EUR 25.235

USD 23.713

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.235

USD 23.713

Text: Veronika Hejná

Foto: Shutterstock

28. 06. 2022

0 komentářů

Vláda schválila úsporný tarif. Jak pomůže s růstem cen energií?

 

Vláda v minulém týdnu schválila návrh novely energetického zákona zavádějící tzv. úsporný tarif. Tarif má lidem pomoci s růstem cen energií.  

Loading



 

Jak má úsporný tarif fungovat?

Jak vyzdvihuje Ministerstvo průmyslu a obchodu, stávající růst cen energií v řádech stovek procent je bezprecedentní. „Mimořádně vysoké ceny energií ohrožují fungování většiny domácností v České republice. Za současné situace se jeví jako nezbytné vytvořit zcela nový právní institut, jehož prostřednictvím stát zajistí rychlou a efektivní pomoc zákazníkům, která se odrazí přímo v jejich faktuře za elektřinu a plyn,“ uvádí předkladatel v důvodové zprávě.

Tímto nástrojem je úsporný tarif. „Pomoc, kterou nyní poskytujeme, je výrazná. Úsporný tarif, který jsme schválili, nám ale dá možnost pružně reagovat na vývoj situace a podle něj pomoc domácnostem navyšovat. Tarif bude automatický, nebude nutné o něj žádat a každý slevu uvidí na svém účtu za energie,“ uvedl ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela.

Co je to příspěvek na úsporný tarif?

Klíčovým institutem je příspěvek na úsporný tarif – tedy částka určená na zaplacení části plateb zákazníka za elektřinu či plyn hrazená ze státního rozpočtu. „Finanční prostředky jsou převedeny na účet operátora trhu, který je následně rozesílá obchodníkům s elektřinou nebo plynem. Ti ho ‚uplatní‘ (zohlední, promítnou) v zálohách, resp. ve vyúčtování elektřiny nebo plynu zákazníkům,“ vysvětluje důvodová zpráva.

Kdo bude mít na slevu nárok?

Vláda po schválení novely energetického zákona vydá nařízení, v němž vybere konkrétní distribuční sazbu a další kritéria, kterými určí okruh zákazníků, které podpoří. Výše slevy se tak odvíjí od distribuční sazby elektřiny a odběru plynu, konkrétní výše určí nařízení vlády. Slevy se ale nebudou vztahovat na víkendové tarify na chatách a chalupách nebo dobíjení elektromobilů.

„Domácnostem, které ke všemu využívají pouze elektřinu, tedy svítí, vaří i topí pomocí elektřiny, zaplatí stát jednorázovou slevu přesahující 13 tisíc korun. Podobnou slevu uhradí také za domácnosti, které svítí elektřinou a topí plynem. Domácnosti, které svítí a ohřívají vodu pomocí elektřiny, ale topí plynem, mohou dostat od státu slevu 16 tisíc korun,“ připomíná Síkela. Podle předběžných dohod stát na úsporný tarif vyčlení 27 miliard korun.

REKLAMA

Podpora tepla z tepláren se řeší

Od počátku uveřejnění návrhu novely energetického zákona je ministerstvu vyčítáno, že zapomnělo na teplo z tepláren.

Pokud jde o dodávky tepla z tepláren, vše bude vyřešeno a rozhodnuto do začátku topné sezóny.  Jsme si od počátku přípravy tarifu vědomi nutnosti tuto záležitost vyřešit a pracujeme na tom. Nyní máme dvě varianty řešení,“ říká ministr Jozef Síkela.

Jednou z variant je státní investice na modernizaci tepláren až do výše 10 miliard korun, za niž se teplárny zaváží nezvyšovat ceny pro odběratele. Zde by byla nutná notifikace Evropské komise. Druhou variantou je pak zapojení tepláren do úsporného tarifu a poskytnutí slevy ze strany státu.

Datum zahájení programu doposud není určeno, pokrýt by však měl příští topnou sezonu. Zároveň má být domácnostem i firmám od října až do konce roku odpuštěn poplatek za obnovitelné zdroje energie.

Modelový příklad, zdroj: MPO

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje


Související články

Během prvního čtvrtletí se v Brně prodalo nejvíce bytů za dva roky

Za první kvartál roku 2024 našlo své kupce celkem 246 brněnských novostaveb. Oproti průměru za předchozí rok, který byl poznamenán utlumenou poptávkou v důsledku vysokých úrokových sazeb, se jedná o 100% nárůst. Jak vyplývá z dat společnosti Trikaya, začátek letošního roku byl natolik úspěšný, že dokonce překonal dlouhodobý průměr. Ceny zatím stoupají pozvolna, pohybují se […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

17. 04. 2024

Analýza: Budou v Praze nájmy opět srovnatelné se splátkami hypoték?

Doba, kdy bude v Praze opět srovnatelné splácet vlastní byt a bydlet v nájmu, se pravděpodobně rychle blíží. V následujících dvou letech by se ceny nových bytů měly zvyšovat o 5 % ročně, postupně klest sazby hypoték ke 3 % a růst nájemné v průměrně o 10 % za rok. Vyplývá to z aktuální analýzy Central Group.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

16. 04. 2024

Hypoteční trh oživuje, meziročně stoupnul v březnu o polovinu

Z meziročního pohledu byl objem poskytnutých hypoték v březnu vyšší téměř o 50 %, zatímco v únoru rostl trh meziročně ještě o dvojnásobek. Nižší meziroční dynamika souvisí s vyšší srovnávací základnou z loňského roku, kdy začala hypoteční aktivita od března oživovat. Byplývá to z aktuálních dat ČBA Hypomonitoru.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

15. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *