01. 11. 2021

7 dětem z 10 naspořili rodiče na start do života díky stavebku

Stavební spoření patří mezi nejvyužívanější způsoby, jak dětem našetřit na budoucnost. Na start do života takto rodiče nebo prarodiče vybavili téměř 70 % Čechů, kterým je dnes mezi 18 a 45 lety. Našetřené peníze přitom dotazovaní nejčastěji použili na financování nebo rekonstrukci prvního samostatného bydlení. Na 44 % z nich dostalo do vínku úspory do 100 tisíc korun, třetina pak až 200 tisíc korun. Vyplynulo to z říjnového průzkumu Asociace českých stavebních spořitelen.

Stavební spoření představuje ideální způsob, jak naspořit dětem na jejich budoucnost a pomoci jim vyřešit jejich bytové potřeby. Od jeho uvedení na český trh, tedy od roku 1993, takto svým dětem na start do života našetřilo 68 % rodičů nebo prarodičů. Většina dotazovaných přitom uspořené peníze investovala do prvního samostatného bydlení.

„Průzkum potvrdil, že nejčastěji využíváme úspory ze stavebka k financování bytových potřeb. Pouze zanedbatelné procento Čechů použilo tyto úspory k něčemu jinému, například k financování studia nebo k nákupu automobilu,“uvedl Jiří Šedivý, tajemník Asociace českých stavebních spořitelen. Řada mladých se také rozhodla naspořené peníze dále zhodnotit, ať již prostřednictvím pokračujícího stavebka (26 %), nebo jiného spořicího či investičního produktu (13 %). Po uplynutí určité doby pak ale většina z nich (60 %) tyto peníze také nakonec využila k financování bydlení. „To je jasným potvrzením, že stavební spoření hraje pro Čechy zásadní roli a je klíčovým pomocníkem k naplnění jejich snů o bydlení,“ upřesnil Jiří Šedivý.

Nejčastěji přitom mladí lidé dostávají od rodičů či prarodičů úspory ze stavebka ve výši do 100 tisíc korun (45 %), zhruba třetina dotázaných pak do 200 tisíc korun. Každý druhý Čech přitom pokračuje ve spoření prostřednictvím stavebka i po dosažení plnoletosti. Ať už v tom, které mu založili rodiče (27 %), nebo si později založí nové stavební spoření a spoří na něm od „nuly“.

Rodiče spořili nám, my spoříme našim dětem

REKLAMA

Pozitivní zkušenosti se stavebkem se již přelévají i mezi generacemi. Téměř čtvrtina dospělých Čechů ve věku do 45 let nyní spoří prostřednictvím stavebka i svým vlastním dětem, dalších 30 % to plánuje. Další čtvrtina dotazovaných uvedla, že na stavebko si ukládá peníze sama pro sebe.

„Stavební spoření je dlouhodobě jedním z nejvyužívanějších spořicích nástrojů. Je to logické – stavebko vychází ve všech parametrech jako ideální varianta dlouhodobého spoření, a to díky optimálnímu mixu doby spoření, výše úročení, státní podpory či obchodních akcí jednotlivých stavebních spořitelen,“ uzavřel Jiří Šedivý, tajemník Asociace českých stavebních spořitelen.