09. 12. 2020

Subjekty:
CENTRAL GROUP

Byty v Praze lidé často kupují ještě na papíře. Největší zájem je o 2+kk

Velká poptávka po novém bydlení, nedostatečná nabídka v důsledku pomalého povolování a vnímání koupě nemovitosti jako investice do budoucna. Kombinace těchto faktorů vede v hlavním městě k tomu, že se většina rezidenčních projektů prodá ještě před dokončením. Vyplývá to ze zkušeností největšího rezidenčního stavitele Central Group.

„Poslední projekt, který máme čerstvě k nastěhování, jsou Zahrady Bohdalec v Praze 4. Je sice právě dokončený, ale už je kompletně vyprodaný,“ ilustrovala velký zájem o nové bydlení v Praze výkonná ředitelka Central Group Michaela Tomášková.
Podobně jako v pražské Michli byly byty z více než 90 procent vyprodané ještě před dokončením například v projektech Pitkovické zahrady a Javorová čtvrť II. v Praze 10, Letňanské zahrady v Praze 9, Jižní výhledy v Praze 5 nebo Vltavská vyhlídka v Praze 7.
Velký zájem byl hned po spuštění také u posledních tří projektů Central Group zařazených do prodeje v letošním roce – jedná se o Rezidenci Radlické výhledy, Rezidenci Libeňský park a Výhledy Chodovec. Central Group očekává, že budou také vyprodané ještě před dokončením. „Čtrnáct dní po spuštění projektu Výhledy Chodovec si lidé rezervovali polovinu všech bytů z první etapy. Reagovali jsme proto zařazením druhé etapy s dalšími 152 byty, kterou jsme původně plánovali dát na trh později,“ podotkla Tomášková.
Nejlepší byty zmizí jako první
Obecně platí, že kdo si chce vybírat, neměl by čekat. Nejrychleji se prodají ty nejlepší byty. Jedná se o byty s orientací na jih či jihozápad, výhledem do zeleně nebo klidného vnitrobloku. V poslední době také vzrostl zájem o předzahrádky.
Kdo chce už o Vánocích bydlet v novém, může si vybrat například ještě z několika posledních čerstvě dokončených bytů v luxusním projektu Harfa Design Residence. Kdo pak hledá spíše klidnější lokalitu, ale přitom blízko u metra, jistě uspěje v projektu Park Zličín, kde má navíc řada bytů praktické předzahrádky. I tam ale nové byty rychle mizí. „První etapu tu dokončíme do konce roku. Už nyní je z 96 procent vyprodaná,“ uvedla Tomášková.
Největší zájem je o 2+kk
Co se týká dispozic, dlouhodobě nejžádanější jsou byty 2+kk. Na prodejích se od roku 2015 podílejí téměř čtyřiceti procenty. Druhou nejpoptávanější dispozicí jsou byty 3+kk, které tvoří téměř 25 procent ze všech prodaných bytů. S těsným odstupem (22,9 %) následují garsonky a pořadí uzavírají byty 4+kk a větší s 14,2 procenty.
Trend se ale v poslední době mění ve prospěch menších bytů na úkor bytů 3+kk a větších. 1+kk a 2+kk tvořily v loňském roce 70 procent všech nových prodaných bytů v Praze. U větších bytů byl ještě v roce 2015 podíl na prodejích 42 procent, letos je to jen 33,5 procenta.
„Menší byty, především pak 2+kk, jsou nejatraktivnější pro stále početnější skupinu singles a také pro mladé rodiny. Tyto dispozice jsou také nejvyhledávanější při koupi nemovitosti na investici. O to více to platí nyní v době krize, kdy lidé přemýšlejí, jak ochránit své úspory před inflací a jak se zajistit do budoucna,“ podotkla Tomášková.