EUR 25.165

USD 23.481

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.165

USD 23.481

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

03. 02. 2023

0 komentářů

Příjem z pronájmu a daň z příjmu: kdy použít reálné a kdy paušální výdaje

 

Příjem z pronájmu je příjem, který jako poplatník musíte uvést do daňového přiznání. V zaměstnání vám ve mzdové účtárně nemůžou nechat podepsat roční zúčtování daně. A máte povinnost podat daňové přiznání do řádného termínu. A také je nutno zaplatit daň z příjmu, pokud vám nějaká daň z příjmu vyšla. Přičemž je možné, že vypočtená daň bude nulová.

Loading



 

Pronájem bytu a příjem z něj u fyzické osoby

Pokud vlastníte nemovitost navíc, ve které nebydlíte a kterou pronajímáte, tak je několik možností, jak realizovat příjem z této nemovitosti. Je možné ji pronajímat jako fyzická osoba, v takovém případě nepotřebujete živnostenský list a příjem realizujete v rámci §9 zákona o daních z příjmu. Pokud nemovitosti pronajímáte před AirBnB nebo jinou platformu krátkodobého ubytování, tak je nutné mít na tuto činnost živnostenský list a příjem je klasifikován dle §7 jako příjem z podnikání.

Také si přečtěte: Jaká pravidla platí pro pronájem skrze AirBnB

Jako fyzická osoba tedy nemusíte splňovat žádné další podmínky pro realizaci příjmů z pronájmu dle §9. Vaší jedinou povinností je podat daňové přiznání po skončení zdaňovacího období a z těchto příjmů zaplatit řádně daň z příjmu. Přičemž daň můžete díky nákladům a také použitím daňových slev a odpočtů snížit až na nulu.

Kdo neplatí daň z příjmu při pronájmu nemovitosti:

  • Platit daň z příjmu a podávat daňové přiznání nemusí zaměstnanec, který pronajímá nemovitost a u kterého příjem z tohoto pronájmu nepřesáhl 6 000 ročně.
  • Stejně tak tuto povinnost nemá ten, kdo nemá jiné zdanitelné příjmy (zaměstnání, OSVČ, příjem z prodeje nemovitosti…) a nepřesáhl limit příjmu z pronájmu 15 000 ročně.

Použití nákladů při příjmu z pronájmu

Daň z příjmu z pronájmu se platí z příjmů z tohoto pronájmu, který je ponížen o náklady vynaložené na získání a udržení tohoto příjmu. Mezi náklady, které můžete použít, patří například odpisy nemovitosti, paušál na dopravu, poplatky realitní kanceláři, úroky hypotéky na danou nemovitosti, pořízení vybavení bytu a další. A nebo můžete využít 30% paušální náklady.

REKLAMA

Obecně se považuje použití reálně vynaložených nákladů výhodnější, protože jsou vyšší než 30 % příjmů a zpravidla generují nulovou daň z příjmu. Je ale pravda, že velká skupina majitelů nemovitostí může mít různé důvody, proč použít raději paušální náklady. Jedním z těchto důvodů je samozřejmě menší administrativní náročnost paušálních nákladů. A také to, že odpadá nutnost dokazovat náklady při kontrole z finančního úřadu.

Také si přečtěte: Reálné vs. paušální náklady při pronájmu bytu

Komu se vyplatí paušální náklady

Důvodem pro využití paušálních nákladů tedy může být především menší administrativní náročnost a také rychlejší vyplnění daňového přiznání. Nevýhodou je, že musíte zaplatit vypočtenou daň z příjmu. Kterou si nemůžete snížit reálnými náklady. Na tuto daň ovšem můžete použít daňové slevy, které vám vypočtenou daň sníží klidně až na nulu.

Také si přečtěte: Přehled daňových slev a přehled daňových odpočtů.

Na příjem z pronájmu můžete použít základní slevu na poplatníka, která činí 30 840 Kč ročně. Pokud nemáte jiné příjmy, tak tuto slevu můžete využít právě u příjmů z pronájmu. To se stává například starobních důchodcům, kteří si přivydělávají pronájmem. Stejně tak si pronájmem můžou přivydělávat osoby na mateřské nebo rodičovské nebo osoby pobírající invalidní důchod. Pro tyto poplatníky není nezbytně nutné, aby měli náklady co nejvyšší, protože daň z příjmu stejně neplatí.

Sleva na děti a příjem z pronájmu

Pokud si příjmem z pronájmu přivyděláváte na rodičovské a mateřské, tak můžete sice uplatnit daňové zvýhodnění na děti jako daňovou slevu, ale není možné čerpat daňový bonus. Pro čerpání daňového bonusu musíte totiž realizovat příjmy ve výši 97 200 Kč (limit pro rok 2022). A mezi tyto příjmy není možné započítat příjem z pronájmu.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje

 


Související články

příjem z pronájmu

Jak realizovat příjem z pronájmu

Máte prázdnou nemovitosti a jejím pronájmem si chcete přivydělat. V základě máte dvě možnosti, jak si zajistit pravidelný příjem z pronájmu této nemovitosti. Můžete ji pronajmout dlouhodobě. Nebo krátkodobě v rámci ubytovacích služeb.

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

25. 04. 2024

příjem z pronájmu

Příjem z pronájmu: kdy musíte podat přehled?

Příjem z pronájmu je oblíbený pasivní příjem. Při tomto příjmu musíte podat daňové přiznání vždy, když příjem převýší 20 000 Kč za rok. A to i v případě, že jinak pracujete na HPP a jiné zdanitelné příjmy nemáte. Musíte ale podat i přehledy o příjmech a výdajích zdravotní pojišťovně a na OSSZ?

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

28. 03. 2024

paušální výdaje

Paušální výdaje: 30 % pro příjem z pronájmu

Příjem z pronájmu je nutné uvést do daňového přiznání a zaplatit z něj daň z příjmu. Tento příjem musíte zdanit, pokud překročí 20 000 Kč za rok. A musíte proto podat daňové přiznání. I když jste zaměstnaní a běžně vám mzdová účtárna dělá roční zúčtování daně.

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

25. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *