01. 06. 2023

Baltic Asset Management vstupuje na český trh přestavbou pražského hotelu na unikátní projekt colivingového bydlení

Investiční společnost Baltic Asset Management přebuduje hotel Vítkov na pražském Žižkově na moderní colivingový projekt Youston. Na začátku roku 2024 zde nájemníkům nabídne zhruba stovku jednotek. Investice do tohoto projektu činí 14 milionů EUR. Tento colivingový projekt představuje výrazný vstup společnosti Baltic Asset Management do České republiky i celé střední Evropy.

„Naše tržní analýzy ukazují, že je v České republice a v celém středoevropském regionu nedostatek nabídky kvalitních prostor pro coliving,“ říká Ugnius Latvys, generální ředitel společnosti Baltic Asset Management. Upozorňuje, že právě umístění v širším centru města je jednou z klíčových hodnot úspěšných colivingových projektů.

Hotel Vítkov na pražském Žižkově byl zrekonstruován v roce 2007 a před pandemií fungoval jako tříhvězdičkový hotel – od té doby ale nebyl znovu otevřen. Připravovaný colivingový projekt Youston nabídne jednotlivé prostory o rozloze od 15 do 48 m2, každý s vlastní kuchyní a koupelnou. Součástí projektu bude také řada společných prostor včetně jídelny, kina, sauny, prádelny, posilovny a prostory pro vzdělávání, práci a trávení volného času.

„Naším cílem je vytvořit v regionu více projektů colivingu, proto hledáme jak investiční partnery, tak majitele nemovitostí, kteří jsou otevřeni kvalitním projektům přestavby. Bez pomoci partnerů by ani získání nemovitosti a úspěšné spuštění projektu v České republice nebylo možné. Všude, kde hodláme růst, se snažíme spolupracovat s lokálními partnery, kteří znají místní trh. Při akvizici hotelu Vítkov nás podpořil Carlo Gradl, náš obchodní partner, který nám pomáhá rozšiřovat naše aktivity v Praze,“ doplňuje Ugnius Latvys.

Společnost Baltic Asset Management usiluje o rozšíření svého portfolia nemovitostí a nabízí tak možnosti partnerství dalším investorům nejen v České republice, ale i v Polsku, Lotyšsku a skandinávských zemích. Podle Ugniuse Latvyse plánuje společnost investovat v České republice, Polsku a Lotyšsku více než 112 milionů eur a rozšířit své portfolio o více než 1200 colivingových i tradičních nájemních jednotek. Společnost již podepsala dohody o společném záměru s partnery v těchto zemích. V každé zemi navíc vytvořila týmy s místními partnery, které zahrnují makléře, architekty a právníky, aby zajistila hladký průběh procesů.

Pandemie COVID-19 byla pro hotely a dokonce i pro provozovatele kanceláří velkou výzvou. „Krize však vytvořila nové příležitosti pro přestavbu projektů. Hotely skončily a práce na dálku odčerpala pracovníky z administrativních budov – objevila se tak řada nemovitostí ideální pro nový typ aktiv. Podle našeho názoru mohou nové projekty uspokojit potřebu investorů diverzifikovat portfolio. Proto i nadále aktivně vyhledáváme opuštěné nebo ztrátové hotely, které sotva přežily karantény a již nejsou schopny dosáhnout úrovně obsazenosti před pandemií. Takové nemovitosti jsou velmi atraktivní pro konverzi na jiné typy bydlení,“ říká generální ředitel společnosti Baltic Asset Management.

REKLAMA

„Zaměření společnosti Baltic Asset Management na projekty colivingu odráží rostoucí trend komunitně orientovaného bydlení. Přeměnou nedostatečně využívaných nemovitostí na moderní obytné prostory nejen poskytujeme nejen tolik potřebné možnosti bydlení, ale také přispíváme k rozvoji měst, ve kterých se tak lépe žije. Projekty našeho komunitně orientovaného bydlení, jako jsou Youston a Chapters, upřednostňují společné prostory a pomáhají sociální interakci, čímž podporují sounáležitost a propojení obyvatel. Takové projekty mohou mít na čtvrť transformační dopad – revitalizují nedostatečně využívané prostory a přispějí k vytvoření živějších a udržitelnějších městských komunit,“ dodává Ugnius Latvys.

Jako významnou výhodu takovéto konverze uvádí investor také rychlost. Projekty jsou dokončeny a uvedeny na trh dvakrát rychleji než nová výstavba.

Baltic Asset Management má téměř 600 colivingových a tradičních nájemních jednotek ve Vilniusu v řetězcích Chapters a Youston s obsazeností 97 %. Podobný projekt komunitního bydlení, jako ten pražský, společnost realizovala pod názvem Chapters – tento projekt nahradil uzavřený hotel v centru Vilniusu a byl dobře přijat nájemníky i okolím.

Baltic Asset Management je realitní investiční a developerská společnost registrovaná v litevském Vilniusu, která se specializuje na přestavbu městských nemovitostí. Bývalé průmyslové, kancelářské a veřejné budovy přeměňuje na rezidenční nemovitosti určené pro mileniály, generaci Y a mladé profesionály.

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu