EUR 25.200

USD 23.143

REPO sazba ČNB 6.25 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.200

USD 23.143

Text: Petr Zámečník

15. 09. 2017

0 komentářů

Zákon o ČNB: Zhorší se dostupnost hypoték?

 

Mají lidé více spořit? Nebo se mají raději vrhnout do úvěrů, dokud jsou mladí a pracují? Jaká je budoucnost hypotečního trhu v případě schválení vyšších pravomocí pro ČNB? (video)

Loading



 


Prostředky na dofinancování hypotéky budou pro klienty dražší a navíc rizikové. „ČNB tvrdí, že chce ochránit rizikovou skupinu klientů, kteří jsou na hraně a na financování nemovitosti by neměli,“ uvádí Jan Kruntorád, předseda dozorčí rady Gepard Finance, v panelu „Hypotéky: Dobře už bylo“ na konferenci FINfest Jaro 2017. Přitom 100% hypotéky čerpali především bohatí klienti.
„Doporučení ČNB je chybné i v tom, že 90% hypotéky ani 90% hypotéky nejsou. Tržní cenu nemovitosti si banka srazí o nějakých 5 % dolů, protože tržní ceny neodpovídají realitě, u panelového domu to bude ještě víc,“ zdůvodňuje Jan Kruntorád a dodává: „Daň z převodu nemovitosti jsou dnes další 4 %, který nikdo nikomu neodpustí.“ A daň z nabytí nemovitého majetku dnes platí nabyvatel. Tím se hypotéky dostávají na úroveň kolem 80 % ceny nemovitosti.

„Limit nemůže být 90 % a stop, mělo by tam být fluktuační pásmo. Dnes se hovoří až o 5 %. Až 5 % by pak mohlo být poskytnuto hypoték nad 90 % LTV,“ uvádí Jan Sadil, člen představenstva ČSOB. Má-li klient dostatečně vysoké příjmy, může i v Hypoteční bance dostat vyšší než 90% hypotéku. Jan Sadil je přesvědčen, že nutnost spořit před pořízením vlastního bydlení není žádná tragédie.
„Finanční poradci to budou mít rádi, protože pak budou moci prodávat více třeba stavební spoření,“ uzavřel Jan Sadil s úsměvem.
Petr Stuchlík, zakladatel a generální ředitel finančně poradenské společnosti Fincentrum, narážku Jana Sadila okomentoval: „S tím úplně nesouhlasím.“  Ve výhledu 20 až 50 let se začne kvalitní bydlení více dědit. Předešlé generace mohli zdědit tak domek postavený svépomocí v 70. letech. „Na druhou stranu klasický životní cyklus klienta je, že když je v produktivním věku, může se zadlužovat. V 25, 35 letech věku by si měl vzít hypotéku a neměl by si ji brát o mnoho později. Pak už to nedává smysl.“
Klient by podle Petra Stuchlíka neměl moc spořit, ale v mladém věku se s rozumem zadlužit. Když se lidé spletou, mají ještě dost času chybu napravit.
Jiří Paták z Chytrého Honzy se na problematiku bydlení dívá z dalších úhlů: „Bydlení se hodně komoditizuje. Pro nás to je zatím něco jako „pořídím si domov“. Stává se s toho ale spíše krabičkové řešení.“ Podle Jiřího Patáka klient na bydlení spořit nebude. Pořízení bydlení bude impulsivní rozhodnutí stejně jako v jiných oblastech. Ani lidé s velkými příjmy příliš nespoří. Vědí, že vždycky budou mít dost peněz a nemusí spořit, nedává to pro ně příliš smysl.
„Tlak bude nejen na 90% hypotéky, ale i na vyšší. A trh si tu cestu najde,“ dodává Jiří Paták.
Jiří Šindelář, předseda představenstva USF ČR, upozorňuje, že většina regulací přichází z Evropské unie. Co se nepodaří ovlivnit tam, v České republice změnit nepůjde. Snad jen až na drobné parametrické úpravy. Jedinou cestou je správně volit. „To ale není případ našeho zákona o ČNB,“ dodává Jiří Šindelář.
„Nedokázali jsme vyprofilovat jednotné stanovisko, abychom řekli: Je to úplná blbost, nebo vítáme to, nebo respektujeme to – a to je to, k čemu jsme se přiklonili,“ dodává za Českou bankovní asociaci (ČBA) Jan Sadil stran zákona o ČNB. Některé banky vyšší pravomoci pro ČNB dokonce vítají.
Hypoindex.cz je mediálním partnerem odborné konference FINfest Podzim 2017.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

Konference FINfest 2017 - spolupráce realitního makléře a finančního poradce: Provize

Kolik provize dostane finanční poradce za tip na nemovitost?

Spolupráce finančních poradců a realitních makléřů je založena především na byznysu. Jak vysoký podíl provize může finanční poradce získat v jednotlivých systémech zapojení realitního makléře ve finančním poradenství? (video z konference FINfest)

Text: Petr Zámečník

12. 04. 2018

Jan Lener, Broker Consulting a Marek Macura, MM Finance - konference FINfest - finanční poradce

Má finanční poradce dělat realitního makléře?

Finanční poradci se setkávají s klienty, kteří prodávají nemovitost. Mají se o prodej postarat sami, nebo předat kontakt realitnímu makléři? Mohou se finanční poradci naučit byznys realitních makléřů? (video z konference FINfest)

Text: Petr Zámečník

29. 03. 2018


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *