19. 07. 2021

Ceny bytů nadále porostou

Ceny nemovitostí budou růst napříč regiony i ve třetím kvartále letošního roku. Vyplývá to z analýzy společnosti RE/MAX, která zhodnotila doposud uzavřené transakce a rozpracované zakázky, které budou dokončeny v průběhu dalších měsíců. Nejpomaleji rostoucím regionem je pak Praha.

Ceny nemovitostí hnané stále vysokou poptávkou i nadále rostou. Děje se tak už devátý rok
v řadě. Navíc, podle cenové analýzy kterou zpracoval realitní makléř RE/MAX – Iztok Toplak, tomu nebude jinak ani v příštích měsících. Toplak se kromě dlouhodobého vývoje cen zaměřil i na nemovitosti, které jsou aktuálně zasmluvněné, ale jejich faktický prodej bude ukončen až v příštích týdnech. O kolik procent vzroste cena nemovitostí v Praze a o kolik v regionech?
Praha roste nejpomaleji
Ceny bytů v Praze rostou nepřetržitě již od začátku roku 2012. Trend pokračuje i v roce 2021, a to u všech segmentů bytového fondu. Průměrná cena bytu v cihlovém domě se ocitla na novém historickém maximu 110 000 korun za m2. Byty v panelových domech se cenově dostaly na 90 000 korun za m2. Analýza prodejních cen starších bytů ve druhém čtvrtletí a rezervace zakázek, které budou dokončeny ve třetím čtvrtletí letošního roku potvrzují, že nárůst cen nemovitostí bude pokračovat.
Celková průměrná cena bytů v Praze ve třetím čtvrtletí letošního roku prorazí hranici 102 000 korun za m2. To je nárůst o 24 % ve srovnaní s prvním čtvrtletím roku 2020 (před začátkem Koronavirové epidemie), kdy se průměrná cena pohybovala okolo 83 000 korun za m2.
Ceny rostou hlavně v regionech
Indikovaná průměrná realizovaná cena bytů podle současných rezervovaných zakázek bude ve třetím čtvrtletí letošního roku v ČR (bez Prahy) překračovat 50 000 korun za čtvereční metr bytové plochy. To je nárůst skoro o 40 % v porovnání s prvním čtvrtletím roku 2020, tedy
z doby před začátkem omezení způsobeného pandemií, kdy byla průměrná realizovaná cena necelých 36 000 korun za m2.
Ostatní sledované regiony i města se chovají velmi podobně a prakticky ve všech pokračuje růstový trend. V Brně se průměrná cena bytu dostává aktuálně nad 85 tisíc korun za m2.
V Kladně, Kolíně a Plzni poprvé v historii překročila hranici 60 tisíc korun za m2. K výraznému růstu dochází také například v Ústí nad Labem, které je vnímáno jako nejlevnější krajské město. Ačkoli se ve srovnání s ostatními městy bude zdát hodnota 29 tisíc korun za m2 jako velmi nízká, ještě před šestí lety se zde nemovitosti prodávaly v průměru za 10 tisíc korun za m2.
Prodlužuje se doba prodeje
Z hlediska prodávajících je důležité, že postupně roste doba prodeje nemovitosti. Realitní síť RE/MAX dlouhodobě sleduje čas počítaný ode dne rozhodnutí k prodeji do ukončení transakce. Nejkratší průměrný prodejní čas byl v roce 2017 a činil 109 dní. Od té doby se každoročně prodlužuje. Dnes se musí čekat na dokončení prodeje bytu více než 122 dnů. V tom je započítán i čas čekaní na převod v katastru nemovitostí, což je obvykle více než 25 dnů.