09. 02. 2021

Cena za dostupnost centra Prahy je vysoká. Výhodně lze pořídit bydlení na okraji prstence kolem hlavního města

Jaká je cena za dopravní dostupnost do centra Prahy? Lze říci, že vysoká, protože pořízení bydlení v hlavním městě, je na mnoha místech nad hladinou 100 tis. Kč/m2. A stejně tak je to i s cenami na okraji Prahy a v nejbližším okolí. Existují však stejně dostupná místa, která zatím růst cen nepostihl a za zbrusu nové postavený dům či byt zaplatíte 80 tis Kč/m2 a navíc budete bydlet v přírodě, ne mezi paneláky.

Cena za bydlení v blízkosti centra Prahy
Nejdražší jsou dle realitního portálu Reas v současnosti pražské části Josefov, kde se nemovitosti prodávají za 172 831 Kč/m2 a Hradčany za 167 289 Kč/m2. V Radlicích je to například v průměru za 95 620 Kč/m2 a na Zličíně za 92 332 Kč/m2, zde se ale jedná i o byty ve starých panelových domech. Ceny v novostavbách v lokalitách Černý Most, Zličín nebo Letňany se často pohybují mezi 90 – 110 000 Kč/m2.
„Výhodou lokalit v prstenci okolo Prahy, které i díky dostupnosti vlakové zastávky nabízejí dopravu do centra časově srovnatelnou s okrajovými částmi města, je nižší cena, větší plocha domu či bytu, a to za srovnatelnou cenu s bydlením v Praze. Bonusem je pak bydlení uprostřed přírody, kde se můžete jít kdykoli proběhnout po okolí či vyběhnout na běžky hned za domem,“ říká Kamil Dunaj z realitní a developerské společnosti Getberg.
Například ve Strančicích u Říčan lze dnes pořídit domy a byty za částku od 80 tis Kč/m2. Zde je v neposlední řadě benefitem jisté zhodnocení investice, protože prstenec kolem Prahy se rozrůstá a ceny v něm raketově rostou. Jakmile se tedy dostane lokalita na okraji prstence do povědomí, soustředí se na novinku zájem lidí, pak cena logicky roste.

Za jak dlouho v centru?
Co se týče konkrétního času, za který se lze dostat z okrajové části Prahy do centra, například na Muzeum, pak je srovnatelná. Pokud uvažujeme konkrétně o dopravě z ulice Vsetínská na Zličíně, pak zabere celých 36 až 45 minut, než se dopravíme do centra k Muzeu. A například ze středočeských Strančic trvá cesta vlakem a metrem k Muzeu 44 minut.

Benefity bydlení za městem
Bydlení těsně za hranicemi města s sebou nese i mnoho dalších výhod. Nižší kriminalitu, bezpečnější prostor pro děti, zdravější ovzduší i život v blízkosti zeleně, kam lze vyrazit za procházkou, výletem či sportem.  „Díky nižším cenám nemovitostí, lze pořídit i byt či dům s více místnostmi, oproti například Praze, a jednu z nich si zařídit jako pracovnu pro home office, což je chytrá investice nejenom v době pandemie,“ říká Jiří Švec z RK Evropa.