EUR 25.265

USD 23.707

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.265

USD 23.707

Text: Veronika Hejná

Foto: Shutterstock

20. 07. 2022

0 komentářů

Domácímu rozpočtu odlehčí odpuštění poplatku za obnovitelné zdroje. Vláda na podporu vyčlení 37 miliard

 

Ke snížení dopadů rostoucích cen energií na domácnosti přišlo Ministerstvo průmyslu a obchodu s tzv. úsporným tarifem. Opatření má doplnit odpuštění poplatků za obnovitelné zdroje energie.

Loading



 

Odpuštění poplatků od října až do konce roku

Po vzoru sousedního Německa, které poplatek za obnovitelné zdroje snížilo, chystá náš zákonodárce úpravu v této oblasti. Domácnosti a firmy totiž dotují obnovitelné zdroje každoročně přibližně devatenácti miliardami korun. Konkrétní částku, kterou každá domácnost na OZE hradí, lze vyčíst z faktury za energie. Podle Karla Havlíčka by mohl být výpadek poplatku kompenzován zdroji z Modernizačního fondu, případně podílem na zisku ve společnosti ČEZ.

„Firmy ani domácnosti nebudou muset poplatky za obnovitelné zdroje energie platit od letošního října až do konce příštího roku,“ vysvětluje ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela. Pomoc chystá vláda také podporou firem z energeticky náročných odvětví, a to formou tzv. kompenzace nepřímých nákladů. Podle odhadů ministerstva by mělo jít o přibližně 30 firem.

Poplatky za obnovitelné zdroje stát dorovná ze státního rozpočtu

Podle § 28 odst. 3 zákona o obnovitelných zdrojích energie může vláda nařízením stanovit, jaká výše prostředků ze státního rozpočtu bude využita na úhradu příslušné složky. Takové nařízení by muselo být vydáno do 30. září předchozího roku.

Ministerstvo minulou středu předložilo do připomínkového řízení návrh nařízení vlády, jehož účinnost navrhuje od 1. ledna příštího roku.

„V souladu s ustanovením § 28 zákona č. 165/2012 Sb. je vláda zmocněna ke stanovení prostředků státního rozpočtu pro poskytnutí dotace na podporu elektřiny, provozní podpory tepla, přechodné transformační podpory tepla a podpory biometanu pro rok 2023. Návrh nařízení stanoví prostředky státního rozpočtu pro poskytnutí dotace ve výši 37,0 mld. Kč,“ stojí v důvodové zprávě.

REKLAMA

Podle modelového výpočtu Ministerstva průmyslu a obchodu průměrná domácnost využívající pouze elektřinu v důsledku odpuštění poplatků za obnovitelné zdroje ušetří zhruba 5 tisíc korun. Domácnost, která svítí elektřinou, ale topí jinak získá slevu na OZE okolo 900 korun, pokud elektřinou též ohřívá vodu, ušetří v průměru 2 400 korun. Odpuštění poplatku bude automatické a domácnosti o něj nemusí nijak žádat, připomíná Síkela.

Opozice volá po odpuštění poplatků dlouhodobě, poslanecký návrh přišel do Sněmovny dříve, než odpuštění poplatků potvrdila vláda.

„Vláda od počátku krize postupuje podle toho, co jí dovolí rozpočet, který je po rekordním zadlužování ze strany minulé vlády velmi omezený. Nechtěli jsme tedy všechna opatření vypotřebovat hned na počátku krize, chtěli jsme reagovat na vývoj situace. Odpuštění poplatků za OZE je z hlediska provedení velmi jednoduché opatření, a tedy bylo na stole od počátku krize. A my tak pomocí něj nyní reagujeme na poslední zdražení ze strany obchodníků,“vysvětluje Ministerstvo průmyslu a obchodu.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje


Související články

POZE

Od nového roku se do účtů za energie vrací poplatek za POZE

Od loňského října a po celé období letošního roku jako doplněk k úspornému tarifu nemusely domácnosti platit poplatek za podporované obnovitelné zdroje (POZE). V příštím roce se poplatek vrací, a to jak pro domácnosti, tak pro firmy.

Text: Veronika Hejná

Foto: Shutterstock

22. 11. 2023

Energetická náročnost bydlení - solární panely - rodinné domy, bytové domy

Cesta k ekologičtějšímu bydlení: Co změní rok 2020?

Již za půl roku začne platit evropská směrnice o energetické náročnosti budov, která zavádí povinnost stavět pouze budovy s téměř nulovou spotřebou energie. Co to znamená v praxi a jak je na to český stavební trh připraven?

Text: Petr Zámečník

03. 07. 2019


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *