EUR 25.165

USD 23.481

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.165

USD 23.481

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

04. 02. 2022

0 komentářů

Musíte platit sociální a zdravotní pojištění, když pronajímáte byt?

 

Při pronájmu nemovitosti musíte tento příjem řádně přiznat v daňovém přiznání a zaplatit z něj 15% daň z příjmu. Přičemž příjem z pronájmu se daní dle §9 zákona o daních z příjmu. Musíte z tohoto příjmu platit také sociální a zdravotní pojištění a musíte odevzdat přehledy o příjmech a výdajích/o výši daňového základu na OSSZ a na svou zdravotní pojišťovnu?

Loading



 

Jak se daní pronájem?

Příjem z pronájmu můžete danit jako fyzická osoba dle §9 zákona o daních z příjmu. A to za podmínky, že jde o dlouhodobý pronájem a nejedná se o soustavnou výdělečnou činnost, jak by tomu bylo například při příjmu z krátkodobého pronájmu přes AirBnB.

Na příjem z pronájmu můžete použít buďto 30% paušální výdaje, nebo reálné výdaje, kam započtete odpisy nemovitosti, paušál na auto, náklady na vybavení bytu a další reálné náklady. Tedy ty, které jste vynaložili pro dosažení či zachování příjmu z pronájmu. Z vypočteného zisku poté platíte 15% daň z příjmu. 

Musíte podat daňové přiznání

Pokud máte pravidelný příjem z pronájmu, je nutné podat daňové přiznání. A zaměstnavatel vám nemůžete tyto příjmy přiznat v ročním zúčtování daně. To tak nemůžete v únoru podepsat a musíte podat daňové přiznání do 1. dubna, případně do 1. května při elektronickém podání. Pokud vám z příjmu z pronájmu vyjde daň z příjmu, tak tuto musíte zaplatit do stejného termínu.

Z pronájmu se neplatí sociální ani zdravotní pojištění

Z příjmu z pronájmu není třeba platit sociální ani zdravotní pojištění. Jediné, co je třeba zaplatit je daň z příjmu. Pokud jste zároveň zaměstnanec, tak vás toto vůbec netrápí, protože jak sociální, tak i zdravotní pojištění máte pokryto z pracovního úvazku. Jako OSVČ musíte mít podnikatelskou činnost na hlavní činnost, protože příjem z pronájmu není důvodem pro zařazení podnikatelské činností na vedlejší. Pokud si příjmem z pronájmu přivyděláváte u pobírání starobního důchodu, tak platíte pouze daň z příjmu.

REKLAMA

Zároveň není nutné při realizování příjmu z pronájmu odevzdávat přehled o příjmech a výdajích/o daňovém základu na OSSZ a na zdravotní pojišťovnu. Pokud jste zaměstnanec, tak tuto povinnost nemáte vůbec. Jako OSVČ máte povinnost přehledy podat z důvodu výkonu samostatné výdělečné činnosti. Ale příjmy z pronájmu nebudou součástí tohoto přehledu. Jako důchodce s příjmem z pronájmu nemusíte přehledy podávat.

Sociální a zdravotní pojištění jako OBZP

Pokud máte dostatečně vysoké příjmy z pronájmu vlastních nemovitostí, je možné, že neprovozujete ani OSVČ ani nejste nikde zaměstnaní. Protože vás uživí příjem z těchto nemovitostí. V takovém případě jste bráni jako osoba bez zdanitelných příjmů. A musíte platit zdravotní pojištění v sazbě pro OBZP.

Sociální pojištění si platit nemusíte, ale pak platí, že se vám daná doba nebude počítat do důchodu. Můžete si platit dobrovolné důchodové pojištění dle sazeb ČSSZ. Nebo se můžete smířit s tím, že nebudete mít nárok na výplatu českého starobního důchodu. A realizované zisky z příjmu z pronájmu budete investovat tak, abyste byli v důchodovém věku dostatečně finančně zajištěni.

Pokud si příjmem z pronájmu přivyděláváte jako zaměstnanec, tak zdravotní pojištění máte kryté v rámci svého zaměstnání a sociální pojištění se vám také platí ze mzdy. Pronajímat nemovitost můžete také jako starobní důchodce, student nebo rodič na rodičovské dovolené. V takovém případě máte zdravotní pojištění placené státem. A sociální pojištění nejste povinni platit, přičemž ale ve vybraných případech (například při péči o děti) se vám bude tato doba počítat jako tzv. náhradní doba pojištění.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje

 


Související články

příjem z pronájmu

Jak realizovat příjem z pronájmu

Máte prázdnou nemovitosti a jejím pronájmem si chcete přivydělat. V základě máte dvě možnosti, jak si zajistit pravidelný příjem z pronájmu této nemovitosti. Můžete ji pronajmout dlouhodobě. Nebo krátkodobě v rámci ubytovacích služeb.

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

25. 04. 2024

příjem z pronájmu

Příjem z pronájmu: kdy musíte podat přehled?

Příjem z pronájmu je oblíbený pasivní příjem. Při tomto příjmu musíte podat daňové přiznání vždy, když příjem převýší 20 000 Kč za rok. A to i v případě, že jinak pracujete na HPP a jiné zdanitelné příjmy nemáte. Musíte ale podat i přehledy o příjmech a výdajích zdravotní pojišťovně a na OSSZ?

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

28. 03. 2024

paušální výdaje

Paušální výdaje: 30 % pro příjem z pronájmu

Příjem z pronájmu je nutné uvést do daňového přiznání a zaplatit z něj daň z příjmu. Tento příjem musíte zdanit, pokud překročí 20 000 Kč za rok. A musíte proto podat daňové přiznání. I když jste zaměstnaní a běžně vám mzdová účtárna dělá roční zúčtování daně.

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

25. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *