinu o 23 % více,“ píše ČSÚ.

Firmy zaplatí vyšší poplatek než v minulosti

U domácností vychází výše poplatku z kapacity hlavního jističe. Maximální poplatek domácnosti za odběrné místo a účtovací období je maximálně součin částky 495/MWh (bez DPH) a celkového odebraného množství elektřiny.

Firmy se od příštího roku budou na poplatku podílet ve vyšší míře, než v minulosti. Svaz průmyslu a dopravy ČR se obává skokovosti cen regulovaných složek elektřiny. To pak může mít vliv na inflaci a konkurenceschpnost českých firem. Navýšení cen plánují firmy promítnout do cen.

REKLAMA

„Pro energeticky náročné podniky by nastavení představené vládou znamenalo i několikanásobné zvýšení oproti úrovni, kterou platily do roku 2021. Některé z nich to může ročně stát navíc až stovky milionů korun. Vláda tím firmám zhoršuje náročnou cestu transformace,“ uvedl Svaz průmyslu a dopravy.

Podle Jana Šmída, obchodního ředitele společnosti MJEnergie však nebude ani u energeticky náročných podniků nárůst tak vysoký. S ohledem na aktuální ceny energií se totiž dá očekávat, že firmy využily výhodných cen a uzavřely nové smlouvy.

„Zároveň příliš neobstojí ani argumenty spojené s tím, že firmy v některých jiných zemích Evropské unie platit poplatky za POZE nemusí, případně jsou tyto částky výrazně nižší. Opět totiž nezaznívají v plném kontextu, tedy že v řadě těchto států se cena elektřiny obecně pohybuje na jiných, zpravidla nižších hodnotách než v Česku. Typickým příkladem může být Portugalsko,“ uvádí Jan Šmíd. Návrat poplatku považuje za logický krok související se zklidněním situace na trhu s energiemi, reálný dopad na ekonomiku firem by neměl být významný.

„Klíčová pro vývoj cen energií tak i nadále zůstane zejména mezinárodní situace, ať už jde o válku na Ukrajině či v Izraeli,“ uzavírá Šmíd.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje

 


Související články


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *