EUR 25.165

USD 23.481

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.165

USD 23.481

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

16. 02. 2024

1 komentář

Příjem z pronájmu a sleva na poplatníka, když jste v důchodu

 

Příjem z pronájmu je oblíbený pasivní příjem. A pro starobní důchodce může přestavovat další zdroj příjmů. Při příjmu z pronájmu máte povinnost podat daňové přiznání. A to i v případě, kdy nemáte další zdanitelné příjmy a jen pobíráte starobní důchod. Je také nutné platit daň z příjmu, ovšem je možné, že právě při absenci jiných zdanitelných příjmů bude vypočtená daň z příjmu nulová.

Loading



 

Základní daňová sleva v důchodu

Základní daňová sleva je sleva na dani, na kterou má nárok každý z poplatníků. Zaměstnaní tuto daňovou slevu uplatňují většinou každý měsíc a díky tomu mají vyšší čistou mzdu. Oproti tomu starobní důchodci nemají slevu na dani kde využít. Můžou ji ale použít v daňovém přiznání a to i na příjem z pronájmu.

Základní daňová sleva je ve výši 30 840 Kč ročně. Tuto slevu můžete použít na daň z příjmu při různých příjmech: ze závislé činnosti, z nezávislé činnosti jako OSVČ, při investicích i při příjmech z pronájmu. Jediným omezením je to, že každý poplatník má nárok na 30 840 Kč slevy za rok. Tato částka se týká všech příjmů dohromady. Zaměstnaní slevu většinou spotřebují na daň z příjmu při výplatě mzdy.

Příjem z pronájmu, jak se daní

Při daňovém přiznání a příjmu z pronájmu máte na výběr ze dvou možností. Můžete využít 30% paušální náklady a poté daň platíte ze 70% podílu vybraného nájemného. Nebo budete evidovat reálné náklady při tomto pronájmu, využijete odpisy i paušál na auto, a poté se může stát, že povinná daň vám vyjde nula.

Při evidenci reálných nákladů je nutné tyto archivovat a při výzvě z finančního úřadu je musíte úřadu doložit. Paušální náklady jsou oproti tomu snadnější na administraci, není nutné sledovat, kolik a kde jste uplatnili na reálné náklady, ale zase často platíte vyšší daň z příjmu.

REKLAMA

Pro osoby pobírající starobní důchod, které už nemají jiné zdanitelné příjmy, je výhodnější často uplatnit pouze paušální náklady, protože na vypočtenou daň z příjmu můžou použít svou daňovou slevu na poplatníka.

Příjem z pronájmu v příkladě

Pronajímáte byt za 20 000 Kč měsíčně, k tomu jsou náklady na bydlení a zálohy na energie stanoveny na 5 000 Kč měsíčně. Každý měsíc tak od nájemníka dostanete 25 000 Kč na účet. Jak toto uvedete do daňového přiznání při využití paušálních nákladů a jakou zaplatíte daň z příjmu?

Jako příjem z pronájmu uvedete 20 000 Kč x 12 měsíců. Zálohy na bydlení, na elektřinu, vodu nebo plyn nejsou součástí pronájmu a neuvádíte je jako svůj příjem. Výpočet daně:

Roční příjem z pronájmu 240 000 Kč
Paušální náklady 30 % 72 000 Kč
Základ daně z příjmu 168 000 Kč
Daň z příjmu 25 200 Kč
Daňová sleva na poplatníka 30 840 Kč
Povinná daň z příjmu 0 Kč

Pro osoby, které nemají jiné než příjmy z pronájmu se tak vyplatí použít pouze paušální náklady při danění příjmu z pronájmu. Základní daňová sleva na poplatníka pokryje daň z příjmu až do výše 30 840 Kč za rok. To představuje měsíční nájem až 24 476 Kč. Pokud využijete ještě další daňové odpočty a slevy, tak i do limitu vyššího nájemného. To je ovšem za podmínky, kdy nemáte další zdanitelné příjmy.

Loading

Vstoupit do diskuze 1 komentář

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje

 


Související články

příjem z pronájmu

Jak realizovat příjem z pronájmu

Máte prázdnou nemovitosti a jejím pronájmem si chcete přivydělat. V základě máte dvě možnosti, jak si zajistit pravidelný příjem z pronájmu této nemovitosti. Můžete ji pronajmout dlouhodobě. Nebo krátkodobě v rámci ubytovacích služeb.

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

25. 04. 2024

příjem z pronájmu

Příjem z pronájmu: kdy musíte podat přehled?

Příjem z pronájmu je oblíbený pasivní příjem. Při tomto příjmu musíte podat daňové přiznání vždy, když příjem převýší 20 000 Kč za rok. A to i v případě, že jinak pracujete na HPP a jiné zdanitelné příjmy nemáte. Musíte ale podat i přehledy o příjmech a výdajích zdravotní pojišťovně a na OSSZ?

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

28. 03. 2024

paušální výdaje

Paušální výdaje: 30 % pro příjem z pronájmu

Příjem z pronájmu je nutné uvést do daňového přiznání a zaplatit z něj daň z příjmu. Tento příjem musíte zdanit, pokud překročí 20 000 Kč za rok. A musíte proto podat daňové přiznání. I když jste zaměstnaní a běžně vám mzdová účtárna dělá roční zúčtování daně.

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

25. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Zdeněk Zavadil

    15 března, 2024

    Konečně jednoduchý a naprosto výstižný popis, včetně návodu, na bezproblémové zdanění pronájmů.

    Děkuji

    Odpovědět