EUR 25.200

USD 23.143

REPO sazba ČNB 6.25 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.200

USD 23.143

Text: Hana Bartušková

13. 02. 2020

3 komentáře

Jak uvést příjmy z pronájmu do daňového přiznání 2020

 

Příjem z pronájmu je pasivní příjem získaný při pronájmu bytu. Jako takový je nutno tento příjem uvést do daňového přiznání a řádně z něj odvést daň z příjmu. Pokud máte příjem z pronájmu jako fyzická osoba, není nutné mít živnostenský list či jiné povolení. Ale je nutno pamatovat na to, že vám váš zaměstnavatel nemůže udělat roční zúčtování daně a musíte podat daňové přiznání.

Loading



 

Příjmy z pronájmu a daňové přiznání

Pokud máte stálé zaměstnání a příjem z pronájmu je pouze váš vedlejší přivýdělek, je nutno pamatovat, že musíte odevzdat daňové přiznání. To se tradičně odevzdává koncem března, pro rok 2020 je termín 1. dubna, kdy se odevzdává daňové přiznání z příjmů z roku 2019. Do tohoto termínu je nutné přiznání odevzdat a také zaplatit daň z příjmu. Přičemž finanční úřady tradičně tolerují ještě týdenní zpoždění. Poté už ale budete platit pokuty za pozdní odevzdání, stejně tak i úroky z dlužné daně.
Daňové přiznání můžete vyplnit do papírového formuláře, nebo elektronicky. Pokud máte datovou schránku, tak daňové přiznání musíte odevzdat přes datovou schránku. Pokud máte elektronický podpis, je možné přiznání odevzdat elektronicky. Jinak se daňové přiznání odevzdává na podatelnu finančního úřadu a můžete ho poslat i poštou.

Kdy nemusíte daňové přiznání podat při příjmu z pronájmu

Zákon o daních z příjmu stanovuje povinnost příjmy z pronájmu uvádět do daňového přiznání kromě případů, kdy jsou tyto příjmy od daně osvobozeny. Přičemž příjmy z pronájmu jsou osvobozeny od daně z příjmu:

  • pokud jste zaměstnaní a tyto příjmy nepřesáhly limit 6 000 Kč za rok,
  • pokud nemáte jiné zdanitelné příjmy a tyto příjmy nepřesáhly limit 15 000 Kč za rok.

Příjmy z pronájmu podle §9 zákona o daních z příjmu

V daňovém přiznání přiznáváte příjmy ze závislé činnosti, z podnikání (OSVČ), z kapitálového majetku, z pronájmu a také tzv. ostatní příjmy. Podle §9 přiznáváte příjmy z pronájmu, pokud tyto příjmy máte jako fyzická osoba, nemovitost, ze které máte tyto příjmy, není ve vašem obchodním majetku a pokud tyto příjmy nejsou předmětem vašeho podnikání.
Příjmy z pronájmu podle §9 tak většinou mají lidé, kteří mají i jiný zdroj příjmu (zaměstnání, podnikání, důchod). Tento příjem pro ně není primárním příjmem a ani v této oblasti nepodnikají. Příjem z pronájmu může být i jediným příjmem fyzické osoby, nesmí to ale být podnikatelská činnost. Z příjmů z pronájmu se neplatí sociální ani zdravotní pojištění a není potřeba kvůli těmto příjmům odevzdávat přehledy na OSSZ a zdravotní pojišťovnu.

Příjmy z pronájmu podle §7 aneb příjmy z AirBnB

Jiná situace ale nastane, pokud je příjem z pronájmu předmětem vašeho podnikání, nemovitost je ve vašem obchodním majetku nebo si přivyděláváte přes AirBnB. Tyto příjmy totiž finanční správa posuzuje jako podnikatelskou činnost, je třeba na ně mít živnostenské oprávnění. Nejde totiž o krátkodobý pronájem ale o ubytovací službu.  V minulosti si už finanční správa získala údaje z AirBnB a zkontrolovala si neplatiče a příjmy fyzických osob z této aplikace.
Příjmy z AirBnB jsou dle finanční správy klasifikované jako příjmy z ubytovací služby a jako takové je nutno je uvádět do daňového přiznání pod příjmy dle §7. Z těchto příjmů se navíc platí nejen daň z příjmu, ale také sociální a zdravotní pojištění a jste povinni odevzdat přehledy o příjmech a výdajích na OSSZ i zdravotní pojišťovnu.
Také si přečtěte: Jaké máte povinnosti při AirBnB

REKLAMA

Náklady a příjmy z pronájmu

Ale zpátky k příjmům z pronájmu podle §9. Tyto příjmy je třeba zdanit jako fyzická osoba, není nutné mít živnostenské povolení ani platit sociální a zdravotní pojištění. Oproti příjmům započítáte náklady a daň poté platíte z dosaženého zisku.Příjmy z pronájmu se uvádí do přílohy dva daňového přiznání a můžete si vybrat, zda budete uplatňovat reálné, nebo paušální výdaje.

  • Paušální výdaje jsou dle zákona u pronájmu 30%. V takovém případě není nutné sledovat reálné výdaje a automaticky uplatníte 30 % jako výdaj oproti příjmům za rok. 15% daň platíte tedy ze 70 % příjmu.
  • Reálné náklady oproti tomu je nutné sledovat a vykazovat. Při kontrole z finančního úřadu byste měli být schopni dané náklady doložit. Na druhou stranu je ale pravdou, že reálné náklady většinou vyjdou vyšší než 30% paušál. Zaplatíte tedy menší daň, ale musíte náklady být schopni dokázat.

Co všechno patří do reálných nákladů?

Jako reálné náklady můžete uplatnit různé náklady vznikající při pronájmu nemovitosti. Jsou to náklady, které vynaložíte pro získání a udržení tohoto příjmu. Patří tam například:

  • odpisy nemovitosti,
  • náklady na opravu a údržbu, například na vymalování,
  • pojištění nemovitosti,
  • daň z nemovitosti,
  • náklady na dopravu (reálné, nebo jako paušál na auto),
  • náklady na vybavení bytu,
  • úroky z hypotéky,
  • poplatky realitní kanceláři při hledání nájemníka
  • a další.

Pokud jste tedy v minulém roce prováděli úpravy v dané nemovitosti, malovali jste, měli výdaje při hledání nového nájemníka, platíte velkou hypotéku, odpisujete nemovitost nebo jste byt nově vybavovali, tak se vyplatí uplatnit reálné náklady, protože výsledná daň z příjmu bude nižší. Přičemž klidně vám může vyjít i nulová daň. To ovšem stále znamená, že musíte daňové přiznání podat a přiznat i tento nulový zisk z pronájmu nemovitosti.
Pokud vám vyjde daňová ztráta, tak tu můžete uplatnit oproti jiným svým příjmům, ze zaměstnání i podnikání. Nebo můžete daňovou ztrátu uplatnit v dalších letech tak, aby jste optimalizovali své daně.

Příjmy z pronájmu a odpočty a slevy na dani

Při příjmu z pronájmu stejně jako u jiných příjmů můžete použít slevy na dani i daňové odpočty.
Daňové odpočty (nezdanitelná část daně) při příjmu z pronájmu:

REKLAMA

  • dary a bezúplatná plnění (darování krve),
  • úroky z úvěrů, za které jste nakoupili nemovitost pro svou bytovou potřebu (to je jiná nemovitost než ta, kterou pronajímáte),
  • příspěvky zaplacené na spoření na penzi,
  • příspěvky zaplacené na životní pojištění,
  • členské příspěvky placené odborům,
  • úhrada zaplacená za zkoušky ověřující vzdělání.

Daňové slevy při příjmu z pronájmu:

  • základní daňová sleva na poplatníka,
  • daňová sleva na manžela/manželku bez zdanitelných příjmů,
  • sleva na invalidní důchod,
  • sleva na ZTP/P,
  • sleva na studenta,
  • školkovné,
  • daňové zvýhodnění na děti.

Pro uplatnění daňového zvýhodnění na děti a výplatu daňového bonusu pak platí, že je nemůžete použít, pokud máte pouze příjmy z pronájmu. Je nutné totiž mít příjmy alespoň z poloviny minimální mzdy. Za rok 2019 jste tak museli vykázat příjmy alespoň ve velikosti 80 100 Kč a do tohoto limitu se nepočítají příjmy z pronájmu a z kapitálu.

Loading

Vstoupit do diskuze 3 komentáře

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

Odpočet hypotéky z daní

Jak funguje odpočet hypotéky v daňovém přiznání

I když byl limit pro využití odpočtu hypotéky v daňovém přiznání před pár lety snížen na polovinu, stále je to daňový odpočet, který vám na dani příjmu může ušetřit až 22 500 Kč za rok. Jak se tento daňový odpočet používá, kdo má na něj nárok a jak přesně funguje?

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

15. 03. 2024

příjem z pronájmu a sleva na poplatníka

Příjem z pronájmu a sleva na poplatníka, když jste v důchodu

Příjem z pronájmu je oblíbený pasivní příjem. A pro starobní důchodce může přestavovat další zdroj příjmů. Při příjmu z pronájmu máte povinnost podat daňové přiznání. A to i v případě, kdy nemáte další zdanitelné příjmy a jen pobíráte starobní důchod. Je také nutné platit daň z příjmu, ovšem je možné, že právě při absenci jiných […]

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

16. 02. 2024

úroky z hypotéky

Daňové odpočty 2024: úroky z hypotéky

Daňový odpočet hypotéky je poměrně oblíbený odpočet daňového základu, který pomáhá při koupi nového bydlení. Tak, že úroky zaplacené za úvěr na bydlení si můžete odečíst od daňového základu. Tento odpočet se před pár lety mírně změnil a omezil maximální čerpání. A od letošního ledna sice platí konsolidační balíček, který mění různé daňové slevy a […]

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

18. 01. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Co vše se musí zasílat finančnímu úřadu při uplatnění reálních nákladů?

    23 července, 2020

    Dobrý den, co vše se musí zasílat finančnímu úřadu při uplatnění reálních nákladů? Stačí reální náklady pouze sečíst v příloze číslo 2, nebo musím FÚ zaslat nájemní smlouvu, odpisový kalendář, bločky co jdou do nákladů, úroky z hypo a pod.? Děkuji moc za odpověď

    Odpovědět

  • Hana Bartušková

    24 července, 2020

    dobrý den, do daňového přiznání stačí vyplnit reálné náklady. ty pak dokazujete uvedenými doklady až při případné kontrole.

    Odpovědět

  • Pronájem bytu

    6 prosince, 2020

    S bratrem vlastním polovinu bytu v osobním vlastnictví /dědictví ze zákona/,byt bratr pronajímá na své jméno s mým souhlasem ,veškeré příjmy a výdaje si vede sám .Zároveň je v zaměstnaneckém poměru.
    Bratr bude podávat daňové přiznání a zaplatí i celkovou daň z pronájmu.
    Musím i já podávat daňové přiznání kvůli pronájmu bytu ?
    DĚKUJI VELICE ZA VAŠI ODPOVĚĎ
    PETR PAVLOVSKÝ

    Odpovědět