EUR 25.265

USD 23.707

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.265

USD 23.707

Text: Jana Zámečníková

Foto: sxc.hu

20. 04. 2023

0 komentářů

Trh s novými byty ožívá. Prodeje rostou a ceny stagnují

 

Trh s novými byty v Praze v prvním čtvrtletí letošního roku ožil. Prodeje v mezičtvrtletním srovnání vzrostly téměř o pětinu a ceny se výrazněji nezměnily. Další vývoj ovlivní především situace na hypotečním trhu.

Loading



 

„Uklidnění nervozity kolem energetické krize, stabilizace cen nového bydlení i celá řada propagačních programů. To vše se propsalo v poptávce a pomohlo k oživení trhu s novými byty. Vedle mírného nárůstu klientů s hypotékou však mezi kupujícími nadále převažují investoři, kteří financují koupi z vlastních zdrojů a ukládají své úspory do bezpečí před stále vysokou inflací,“ uvedl Petr Michálek, předseda představenstva Skanska Residential a.s.

Prodeje nových bytů vzrostly téměř o pětinu

Developeři prodali v Praze v prvním čtvrtletí letošního roku 650 nových bytů. Mezikvartálně se prodeje zvýšily o 18 %. Vyplývá to z tržní analýzy developerských společností Trigema, Skanska a Central Group.

V meziročním srovnání došlo sice k poklesu prodejů o 38 %, situace na trhu byla ale před rokem odlišná. Úrokové sazby se pohybovaly na polovičních úrovních a zároveň ještě neplatila přísnější pravidla ČNB pro poskytování hypoték, která vstoupila v platnost loni v dubnu a umožnila zájemcům brát si úvěry maximálně na 80 % hodnoty nemovitosti.

Ceny nových bytů stagnují

V letošním prvním čtvrtletí v Praze pokračoval mírný růst cen nových bytů. Meziročně vzrostla průměrná prodejní cena o 4,3 % na 151 951 korun za metr čtvereční a průměrná nabídková cena o 3,8 % na 154 990 korun za metr čtvereční. Ve srovnání s minulým čtvrtletím došlo však k nárůstu prodejní ceny pouze o 0,2 % a nabídkové o 0,1 %.

Ceny starších bytů v Praze pokračují v mírném poklesu, a to především ty s vyšší energetickou náročností a horších lokalitách. Aktuální nabídková cena podle serveru sreality.cz klesla meziročně o 6 % na 117 883 korun za metr čtvereční a mezičtvrtletně o 2 %. V panelových domech byty meziročně zlevnily o 9 %.

REKLAMA

„Ceny nových bytů v Praze meziročně vzrostly o 4 %, zatímco ceny starších bytů o 6 % klesly. Pokračuje tak rozevírání nůžek mezi cenami nových a starších bytů. A je to tak správně, nové byty jsou až o polovinu méně energeticky náročné než starší panelové byty,“ říká Dušan Kunovský zakladatel a šéf Central Group. V současné době je rozdíl mezi cenami starších bytů a novostaveb 24 %, výhledově by podle analýzy mohl rozdíl dosáhnout až 30 %.

Růstu cen nových bytů brání především situace na hypotečním trhu, s návratem odložené poptávky může ale dojít k rychlému vyprodání trhu a prudkému růstu cen. Plošný pokles cen nelze podle analýzy kvůli prudkému růstu nákladů v předchozích dvou letech očekávat.

Nabídka bytů stagnuje na dlouhodobém průměru

Na konci prvního letošního čtvrtletí bylo v Praze volných 5 550 nových bytů. Mezičtvrtletně vzrostl jejich počet zhruba o 9 % a o 73 % ve srovnání s prvním čtvrtletím loňského roku, kdy nabídku srazily rekordní prodeje v roce 2021.

Přestože bylo od začátku letošního roku povoleno téměř 1500 nových bytů a letos by tak mohlo dostat povolení zhruba 9 000 bytů, je povolování nové výstavby stále velmi pomalé.

„Navzdory meziročnímu srovnání nelze hovořit o dostatku bytů. Praha by potřebovala minimálně dvojnásobek, ale spíše trojnásobek nových bytů k uspokojení poptávky po bydlení. Současná situace je navíc pouhým odložením poptávky, která se se snížením úrokových sazeb s největší pravděpodobností opět obnoví. S nabídkou navíc letos zamíchají i institucionální investoři, kteří otočí část volných bytů do nájemního bydlení,“ říká Marcel Soural, předseda představenstva investiční skupiny Trigema.

Impulzem pro rychlejší růst trhu bude snižování sazeb

Trh novostaveb ovlivňuje situace na hypotečním trhu a obavy z budoucího vývoje ekonomiky. ČNB od června 2022 drží základní úrokovou sazbu na 7 % a inflace od loňského května neklesla pod 15 %. Objem poskytnutých hypoték přesto v březnu podle ČBA Hypomonitoru vzrostl na nejvyšší úroveň od poloviny loňského roku.

Na úrovně objemů poskytnutých hypoték v letech minulých si ale bude muset hypoteční trh ještě nějakou dobu počkat. Rychlejší růst trhu lze očekávat až s výraznějším snižováním úrokových sazeb. K tomu by podle analýzy mohlo dojít do poloviny příštího roku, kdy by se úrokové sazby hypoték mohly přiblížit k úrovni okolo 3 %. Již příští rok by tak mohly být splátky hypotéky nižší než nájemné a opět by tak mohla převážit preference vlastnického bydlení nad bydlením nájemním.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje


Související články

Komentář: Apokalyptická úzkost a dostupné bydlení

Vzhledem k současnému stavu světa se zdá, že lidstvo směřuje k nevyhnutelné katastrofě, posílené historickými cykly paniky a neochotou se poučit z minulosti. Apokalyptická úzkost se stala běžným jevem: polykrize, klimatická úzkost a debaty o morálce rodičovství, pandemie, obavy z technologií (AI = konec civilizace), geopolitických střetů a války… Pocit, že míříme k nevyhnutelnému zániku […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

02. 04. 2024

Nový vzestup na trhu: Hypotéky a ceny nemovitostí nabírají dech

O českém trhu rezidenčních nemovitostí a trhu hypotečním není špatné pohovořit s někým, kdo se o dění zajímá. Zájem o hypotéky opět stoupá a s ním i ceny nemovitostí, které začínají nabírat dech. Očekávání a uvolnění parametrů obezřetnosti DTI a DSTI při poskytování úvěrů hraje svou roli. Nedostatek nabídky není jen otázkou poptávky, ale i „zelené“ […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

19. 03. 2024

Komentář: Regulační bouře prodražuje ceny bytů

Na pozadí neustálých proměn na realitním a hypotečním trhu se stále cosi děje. Jde o aktuální vývoj, trendy a dění, které ovlivňují jak cenovky nemovitostí, tak dostupnost hypotečního financování. Od nebývalého utažení úvěrových podmínek a jeho uvolnění až po očekávání budoucí inflace a role nemovitostí jako prostředku k ochraně před znehodnocením peněz – to vše […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

14. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *